Mobilsikkerhet

Tar du nakenbilder med mobilen?

Slik sørger du for at de ikke kommer på avveie.

TRYGT? Å ta avslørende bilder med smarttelefonen din er kanskje ikke så trygt som du tror. Foto: DPA,  JULIAN STRATENSCHULTE
TRYGT? Å ta avslørende bilder med smarttelefonen din er kanskje ikke så trygt som du tror. Foto: DPA, JULIAN STRATENSCHULTE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Dagens smarttelefoner med gode kameraer har gjort oss alle til hobbyfotografer, og vi knipser gjerne bilder av alt. Hva vi spiser til middag, jentefesten i helga, og ikke minst hundrevis av selfies.

Dette er likevel ikke det eneste vi bruker mobilkameraet til. 

Selv om det ikke er noe vi snakker høyt om, har mange knipset noen bilder som er av en litt mer seksuell karakter. Og kanskje oppbevarer du disse på kamerarullen, i god tro om at dette er helt trygt.

Men hvor risikabelt er det egentlig å oppbevare nakenbilder på telefonen?

LES OGSÅ: 8 smarte grep du bør gjøre med iPhonen

Utsatt for hacking

– Det er i utgangspunktet ikke noe som heter 100 prosent sikkerhet i den digitale verden, og det er en god regel å ikke ha bilder på mobilen som ikke tåler dagens lys, sier IT-ekspert Bjørn Eirik Loftås til KK.no. 

Hvor farlig kan det egentlig være tenker du kanskje, du har jo tross alt både pin-kode og kodelås på smarttelefonen din. Dessverre er ikke dette alltid tilstrekkelig.

KODELÅS: Pin-koder, kodelås og fingeravtrykkslås kan gi oss en falsk trygghet om at bildene våre ligger trygt på mobilen. Foto: Benny Ottoson, Scanpix/NTB
KODELÅS: Pin-koder, kodelås og fingeravtrykkslås kan gi oss en falsk trygghet om at bildene våre ligger trygt på mobilen. Foto: Benny Ottoson, Scanpix/NTB Vis mer

– Kodelås og fingeravtrykklås er vel og bra, og gir relativt god sikkerhet, men samtidig er de fleste av oss mer eller mindre konstant oppkoblet til diverse tjenester på nett. Dermed vil det alltid være en fare for at hackere kan finne bakveier, forklarer han. 

De fleste smartmobiler kan fjernslettes dersom de kommer på avveie, og dette er en funksjon han absolutt anbefaler at du aktiverer.

LES OGSÅ: Havner du i denne iPhone fella

Du tror de er slettet for alltid

Dersom du tror at du er helt trygg hvis du bare sletter alle slike bilder på telefonen din, så må du tro om igjen. Bilder som er tatt med telefonen kan faktisk hentes fram igjen selv om de er slettet. Dette beviste det tjekkiske sikkerhetsfirmaet Avast i fjor.

De kjøpte opp 20 brukte smarttelefoner fra Ebay, og selv om de tidligere eierne trodde de hadde slettet alt fra telefonen, klarte firmaet å hente fram 40.000 gamle bilder fra telefonene.

– Det stemmer. Når du sletter noe fra telefonen, blir det ikke borte – området i minnet blir bare merket som overskrivbart, forklarer Loftås. 

SLETTET? Selv om bildene er slettet og telefonen er satt tilbake til fabrikkinnstillinger behøver det ikke bety at bildene er borte for alltid. Foto: Pa Photos
SLETTET? Selv om bildene er slettet og telefonen er satt tilbake til fabrikkinnstillinger behøver det ikke bety at bildene er borte for alltid. Foto: Pa Photos Vis mer

Det finnes likevel apper som kan slette ting på ordentlig, for eksempel Secure Erase with iShredder. 

– Selskaper som Ibas har spesialisert seg på å gjenopprette data fra mobiler, for eksempel i straffesaker. Dette er en nøysommelig og tidkrevende prosess, men da kan selv overskrevne data i mange tilfeller rekonstrueres, sier han.

LES OGSÅ: Skru mobiltelefonen av og på hver uke

Lagres automatisk i nettskyen

En annen ting du absolutt ikke bør glemme, er at alle bildene du tar med telefonen automatisk lagres i nettskyen. Noe som gjør at bildene plutselig også er å finne på familiens iPad til «glede» for barn, foreldre og partner, i tillegg til at de er sårbare for hacking. 

Alle husker vel den store iCloud-skandalen i fjor høst, der en lang rekke private og avslørende bilder av kjendiskvinner ble stjålet og lagt ut på nett. Disse ble altså stjålet fra kvinnenes iCloud kontoer, og skandalen avslørte derfor en svakhet i nettskyen. Her løper du altså enda en risiko.

ICLOUD SKANDALE: Jennifer Lawrence og Rihanna var to av kjendiskvinnene som fikk sine private bilder stjålet fra sin iCloud konto og spredd på internett. Foto: Afp
ICLOUD SKANDALE: Jennifer Lawrence og Rihanna var to av kjendiskvinnene som fikk sine private bilder stjålet fra sin iCloud konto og spredd på internett. Foto: Afp Vis mer

– Det gjør man definitivt. Igjen vil jeg påpeke å ikke lagre ting i nettskyen som ikke tåler dagens lys. Ofte er passordene det svakeste punktet. Det har vært mange tilfeller de senere årene der hackere har fått tilgang til private bilder i iCloud og andre skytjenester, rett og slett ved å gjette seg fram til passordet, forteller IT-eksperten. 

Når du skal lage passord anbefaler han at du går for lange passord. Særlig lange setninger kan ofte være lurere og enklere å huske enn et passord med mange rare tegn i, og ofte vel så vanskelig å knekke.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer