Kollektiv trafikk kan være et godt alternativ til bilen. Men det beste er imidlertid å gå, ettersom det florerer med bakterier på bussen. Foto: Thinkstock Photos
Kollektiv trafikk kan være et godt alternativ til bilen. Men det beste er imidlertid å gå, ettersom det florerer med bakterier på bussen. Foto: Thinkstock Photos Vis mer

Helse

Tar du buss med basillene?

Du har seks ganger så stor risiko for å bli syk hvis du reiser kollektivt.

Det er ikke bare passasjerer som blir fraktet rundt av bussen, også basillene blir med på turen.

Når passasjerne stiger av gjør også basillene det, og de blir med på arbeidsplassen, skolen eller kafeen.

Kanskje du har mulighet til å bruke beina for å komme deg rundt i stedet? Kan være fristende når bussturen gjør at sannsynligheten for å bli syk øker seks ganger?

Mindre risiko om du busser mye

Det er sjelden man står så tett oppå hverandre som man gjør på en overfylt buss.

Nyser sidemannen er du ikke bare vitne til det, men du blir også utsatt for følgene av det.

Forskere har funnet ut at du har seks ganger så stor risiko for å bli forkjølet hvis du har reist med kollektiv trafikk.

Hvis du kjører kollektivt til jobb hver dag trenger du imidlertid ikke å bekymre deg så mye. Immunforsvaret ditt har da nemlig bygd seg opp til å motstå basilllene.

– Risikoen virket størst for de personene som reiste med buss eller trikk en gang i blant, sier professor Jonathan Van Tam ifølge MailOnline.com.

Blir ofte syk innen fem dager

Teamet fra University of Nottingham studerte 138 pasienter som besøkte et av legekontorene i Nottingham mellom desember 2008 og januar 2009. Halvparten av pasientene hadde influensasymptomer, mens resten var på en kontrollsjekk.

Undersøkelsen ble gjennomført i forbindelse med hvordan man skal takle eventuelle epidemier eller pandemier.

Alle pasientene ble bedt om å fylle ut skjemaer om sin bruk av kollektiv trafikk fem dager før de ble syke eller fem dager før de oppsøkte legekontoret.

Resultatene i forskningen viste at å reise med buss eller trikk i denne perioden seksdoblet risikoen for at de måtte oppsøke lege i forbindelse med en forkjølelse eller influensa.

Vask hendene og nys i albuen

– Disse dataene er svært troverdige når vi tenker på at kroppen utvikler beskyttende antistoffer mot vanlige luftveisvirus hvis den regelmessig blir utsatt for disse, sier Van Tam.

Resultatene skal kunne brukes for å stoppe sykdommer som er spesielt utbredt i enkelte årstider. Spesielt siden kroppen ikke klare å utvikle antistoffer mot enkelte av de nyere virusene.

Professoren understreker også hvor viktig det er å vaske hendene ofte og nyse inn i albuen når du kjører kollektivt, for ikke å spre bakterier.

Sjekk KKs store årshoroskop!