Dette er årsaker vi gjerne er klar over. Men det finnes også grunner til å overspise som langt fra er like åpenbare.
LES OGSÅ: Nyt en femretters - uten å overspise
Rød tallerken + rød saus = for mye mat
Ny forskning (ekstern lenke) presentert i tidsskriftet Journal of Consumer Research viser at fargen på tallerkenen du spiser fra har mye å si for matmengden du får i deg.
Spiser du pasta med rød saus fra en rød tallerken er risikoen større for at du blir mettere enn nødvendig enn om tallerkenen er hvit.
Hadde det imidlertid vært potetstappe på den hvite tallerkenen ville du ikke usannsynlig spist mer av den enn nødvendig.
Poenget er at du spiser mer enn vanlig når fargekontrasten mellom tallerken og mat er liten. Du ser rett og slett ikke matmengden så godt.
Når fargekontrasten er stor legger folk i gjennomsnitt 10 prosent mindre mat på tallerkenen enn når den er liten, fant forskerne ut.
En annen undersøkelse (ekstern lenke), også publisert i Journal of Consumer Research, viser at jo større gaffel du bruker, jo mindre spiser du.
LES OGSÅ: Trikset som gjør at du spiser mindre