Rynker

Tabben som gir rynkete lepper

Nei, det handler ikke om sigaretter ...

SKRUKKELEPPER: Du kan ikke unngå rynker helt, men glemmer du dette kan de kommer mye raskere enn du ønsker. Foto: Scanpix Norway
SKRUKKELEPPER: Du kan ikke unngå rynker helt, men glemmer du dette kan de kommer mye raskere enn du ønsker. Foto: Scanpix Norway Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Enhver kvinne kan få litt høy puls av å tenke på rynkene som gradvis begynner å slå rot i våre vakre fjes. Vi vil jo gjerne holde på vår ungdommelige skjønnhet så lenge som mulig.

Dessverre er det ikke så mye vi kan gjøre med livets gang. Vi blir alle eldre, og må bare akseptere de kroppslige endringene som følger med. Men det betyr ikke at vi bare skal gi helt opp.

Du kan i hvert fall sørge for at ikke rynkene kommer tidligere enn nødvendig. 

Et godt tips kan være å stumpe røyken, da denne stygge uvanen fremskynder den naturlige aldringsprosessen av huden, og i tillegg kan gi deg en rynkete røykemunn.

Men et annet, og minst like viktig råd for å forebygge rynker, er å bruke solfaktor – og det er spesielt viktig i denne varme årstiden.

LES OGSÅ: Smør deg til mindre hovenhet og rynker

Tynnere hud på leppene

– Blir man brent mange ganger og generelt er mye ute i solen får man til slutt rynker, om det er vanlig hud eller lepper. Men man glemmer fort leppene når man smører ansiktet, sier skjønnhetsansvarlig og makeupartist i KK, STYLEmag og HENNE, Tone Vid Skipa til KK.no. 

Kanskje smører du ansiktet med solkrem og tenker at alt er i orden. Men så spiser og drikker vi, og slikker på leppene, og den faktoren du smurte på for to timer siden er for lengst borte. 

PASS PÅ: Ikke glem at også leppene trenger solfaktor i den sterke sommersolen. Foto: Scanpix/NTB
PASS PÅ: Ikke glem at også leppene trenger solfaktor i den sterke sommersolen. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

– Huden på leppene er cirka en tredjedel så tykk som resten av huden i ansiktet, og har mye mindre melanocytter som er det som produserer melanin som gjør oss brune, og som er hudens egen beskyttelse mot solen, forklarer hun. 

Rynker og folder i leppene

Dette gjør altså at det skal veldig mye mindre til før leppene blir skadet av for mye sol og solbrenthet. 

– Dessuten hovner også leppene opp når de blir utsatt for sol, samtidig som fuktigheten trekkes ut. Når leppene avkjøles skrumper de tilbake igjen med litt mindre fukt i.

- Når dette gjentas tusenvis av ganger samtidig som man blir brent nå og da, får man rynker og folder i leppene, sier skjønnhetsjournalisten.

Viktig å påføre ofte

Etter hvert som vi blir eldre vil også fylden og elastisiteten i huden avta, og leppene vil derfor bli tynnere.

Dette skjer fordi kroppen produserer mindre kollagen, samtidig som overgangsalderen fører til at østrogennivåene i kroppen synker.

LES OGSÅ: Virker behandlinger mot rynker?

FETERE KREM: Velg en solbeskyttelse beregnet for leppene, og sørg for å smøre ofte. Foto: Scanpix/NTB
FETERE KREM: Velg en solbeskyttelse beregnet for leppene, og sørg for å smøre ofte. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Sterk og overdreven soling kan raskt sette fart på prosessen og få deg til å se eldre ut enn du er. Du gjør derfor lurt i å være nøye med å bruke solbeskyttelse, både på leppene og på huden generelt.

– Vanlig solkrem fungerer som beskyttelse, men fetere leppeprodukter hindrer at fuktigheten fordamper samtidig som de beskytter mot UV-strålene, sier Skipa og legger til at det ikke holder å bare smøre på én gang.

– Det er viktigere at du påfører ofte enn at SPF-en er høy. Man spiser, drikker, prater, kysser og så videre, slik at det hjelper ikke med faktor 50 hvis balmen er borte fra leppene etter fem minutter.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer