SVETT: Svettetokter er ikke bare noe som rammer kvinner i overgangsalderen. Noen svetter mer enn andre, og det kan være flere årsaker til det. Foto: REX/Mode/All Over Press
SVETT: Svettetokter er ikke bare noe som rammer kvinner i overgangsalderen. Noen svetter mer enn andre, og det kan være flere årsaker til det. Foto: REX/Mode/All Over Press Vis mer

Svette

Ta knekken på svettetoktene

Får du ofte glinsende panne og svetteringer under armene?

Publisert

Som de fleste av oss har du sikkert fra tid til annen opplevd å våkne fra din fredelige nattesøvn, gjennomvåt av svette. Lakenet under deg er vått, dynetrekket har klistret seg fast til den klamme huden din, og det hele føles ganske ekkelt og ubehagelig.

En ting er å svette på trening, eller på varme sommerdager i solsteiken, det har jo sin naturlige forklaring. Men når du til tider blir overrumplet av svettetokter uten at du har bedrevet særlig fysisk aktivitet er det fort gjort å bli frustrert.

Og for noen av oss er det ikke bare på natten slike svettetokter kan oppstå, også på dagtid når du minst venter det skjer det.

Men spørsmålet er; hvordan kan du få slutt på det?

LES OGSÅ: Dette bør du vite om svette

VÅTT: Stadige svettemerker under armene kan være både slitsomt og sjenerende.  Foto: Zoonar GmbH / Alamy/All Over Press
VÅTT: Stadige svettemerker under armene kan være både slitsomt og sjenerende. Foto: Zoonar GmbH / Alamy/All Over Press Vis mer

Svetting er individuelt

Ifølge Ole Martin Rørdam, hudlege ved Dr. Rørdams Klinikk (Dermatologi.no) og forsker ved Universitetet i Madrid, er det først og fremst slik at vi ikke er helt like når det kommer til svetting.

– Man er født med ett visst antall svettekjertler. Noen har litt flere enn andre, og som kan være mer følsomme på nerveimpulser enn andre.

- Overaktivitet i den delen av nervesystemet som styrer svetting gjør da at noen plages med unødvendig svetting, sier han til KK.no.

Og med unødvendig svetting mener han altså svetting som ikke er nødvendig for å regulere kroppstemperaturen.

Dette blir på fagspråket kalt for hyperhidrose, og rammer rundt to prosent av befolkningen.

Ved hyperhidrose slår ikke svettekjertlene seg av slik de skal, og resultatet er at man svetter store deler av tiden. Og det er som regel føtter, hender, ansikt og under armene som er verst.

Mat og drikke kan øke svetten

Økt svette kan i noen tilfeller skyldes genene dine, og dette gjelder særlig for de som er plaget med svette på hender og føtter. Men ifølge Norsk Helseinformatikk kan det også være andre årsaker til svettingen din.

For eksempel kan sterkt krydret mat, alkohol og koffein være utløsende faktorer, men også hormonforstyrrelser og enkelte medisiner kan være syndere.

I sjeldnere tilfeller kan svettingen skyldes lymfekreft eller blodkreft, men da forekommer svettingen ofte på natten.

STRESS: Nervøsitet og stress kan også øke svetteproduksjonen, så det kan være en god idé å prøve å stresse ned. Foto: Chris Rout / Alamy/All Over Press
STRESS: Nervøsitet og stress kan også øke svetteproduksjonen, så det kan være en god idé å prøve å stresse ned. Foto: Chris Rout / Alamy/All Over Press Vis mer

De fleste har vel opplevd å våkne på natten gjennomvåt av svette, og noen ganger kan dette skyldes at det bare er for varmt på soverommet, og at kroppen derfor prøver å regulere temperaturen.

I andre tilfeller kan det skyldes at du har spist sterk mat før leggetid, eller at du har store hormonsvingninger på grunn av overgangsalder eller medisiner. Men overdreven nattesvetting kan faktisk også skyldes at du er overtrent.

Stress ned

Også nervøsitet og stress kan som kjent øke svetteproduksjonen. Og mange av oss kan vel innrømme å ha hatt svette håndflater og svetteringer under armene før en eksamen eller et jobbintervju.

SVETT I SENGA: Svettetokter på natten er svært ubehagelig, og kan også gå ut over nattesøvnen. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press
SVETT I SENGA: Svettetokter på natten er svært ubehagelig, og kan også gå ut over nattesøvnen. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press Vis mer

– For noen blir svettingen også verre ved stress, mens andre er plaget nesten hele tiden, sier hudlegen.

Og faktisk viser det seg også at det er nettopp stress som gir den verste svettelukten. Dette skyldes at kroppen har to ulike former for svettekjertler, og svetten som kommer som følge av stress produseres av apokrine svettekjertler, som gjerne befinner seg i områder med mye kroppshår.

Svetten som skilles ut her er mer fettholdig, og lukten er rett og slett et resultat av bakterier som brytes ned når svetten utløses på huden.

Dersom du merker at du svetter ekstra mye når du stresser så kan det jo være en god idé å prøve å stresse ned. Dette er kanskje lettere sagt enn gjort, men det er heldigvis ikke det eneste rådet for å få bukt med svettingen.

LES OGSÅ: Sliter du med «mensen-svette»?

Spør legen om mulige behandlinger

Å styre unna sterk mat, alkohol og koffein, ta en daglig dusj og bruke antiperspirant er et godt sted å starte.

Men dersom ingenting hjelper kan det være en idé å oppsøke en lege som kan hjelpe deg med å finne en behandling som kan fungere for deg. 

– Hvis svetten er lokalisert slik som til armhuler, hender eller mindre områder, fungerer Botox veldig bra. Men behandlingen må gjentas etter 4-6 måneder. Noen har også effekt av aluminiumsklorid som selges på apoteket, forteller Rørdam.

– Det finnes også en behandling som heter iontoforese som er et slags bad man setter hender og føtter oppi, det sender ut svak strøm som slår ut svettekjertlene i noen dager. Denne behandlingen må gjentas 2-3 ganger i uken, men kan til gjengjeld gjøres hjemme.

Det finnes også noen reseptbelagte medisiner som virker mot svette, men disse mener han ofte har såpass mange bivirkninger at ulempene blir større enn fordelene. Likevel utelukker han ikke at det kan komme mer spesifikke medisiner i fremtiden.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer