Tenner

Tannpuss to ganger daglig nødvendig

Dårlig tannpleie øker risikoen for alvorlige hjerteproblemer.

TO GANGER OM DAGEN: Det er viktig at du pusser tennene to ganger om dagen og bruker tanntråd regelmessig for å unngå at det samler seg bakterier i og ved tennene. Bakteriene øker nemlig risiko for tannkjøttbetennelse, som igjen kan føre til hjerte- og karproblemer.  Foto: Getty Images/Creatas RF
TO GANGER OM DAGEN: Det er viktig at du pusser tennene to ganger om dagen og bruker tanntråd regelmessig for å unngå at det samler seg bakterier i og ved tennene. Bakteriene øker nemlig risiko for tannkjøttbetennelse, som igjen kan føre til hjerte- og karproblemer. Foto: Getty Images/Creatas RF Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
God tannhygiene er ikke bare viktig for at tennene dine skal holde seg pene, hvite og friske.

Nei, det å pusse tennene – godt, og bruke tanntråd regelmessig er også viktig for den generelle helsen din.

I tillegg til ubehagelige hull kan nemlig manglende renhold i munnen og mellom tennene føre til mer plagsomme lidelser, deriblant tannkjøttbetennelse/gingivitt.

LES OGSÅ: Denne tannpleien har ikke den effekten du tror

Kan miste tennene

Tannkjøttbetennelse utvikles dersom bakterier (oftest fra mat) får ligge langs tannkjøttet ditt og vokse. Er du ikke nøye med tannhygienen, slik at bakteriene blir borte, vil de flytte seg under tannkjøttet og føre til svekkelse av tennenes feste.

Dette kan altså føre til mer alvorlige tannkjøttbetennelser, som - dersom ubehandlet, kan føre til svært skadelige tannkjøttsykdommer som periodontitt (betennelse i vevet rundt tannen - vanligst hos folk over 40), hvor benet som tannen er festet i blir «spist opp».

Resultatet av dette kan være at tennene råtner og faller ut, eller at du utvikler andre sykdommer.

Tidligere studier har vist en klar sammenheng mellom tannkjøttbetennelse og hjerte- og karsykdommer, mens annen forskning også har vist at alvorlige tannkjøttsykdommer kan påvirke levetiden.

LES OGSÅ: Vet du dette om tannkremen din

Øker risiko for blodpropp og hjertesykdom

Som om ikke dét var nok til å få deg til å hente frem tannbørsten, så har en fersk studie gjennomført av forskere ved Bristol University og Royal College of Surgeons i Dublin vist at det å ikke pusse tennene dine regelmessig kan øke mengden helseskadelige bakterier i munnen, skriver Daily Mail på sin helsenettside (ekstern lenke).

Og disse bakteriene kan føre til livsfarlig blodpropp som igjen kan trigge utviklingen av endokarditt (en betennelse av hinnen som dekker innsiden av hjertet, samt overflatene av hjerteklaffene).

Når bakteriene entrer blodet, fører de til at blodet koagulerer seg og danner en trombe. Fordi bakteriene er gjemt inne i disse trombene klarer ikke immunforsvaret eller antibiotika å nå dem.

Hvis disse trombene får feste på hjerteklaffene kan de da føre til endokarditt, som igjen kan medføre alvorlig – til og med fatal, skade.

LES OGSÅ: Maten som gir deg fine tenner

Puss to ganger om dagen

Ifølge professor Damien Walmsley fra the British Dental Association er resultatene av studien nok et bevis på sammenhengen mellom dårlig tannhygiene og hjerte-og karproblemer.

Derfor råder han også alle til å pusse tennene to ganger om dagen.

- Disse funnene bidrar til å øke vår forståelse av sammenhengen mellom tannkjøttbetennelse og hjerte- og karsykdom, sier han:

- Det beviser også viktigheten av å pusse tennene to ganger om dagen.

LES OGSÅ: God tannhygiene minsker risiko for lungebetennelse

Tannkjøttbetennelse kan behandles

Tannkjøttbetennelse/gingivitt er en ganske vanlig tilstand, og dersom du tror du kan ha fått det er det best å oppsøke en tannlege.

Vanlige tegn på tannkjøttproblemer:
• Det blør fra tannkjøttet når du bruker tanntråd eller pusser tennene
• Tannkjøttet har en blå/rød farge nærmest tennene
• Tannkjøttet kan også bli hovent
• Et gulhvitt, seigt belegg ligger langs tennene - dette kan være vanskelig å se

Ifølge ekspertene på Lommelegen.no går tannkjøttbetennelse som regel tilbake med god behandling og bedre tannhygiene.

Den mest vanlige årsaken til en slik betennelse er som matrester som har blitt liggende og irritere. Dette legger grunnlag for belegg og tannstein, som er grobunn for bakterier (en av årsakene til at tanntråd er såpass viktig).

- Oppsøk derfor en tannlege for å få fjernet belegget, dersom det er lenge siden du har gjort det, og fortsett med god tannpleie, er deres råd.

LES OGSÅ: Få hvitere tenner på naturlig vis

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer