Tenner

Tannpuss alene er ikke nok

Du bør også styre unna hvitvin, klorvann og frukt-te - blant annet. Sjekk tannlegens beste råd får å unngå å ødelegge tennene.

TANNPUSS VIKTIGST: Du får også en stor gevinst av å bruke tanntråd, og her er det mange som slurver, forteller tannlege Kaare Mathiesen. Foto: Image Source
TANNPUSS VIKTIGST: Du får også en stor gevinst av å bruke tanntråd, og her er det mange som slurver, forteller tannlege Kaare Mathiesen. Foto: Image Source Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Tannpuss to ganger om dagen, og mindre loff med sirup på. Det holder dessverre ikke å gjøre som Jens i «Karius og Baktus» om du vil ha plettfrie tenner.

For det finnes andre ting som kan gjøre skade på perleraden.

Hvitvin på byen?

Holder du deg til hvitvin for å unngå det skumle vampyrsmilet på byen? Da kan det hende at forfengeligheten skader tennene. Studier viser nemlig at hvitvinens syre gjør skade på tennene.

- Hvitvin er mer eroderende enn rødvin, sier lege Paul Ashley ved Eastman Dental Institute til
Daily Mail.

For mye frukt-te

Te med fruktsmak kan være like ille for tennene som appelsinjuice, viser en studie gjort ved University of Bristol Dental School. Sitronte og solbærte skal være blant de verste. Hvis du lett får hull i tennene, gjør du derfor lurt i å holde deg til svart te eller grønn te.

Begge disse tetypene byr på polyfenoler, altså antioksidanter som hindrer plakk i å feste seg til tennene. Dette reduserer risikoen for å utvikle hull og tannkjøttsykdommer.
Te kan også dempe dårlig ånde, fordi den hemmer utviklingen av bakteriene som skaper den vonde lukten. En rekke tesorter inneholder også fluor (fra vannet som brukes under dyrkingen), som bekytter tannemaljen.

Med tennene som verktøy

Bruker du tennene til å åpne potetgullposer og korker som sitter fast? Det kan bli dyrt.
- Ytterkanten av tannen er dessverre den svakeste. Og når du bruker tennene som verktøy er det denne delen som tar støyten, sier ­Louise Childlow ved the British Dental Health Foundation.

Sportsdrikker

Drikker du sportsdrikker etter trening, angriper du tennene når der er på sitt svakeste. Munnen er ofte tørr etter væsketapet. Har du lite spytt i munnen, kan det dermed ikke bidra til å nøytralisere skadene etter den sukrede og syrlige sportsdrikken. Du kan begrense skadevirkningene ved å drikke vann etter sportsdrikken, eller ved å ta en tyggegummi med syrenøtraliserende effekt.

Les også: Det magiske, hvite pulveret.

Svømming

Er du i en ivrig svømmer? Da gjør du lurt i å holde munnen lukket i bassenget.
En studie gjort på 500 svømmere viser nemlig at 66 prosent av dem hadde skader på tennene som var forårsaket av det høye klorinnholdet i vannet.
- Klor påvirker ph-verdien i vannet. Å få klorvann i munnen kan føre til at tennene blir gule, fordi emaljen sprekker opp. De blir også mer utsatt for andre skader, sier Louise Chidlow.

Filing av friske tenner

Mange jenter synes mellomrom mellom fortennene, slik som det It-jente Georgia May Jagger og superstjerne Madonna har er kult, og vil ligne dem. Selv om de ikke er skapt slik, og tannfeen fra starten av satte fortennene deres tett, tett sammen. De ber tannlegen file trendsmilet, melder News.com. Nylig beordret modelldronning og programleder Tyra Banks en av deltakerne i Americas Next Top Model til tannlegen for å få samme behandling.

- Jeg ville aldri gjort dette på en pasient. Mellomrom bør man være født med, ikke prøve å lage seg, sier Harald Eggen Linnebo, tannlege ved Colosseum Majorstuen i Oslo til KK.no.

Les også: Bare noen dråper av den er nok

Hva skal man gjøre, da?

Ikke svømme, ikke drikke frukt-te, ikke spise godteri. Hvordan kan man egentlig sørge for å gjøre sitt for å holde tennene friske og sterke?

Tannlege Kaare Mathiesen forteller i Lommelegen.no at det viktigste du kan gjøre for tennene dine er å pusse dem. Syreskader og andre ting kan skade tennene. Men den viktigste jobben gjør du på badet hjemme.

- Puss tennene dine regelmessig. Det er det mest elementære du kan gjøre for tannhelsen din. I tillegg til tannpuss ser vi også at tilskudd av fluor i form av tabletter eller skyllevann har hatt en stor betydning for tannhelsen. Du får også en stor gevinst av å bruke tanntråd, og her er det mange som slurver, forteller Mathiesen.

Slurvingen kan føre til mer alvorlige problemer som betennelse i tannfestet som igjen kan gjør at tannhalsene blir synlige. For at du skal ta best mulig vare på tennene dine bør du følge disse tipsene:

 • Puss tennene minst to ganger daglig.
 • Bruk tanntråd eller andre hjelpemidler mellom tennene hver dag.
 • Bruk munnskyll etter tannpussen.
 • Gå jevnlig til tannlegen/tannpleier for sjekk og grundig rens av tennene.
 • Ikke skyll munnen etter tannpussen. Skyll eventuelt tungespissen.

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer