Tenner

Tannfyllingene dine kan være skadelige

En ny undersøkelse viser at de kan påvirke immunforsvaret i munnen.

PLASTFYLLINGER KAN HA en NEGATIV EFFEKT: En ny undersøkelse viser at de hvite plastfyllingene som blir brukt av norske tannleger kan lekke ut i munnhulen og påvirke det lokale immunforsvaret i munnen.  Foto: Thinkstock.com
PLASTFYLLINGER KAN HA en NEGATIV EFFEKT: En ny undersøkelse viser at de hvite plastfyllingene som blir brukt av norske tannleger kan lekke ut i munnhulen og påvirke det lokale immunforsvaret i munnen. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er mange gode grunner til at du ikke bør slurve med tannhygienen. En nyere studie har blant annet avdekket at dårlig tannhygiene i stor grad påvirker hjernen, og kan bidra til å øke risikoen for demens senere i livet.

Men god tannhygiene handler om mer enn bare å pusse tennene ofte nok, og det viser seg at det er mange feller du bør være obs på.

Blant annet viser en ny undersøkelse at tannfyllingene dine kan være skadelig, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

LES OGSÅ: Ikke puss tennene rett etter et måltid

Påvirker immunforsvaret i munnen

Det viser seg at de hvite plastfyllingene som blir brukt av norske tannleger kan lekke ut i munnhulen og påvirke det lokale immunforsvaret i munnen.

– Vår konklusjon er at plaststoffer fra komposittfyllinger kan forstyrre produksjon og frisetting av stoffer som skal bidra til å fjerne skadelige bakterier i munnen, sier Anette Kocbach Bølling, forsker ved Folkehelseinstituttet.

De hvite plastfyllingene er blitt mer vanlig etter at amalgam ble forbudt her til lands. Fyllingene herdes med et blått lys, men det ser ut til at enkelte stoffer likevel kan lekke ut i munnhulen.

Det er disse stoffene som kan påvirke det lokale immunforsvaret i munnen.

Kocbach Bølling understreker imidlertid at resultatene er fra forsøk med en enkel celletype dyrket i kultur, og at immunforsvaret i munnhulen er mye mer sammensatt enn dette.

LES OGSÅ: Salt kan øke risikoen for diabetes

Kan påvirke risikoen for infeksjoner

Undersøkelsen er et samarbeid mellom Folkehelseinstituttet, Nordisk institutt for odontologiske materialer (NIOM) og Universitetet i Oslo, som så på hvordan fyllingene påvirker utskillelsen av betennelsesfremmende stoffer fra makrofager stimulert av LPS.

På tennene dine dannes det en biofilm som inneholder bakterier som har mye å si for utviklingen av tannkjøttsykdom. Blant annet kan bakteriene produsere lipopolysakkarid (LPS) - en kjent årsak til infeksjoner.

For å fjerne slike bakteriene virus og andre fremmedlegemer, bruker kroppens immunforsvar en celletype kalt makrofager, som vil skille ut betennelsesdempende stoffer når de blir utsatt for blant annet LPS.

Og det er dette stoffet som ser ut til å svekkes som følge av fyllingene.

– Hvilken betydning funnene har for den enkelte pasient, er det for tidlig å si noe sikkert om, sier Jon E. Dahl, direktør ved NIOM, til nettsiden.

– Vi anser det fremdeles som trygt å bruke disse materialene, men det er viktig at det blir gjort videre studier med andre modeller for å se om man finner tilsvarende effekter.

LES OGSÅ: Derfor bør du ikke slurve med tannpussen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer