Hudpleie

Ta vare på huden i kulda

Forebygg tørr, sår, vond og kløende hud med disse tipsene.

SKRU NED TEMPERATUREN: Varmt vann og såpe tørker ut huden, så velg mildere renseprodukter og senk temperaturen på vannet litt når du dusjer eller bader i vinter.  Foto: carol_anne - Fotolia
SKRU NED TEMPERATUREN: Varmt vann og såpe tørker ut huden, så velg mildere renseprodukter og senk temperaturen på vannet litt når du dusjer eller bader i vinter. Foto: carol_anne - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Huden sliter ofte litt ekstra nå om vinteren. Ikke bare er det kaldt ute, men lufta er tørrere også. I tillegg er innelufta både varmt og tørt, og jo mer vi fyrer, jo verre blir det.

Grå, gusten hud er et sikkert vintertegn for mange av oss. I tillegg til at huden mister gløden når kulda setter inn, er det også mange som opplever at det blir vanskeligere å gi huden nok fuktighet.

LES OGSÅ: Nødhjelp til gusten hud

RASKA PÅ: Sørg for å påføre fuktighetskrem innen tre minutter etter du har dusjet, så får du størst mulig effekt av den.  Foto: Thinkstock
RASKA PÅ: Sørg for å påføre fuktighetskrem innen tre minutter etter du har dusjet, så får du størst mulig effekt av den. Foto: Thinkstock Vis mer

Senk temperaturen

Mange liker å ta en ekstra lang og varm dusj litt oftere når det er så kaldt ute. Få ting hjelper bedre for å få varmen i seg igjen etter å ha blitt skikkelig frossen. Men varmt vann bidrar også til å tørke ut huden.

Om du sliter med svært tørr hud, bør du vurdere å senke temperaturen på dusjvannet en grad eller to.

Også når du vasker ansiktet, bør du droppe det varme vannet. Lunkent vann holder i massevis.

– Bruk lunkent vann, ikke glovarmt. Glovarmt vann vil få fuktigheten til å prelle av huden din, er et av rådene fra Dermalogicas eksperter, forteller Trine Sundene Marthinsen hos Skintific.

LES OGSÅ: Varmt vann og såpe tørker ut huden


Velg mildere renseprodukter

Marthinsen har også et annet viktig tips for å forebygge typiske vinterplager som tørr, sår og kløende hud:

– Unngå sterke vaskepreparater. Bytt gjerne til et mildere, mer krembasert renseprodukt om vinteren, og for all del unngå såpe! lyder et råd.

– Ved å bruke milde renseprodukter uten kraftige vaskestoffer, kan du lettere bevare hudens naturlige fuktighetsfaktor.

LES OGSÅ: – Rens huden din to ganger

Tilfør fuktighet

Selv om du kan forebygge noe fordamping og uttørking, trenger du fortsatt å tilføre fuktighet.

– Bruk fuktighetskrem! sier Marthinsen.

Aller helst bør kremen påføres mens huden er fuktig, og jo mer sensitiv eller tørr hud du har (og om du har eksem), jo viktigere er dette.

– For alle med sensitivitet og eksem gjelder 3-minuttersregelen etter dusj og bad for påføring av fuktighetskrem.

Marthinsen sier du gjerne kan bytte til en rikere fuktighetskrem nå om vinteren enn den du brukte i sommer.

– Se etter barrierekremer som inneholder organisk silikon, som beskytter huden mot kulde og uttørring uten å framkalle kviser og tilstopninger.

LES OGSÅ: Nå bør du peele huden

GIR FUKT: En god fuktighetsmaske kan ikke brukes for ofte. To-tre ganger i uka kan gjøre underverker for huden din i vinter.  Foto: petrrunjela - Fotolia
GIR FUKT: En god fuktighetsmaske kan ikke brukes for ofte. To-tre ganger i uka kan gjøre underverker for huden din i vinter. Foto: petrrunjela - Fotolia Vis mer

Masker er topp

I tillegg til den daglige fuktighetskremen, bør du sørge for å gi huden ekstra fukt og pleie med en skikkelig god ansiktsmaske med fuktighetsgivende egenskaper.

Kjersti Johansen, fagansvarlig hos Dermanor, har tidligere fortalt KK.no at du bør se etter fuktighetsgivende ingredienser, vitamin C, antioksidanter og nærende ingredienser som beskytter huden mot uttørking.


Å ta en maske flere ganger i uka er absolutt å anbefale, og Johansen forteller at to til tre ganger i uka er en vanlig anbefaling. Selv om dette varierer fra maske til maske, er det noen masker du fint kan bruke oftere.

– Når det gjelder masker som skal gi fukt og glød, er det ikke så farlig å bruke dem for ofte, sier hun.

– Det er verre med rensende masker som kan tørke ut huden for mye dersom de brukes for ofte.

FUKTGIVENDE KJØPETIPSLES OGSÅ: Ansiktsmaskene du trenger nå

Husk SPF!

Ok, så det er stort sett mørkt når du går på jobb og mørkt når du kommer hjem, men du utsettes likevel for skadelige UV-stråler.

UVA-strålene bidrar kraftig til aldringstegn i huden, og disse strålene når deg selv gjennom vinduet. Du blir ikke brent av dem, men de vil skade huden din og gi deg rynker.

– Bruk UV-beskyttelse også om vinteren! lyder rådet fra Marthinsen og Dermalogica. Enkelt og greit – og veldig, veldig viktig. Selv i Norge.


Beskytt med klær

Når du er ute i kaldt vær, bør du alltid beskytte huden din med gode, varme tekstiler. Ull er gull, som kjent.

– Bruk votter, skjerf og lue for å beskytte huden. På eksponerte områder som nese, kinn, hake og lepper vil en egen klimastift fungere som et ekstra lag med beskyttelse.

Velg riktig peeling

– Vær nøye når du velger eksfoliant. Finn en som er tilpasset din hud, eksfolianter med korn er som regel for kraftige for en sensitiv vinterhud. Unngå å eksfoliere før du går ut i vinterkulda, sier Marthinsen.

(Saken fortsetter under bildet.)LES OGSÅ: Dette bør du vite om peeling

Ikke glem leppene

– Ikke glem leppene. Velg en god leppepomade uten mineraloljer. Mineraloljer vil bare gjøre leppene tørrere ved å hindre hudens egenproduksjon av barrierestoffer.

LES OGSÅ: Unngå vintertørre lepper i år

KLÆR BESKYTTER: Husk å beskytte huden med klær der du kan. Skjerf, lue og votter hjelper deg å ta vare på huden også, i tillegg til at du holder deg varm.  Foto: Thinkstock
KLÆR BESKYTTER: Husk å beskytte huden med klær der du kan. Skjerf, lue og votter hjelper deg å ta vare på huden også, i tillegg til at du holder deg varm. Foto: Thinkstock Vis mer
HUSK LEPPENE: Eksfolier leppene minst én gang i uka og avslutt behandlingen med en god leppepomade uten mineraloljer.  Foto: All Over Press
HUSK LEPPENE: Eksfolier leppene minst én gang i uka og avslutt behandlingen med en god leppepomade uten mineraloljer. Foto: All Over Press Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer