Taco

Tacokrydder kan være en saltbombe

Slik lager du din egen - mye sunnere krydderblanding.

LAG EGET KRYDDER: Ferdigblandet tacokrydder du får kjøpt i butikken er ofte proppfull av salt. Det kan derfor lønne seg å lage sin egen kryddermiks til kjøttet. En enkel oppskrift finner du lenger nede i denne saken. Foto: Foto: MatPrat, Astrid Hals
LAG EGET KRYDDER: Ferdigblandet tacokrydder du får kjøpt i butikken er ofte proppfull av salt. Det kan derfor lønne seg å lage sin egen kryddermiks til kjøttet. En enkel oppskrift finner du lenger nede i denne saken. Foto: Foto: MatPrat, Astrid Hals Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Taco er blant nordmenns favorittretter, og sammen med Grandiosa troner den på toppen av middagslistene her til lands – både i helger og ukedager, sommer som vinter.

Ikke bare er den meksikanske retten enkel, god og populær blant de små, men den kan også være sunn og næringsrik – så fremt du velger de riktige råvarene.

Det å hive i seg skjell og lefser proppfulle av kjøttdeig, ost og rømme er nemlig ikke spesielt sunt, og du bør derfor prøve å begrense, eller bytte ut disse matvarene til tacoen.

Det samme gjelder også for kryddermiksen du bruker i kjøttdeigen din.

LES OGSÅ: Slik blir kosematen sunnere

SUNNERE VALG: Det er mange måter å gjøre tacomåltidet sunnere på. Det beste er å kutte ned på krydderblanding (fra butikk), rømme, ost, behandlet kjøtt og heller pøse på med friske grønnsaker. Foto: Getty Images/Stockbyte
SUNNERE VALG: Det er mange måter å gjøre tacomåltidet sunnere på. Det beste er å kutte ned på krydderblanding (fra butikk), rømme, ost, behandlet kjøtt og heller pøse på med friske grønnsaker. Foto: Getty Images/Stockbyte Vis mer

Inneholder mye salt

De fleste ferdigblandende tacokrydderene du får kjøpt i butikken er nemlig proppfulle av salt – som kan være svært helseskadelig i større mengder.

Ifølge Helsedirektoratet er saltinntaket i den norske befolkningen anslått til omtrent 10 gram per dag hos menn og noe lavere hos kvinner.

Dette er omtrent dobbelt så høyt som anbefalt inntak, som er maksimalt 5 gram salt per dag.

Høyt inntak av salt har vist seg å kunne føre til en rekke helseproblemer – deriblant høyt blodtrykk og hjerte- og kar sykdommer, samt økt risiko for kreft ( i magesekk), står det på Matportalen.no (ekstern lenke).

Én spiseskje ferdigblandet tacokrydder kan inneholde så mye som 18 prosent av den daglig anbefalte mengden med salt, og som de fleste skjønner kan det derfor være lurt å trappe ned på bruken av krydderet – særlig hvis du spiser taco ofte.


LES OGSÅ: Så mye salt bør du faktisk kutte

Slik lager du eget krydder

Er du en av dem som ikke klarer taco uten kryddermiks, behøver du likevel ikke å fortvile. Det er nemlig svært enkelt å lage din helt egne – og mye sunnere, miks – som passer både til kylling, kalkun og kjøtt.

Hemmeligheten bak et godt og smakfullt tacokrydder er spisskummen (spisskarve) – et svært vanlig krydder å bruke i meksikanske retter.

Ikke bare er krydderet suverent på smak, men det er også veldig bra for fordøyelsen og hjelper kroppen med å ta opp flere næringsstoffer fra maten. Krydderet er også rikt på magnesium og jern, og studier har vist at det kan være med på å senke blodsukkeret.

Mens kjøttet ditt stekes/kokes opp, så kan du tilsette cirka én og en halv teskje med spisskarve i blandingen din.

Deretter kan du tilsette følgende ingredienser:
(Kilde: Prevention.com –ekstern lenke)

 • Chilipulver (1- 2 teskjeer)
 • Hvitløkspulver (1/4 – ½ teskjeer)
 • Løkpulver (1/4 - 1 teskje)
 • Oregano (1/4 – ½ teskje)
 • Paprikakrydder (1/2 – 1 ½ teskje)
 • Pepper og litt salt etter smak
 • Eventuelt noen knuste flak rød chilipepper for ekstra spice

  LES OGSÅ: Slik gjør du burgeren sunnere

  Flere gode tips

  Når det gjelder krydderoppskriften ovenfor, så gjelder det å eksperimentere litt og finne frem til smakssammensetningen som passer best for deg. Det er heller ikke sikkert du trenger noe salt i det hele tatt.

  Falt ikke kryddermiksen i smak? Da kan du eventuelt prøve å redusere mengden med ferdigblandet krydder.

  Bruk for eksempel halve krydderpakken til en 400 grams pakke kjøtt, og krydre litt ekstra selv med chili, pepper, paprikapulver eller spisskummen.

  Flere tips til hvordan du kan gjøre tacoen sunnere finner du i denne artikkelen!

  LES OGSÅ: Bytt til mager kjøttdeig - lev sunnere

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer