Porsjon

Tallerkenfargen avgjør hvor mye du spiser

Sjekk hva som skjer når mat og tallerken har samme farge.

RØD SAUS OG RØD TALLERKEN: Gjør deg mer mett enn nødvendig. Foto: Thinkstock
RØD SAUS OG RØD TALLERKEN: Gjør deg mer mett enn nødvendig. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er nok av grunner til at vi spiser for mye. Det kan være alt fra hyggelige middager med venner til rett og slett et ønske om å føle seg litt gladere.

Dette er årsaker vi gjerne er klar over. Men det finnes også grunner til å overspise som langt fra er like åpenbare.

LES OGSÅ: Nyt en femretters - uten å overspise

Rød tallerken + rød saus = for mye mat


Ny forskning
(ekstern lenke) presentert i tidsskriftet Journal of Consumer Research viser at fargen på tallerkenen du spiser fra har mye å si for matmengden du får i deg.

Spiser du pasta med rød saus fra en rød tallerken er risikoen større for at du blir mettere enn nødvendig enn om tallerkenen er hvit.

Hadde det imidlertid vært potetstappe på den hvite tallerkenen ville du ikke usannsynlig spist mer av den enn nødvendig.

Poenget er at du spiser mer enn vanlig når fargekontrasten mellom tallerken og mat er liten. Du ser rett og slett ikke matmengden så godt.

Når fargekontrasten er stor legger folk i gjennomsnitt 10 prosent mindre mat på tallerkenen enn når den er liten, fant forskerne ut.

En annen undersøkelse (ekstern lenke), også publisert i Journal of Consumer Research, viser at jo større gaffel du bruker, jo mindre spiser du.

LES OGSÅ: Trikset som gjør at du spiser mindre

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer