Tannkrem

Tannkremene du bør velge

Kommer helt an på tennene og munnen din.

FINN DEN RETTE TANNKREMEN: Hvis du for eksempel røyker, drikker mye kaffe eller er plaget av sår i munnen, gjør du lurt i å velge en tannkrem som er spesialtilpasset ditt behov. Foto: Fotolia
FINN DEN RETTE TANNKREMEN: Hvis du for eksempel røyker, drikker mye kaffe eller er plaget av sår i munnen, gjør du lurt i å velge en tannkrem som er spesialtilpasset ditt behov. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO:  Butikkhyllene er fulle av forskjellige tannkremer, men hvilken bør du egentlig velge?

Vi har spurt tannlegene om råd, og svaret er at det kommer helt an på tennene dine og hvilke behov eller «problemer» du eventuelt har.

Her er deres beste råd.

LES OGSÅ: Husk dette når du kjøper tannkrem

Sår og rifter i munnen?

– Det er en jungel av forskjellige tannkremer i butikken. Noen gjør tennene dine hvitere og noen motvirker syre, mens andre har en komplett tannkrem som skal motvirke alt, sier Kha Duong, tannlege ved Kvadraturen tannlegesenter til KK.no.

Han forteller at det viktigste er at tannkremen inneholder fluor, noe de fleste tannpastaer i Norge gjør. Har du ingen spesielle behov eller «problemer», mener Duong du kan velge den du trives best med.

Er du imidlertid for eksempel ofte plaget med sår i munnhulen, bør du unngå tannkrem med natriumlaurylsulfat, som er såperester.

– De bør bruke Zendium eller noen av Sensodyne sine tannkremer, som ikke inneholder dette virkestoffet, råder Duong.

LES OGSÅ: Ikke puss tennene rett etter et måltid

SPESIALTANNKREMER: Visste du at du også får tannkrem på resept? Foto: Fotolia
SPESIALTANNKREMER: Visste du at du også får tannkrem på resept? Foto: Fotolia Vis mer

Tannkrem på resept

Duongs kollega, tannlege Elisabeth Kårigstad, vil ikke anbefale det ene tannkremmerket fremfor det andre, men ser flere positive egenskaper med de ulike tannkremene.

– Jeg vil si enhver tannpasta med fluor er ok, hvis man ikke har spesielle «problemer» eller utfordringer. Har du høy kariesaktivitet, kan den reseptbelagte Duraphat-tannkremen være grei, sier Kårigstad. 

Hun mener også at tannkremen «Clinomyn» for snusere og røykere kan være et bra alternativ.

– Er du plaget av isinger i tennene, kan Sensodyne eller andre lignende være å foretrekke. Hvis du har sensitive slimhinner eller er munntørr, kan tannkremen uten SLS som for eksempel Zendium være bra, råder hun.

Tørr munn gjør at bakterieveksten øker i munnhulen, og dermed øker også risikoen for å få hull i tennene. Karies og infeksjoner er derfor et vanlig problem blant de som rammes av tørr munn, har KK.no tidligere skrevet.

LES OGSÅ: Dropp antibakteriell munnskyll

FLUOR VIKTIGST: I tillegg betyr børsteteknikk og hyppighet også mye.  Foto: Fotolia
FLUOR VIKTIGST: I tillegg betyr børsteteknikk og hyppighet også mye. Foto: Fotolia Vis mer

Fluor er viktigst

– Det viktigste når man velger tannkrem er å velge en tannkrem med riktig fluorinnhold. Det finnes veldig mange ulike tannkremer på markedet, vi anbefaler ingen spesielle tannkremer, sier Camilla Steinum, president i Den norske tannlegeforeningen (NTF) til KK.no.

Videre forteller hun at noen tannkremer er «spesialtannkremer» som skal virke mot ulike tilstander.

– Det finnes for eksempel tannkremer som er laget spesielt for de som er plaget av ising i tennene, men det er umulig å gi et generelt svar på om disse hjelper, opplyser Steinum.

Tannlege Kårigstad minner om at du i tillegg til å velge tannkremen som er best for dine tenner og din munn, ikke må glemme selve pussingen.

For når alt kommer til alt, er det børsteteknikk og hyppighet som er viktigst.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer