<strong>UNNGÅ KRANGLINGEN:</strong> Dagens ektefeller forventer å få dekket sine følelsesmessige behov, få utvikle seg som menneske, og bli lykkelige og harmoniske. Foto: auremar - Fotolia
UNNGÅ KRANGLINGEN: Dagens ektefeller forventer å få dekket sine følelsesmessige behov, få utvikle seg som menneske, og bli lykkelige og harmoniske. Foto: auremar - Fotolia Vis mer

Ekteskap

Tar du knekken på ekteskapet ditt?

Det kan være at du er roten til problemet, uten at du er klar over det.

Publisert
Sist oppdatert

Du går kanskje rundt og tror at du krever for mye av din kjære, og er samtidig redd for at dette kan ta knekken på forholdet?

Nå bør du imidlertid være obs på at det er helt andre ting som kan kvele et parforhold, skal vi tro en amerikansk psykolog.

Forventningene til parforhold i dag er skyhøye, ifølge Eli Finkel, som er psykolog og forsker fra Northwestern Univsersity.

- Det skal være en tett og privat enhet med sterke følelsesmessige bånd, stor intimitet og mye lidenskap – som skal fungere støttende for begge parters vekst og utvikling, sier Finkel ifølge Forskning.no.

Da ekteskap så dagens lys for mange mange år siden var ektefellens individuelle behov underordnet familiens behov. Mange år er gått, og nå er ikke bare selvrealisering blitt en mulighet, men også en rettighet.

Og det er her problemene kommer inn i bildet.

LES OGSÅ: Ti ting du bør vite om forholdet ditt

Ekteskapet har endret seg i stor grad

Finkel har forsket på det amerikanske ekteskapet, og det han har funnet mener han også er gyldig for oss på andre siden av Atlanterhavet.

- Jeg er sikker på at ekteskapene i Europa også sliter under store forventninger om gjensidig støtte i den personlige utviklingen til den enkelte, uttaler Finkel.

Han trekker fram en kjent teori: Maslows behovspyramide. Nederst i pyramiden finner vi søvn, varme, sult og tørst – våre grunnleggende behov. Videre oppover finner vi fysisk, mental og økonomisk trygghet, så kommer tilhørighet og kjærlighet og respekt for seg selv og den andre.

Øverst finner vi selvrealisering, spontanitet, frihet til å ta egne valg, personlig vekst og utfoldelse.

- Ekteskapet skal dekke mange behov, sier Finkel.

LYKKELIG EKTESKAP? Ifølge en amerikansk forsker har mange av oss for høye forventninger til ekteskapet.
LYKKELIG EKTESKAP? Ifølge en amerikansk forsker har mange av oss for høye forventninger til ekteskapet. Vis mer

LES OGSÅ: Slik elsker du din irriterende mann

Prioriterer personlig utvikling

Mens et ekteskap før dekket basisbehovene, holdt sulten unna og ga grunnleggende frihet, er vi i dag trygge og de fleste kan ha en trygg økonomi selv utenfor et parforhold.

Vi kan til og med få kjærlighet, sex og respekt uten en ektefelle. Vi har altså beveget oss oppover i behovshierarkiet, og det kan selvsagt få konsekvenser.

- Dagens ektefeller forventer å få dekket sine følelsesmessige behov, få utvikle seg som menneske og bli lykkelige og harmoniske, sier Finkel.

I tillegg skal en ektefelle fylle mange funksjoner: Man skal være en fortrolig venn, elsker, medforelder, treningspartner, lekekamerat, terapeut og så videre. Man skal altså være en støttespiller i alt og ett.

Dette kan bli i overkant mye, og gjør ikke ekteskapet særlig enkelt, ifølge Finkel.

LES OGSÅ: Stress er skadelig

I tillegg kommer to tidstyver

Dagens ekteskap er ekteskap som krever konstant arbeid og oppmerksomhet, og dette kolliderer med en annen trend i dagens samfunn. Finkel snakker her om to tidstyver, som er barn og arbeid.

Vi bruker ikke så mye tid på å tilfredsstille barnas basisbehov – vi dyrker for eksempel ikke maten selv, men vi bruker likevel mye mer tid på å være forelder enn før. Mens kvinner før brukte omkring 10-15 timer i uken på barneomsorg, bruker kvinner i dag over 20 timer. Fedrene er også kommet mer inn i bildet.

Det er ikke sikkert all den tiden vi bruker på barna er nødvendig, uttaler Finkel.

En annen tidstyv er jobben, og den gjelder spesielt for dem uten barn.

I tillegg har gifte i dag mindre sosialt nettverk, og tilbringer mindre tid sammen med venner. Og ektefeller tilbringer mindre tid sammen de også.

Finkel har likevel ikke mistet troen på dagens ekteskap – som en arena for personlig utvikling, og ser tre veier til ekteskapslykke.

<strong>TIDSTYV 1:</strong> Ifølge Eli Finkel er barneoppdragel en av de største tidstyvene i ekteskapet.  Foto: Monkey Business - Fotolia
TIDSTYV 1: Ifølge Eli Finkel er barneoppdragel en av de største tidstyvene i ekteskapet. Foto: Monkey Business - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Hemmeligheten bak et langt ekteskap

Tre veier til evig lykke

Hos ektefeller som sliter litt, anbefaler Finkel enkle øvelser, som at partnerne hver for seg skriver ned utfordringene de opplever, og lærer å se den andres perspektiv.

For de som sliter litt mer, anbefaler Finkel å bruke mer tid, og forklarer at par som gjør noe minst en gang i uken er tre ganger så fornøyde i ekteskapet sitt enn par som ikke gjør det.

Siste utvei, er å outsource noen behov.

- Om du er gravid kan en søster med barn være like god støtte som ektefellen. Og en kollega kan gi bedre støtte enn ektefellen når det gjelder utfordringer på jobben, sier Finkel.

Det vil si: Sørg for et arsenal av støttespillere, og ikke bare støtt deg på ektefellen din.

- Folk med brede og mangfoldige sosiale nettverk skårer bedre på personlig velferd, ifølge Finkel, som heller ikke er fremmed for å outsource lidenskapen i et forhold ved å finne andre seksuelle partnere hvis det kan være behov for det.

Finkel gir videre tips til folk som ikke har inngått ekteskap ennå:

- Før vi inngår ekteskap snakker vi ofte om hvilke forventinger vi har. Man burde heller snakke om hvilke behov vi ikke forventer å få innfridd, og om hvilke behov vi ikke kan hjelpe den andre med.

Finkel presiserer heldigvis til slutt at han er optimistisk på vegne av ekteskapet, og tror det vil fungere for mange.

Psykologen presenterte nylig studiene sine på en stor konferanse i Chicago, og de kan leses i Psychological Inquiry.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer