Hodepine

Tar du paracet rett etter festen?

Mange tar smertestillende før de legger seg og håper det forebygger hodepine.

SMERTESTILLENDE: Kan være fristende i et forsøk på å få bukt med fyllesyken.  Foto: Shotshop GmbH / Alamy/All Over Press
SMERTESTILLENDE: Kan være fristende i et forsøk på å få bukt med fyllesyken. Foto: Shotshop GmbH / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det er enkelt å ta en dose Paracet, for eksempel 500 mg, én til to tabletter om gangen. For mange voksne er én tablett tilstrekkelig, sier han.

Dagen derpå kan være røff for mange av oss. Det hjelper lite med gode (om enn litt uklare) minner fra dagen før når munnen er tørr, kvalmen trenger på og hodepinen dundrer.

Det er ikke akkurat trøst å finne i undersøkelsene som viser at vi kvinner lider mer når vi er bakfulle enn menn gjør heller.

Det eneste du har lyst på er en iskald Cola og potetgull. Ja, og kanskje et par hodepinetabletter. Men er det egentlig det samme hvilken hodepinetablett du velger?

– I Norge er de fleste reseptfrie medikamenter eller smertestillende medisiner ganske likestilt når det gjelder hodepinebehandling, spesielt dagen derpå, sier Torfinn Kleive, allmennlege ved Østerås legekontor i Bærum og svarlege på Lommelegen.no.

LES OGSÅ: Sannheten om smertestillende

Hva du bør se etter

Doktor Kleive forklarer nærmere hvilke aktive ingredienser du bør se etter når du velger hodepinetablett.

Paracet finnes i blant annet Paracetamol og Panodil.

Ibuprofen finnes i blant annet Ibux og Ibumetin.

Acetylsalicylsyre finnes i Dispril og Globoid.

Alle disse medisinene er tilgjengelige uten resept.

KLEIN: Enhver som har våknet med dundrende hodepine dagen derpå, vet hvor fristende det er å ty til smertestillende medisner. Men trenger du dem egentlig?  Foto: PantherMedia
KLEIN: Enhver som har våknet med dundrende hodepine dagen derpå, vet hvor fristende det er å ty til smertestillende medisner. Men trenger du dem egentlig? Foto: PantherMedia Vis mer

– Fenazon-koffein er et annet smertestillende, ikke-reseptpliktig preparat som noen bruker, legger Kleive til.

LES OGSÅ: Bakfull? Slik føler du deg bedre i en fei

Vær obs på bivirkningene

Legen forklarer at både ibuprofen, acetylcalisylsyre og fenazon-koffein kan gi bivirkninger fra magesekken, som sure oppstøt og mageblødning, og ingen av disse preparatene skal kombineres med hverandre.

– De aller fleste vil ikke ha noen bivirkninger ved vanlig bruk, men noen kan likevel reagere sterkt allergisk på disse medisinene, sier Kleive.

– Har du hatt en allergisk reaksjon på dem én gang, skal du aldri ta medikamenter innen denne gruppen igjen, da en ny tablett kan gi en sterk allergisk reaksjon, advarer han.

Pasienter med kronisk hjertesykdom skal være tilbakeholdne med å bruke spesielt ibuprofen over tid, og man bør også være ekstra forsiktig dersom man har opplevd nyresvikt, sier legen.

Med paracetamol er det stort sett få bivirkninger, men om du bruker medisiner av denne typen over lenger tid, kan du påvirke leverfunksjonen negativt.

– Når også alkohol påvirker leveren, vil man jo kunne tenke at det ikke er lurt å bruke denne kombinasjonen over tid. Men som en enkeltbehandling av og til, har jeg ingen store motforestillinger, sier Kleive.

– Det er enkelt å ta en dose Paracet, for eksempel 500 mg, én til to tabletter om gangen. For mange voksne er én tablett tilstrekkelig, sier han.

LES OGSÅ: Lei av å se ufresh ut dagen derpå?

Tar du det for å unngå fyllesyke?

Doktor Kleive er også klar over at mange tar en tablett før de legger seg om kvelden, altså rett etter festen, men er skeptisk til dette.

– Mange føler at dette demper symptomer, men dette er bare på folkemunne, og jeg synes ikke det er lurt at dette blir en regel, sier han.

Er du blant dem som ikke opplever å ha noen særlig effekt av én eller to Paracet, kan du prøve å kombinere med en ibuprofentablett, som Ibux eller Ibumetin.

VÆR FORSIKTIG: Du bør ikke ta for mye smertestillende medikamenter, særlig ikke i forbindelse med alkoholkonsum.  Foto: Anna Fotyma / Alamy/All Over Press
VÆR FORSIKTIG: Du bør ikke ta for mye smertestillende medikamenter, særlig ikke i forbindelse med alkoholkonsum. Foto: Anna Fotyma / Alamy/All Over Press Vis mer

Legen anbefaler da at du doserer ibuprofen med 200–400 mg om gangen.

LES OGSÅ: De tre viktigste vannreglene

Best å forebygge

Som i de fleste tilfeller, er det enklere å forebygge enn å fikse et problem som allerede har oppstått. Så også med hodepine dagen derpå.

Selvsagt kan du redusere alkoholinntaket og dermed forhindre at hodepinen dukker opp. Sørg også for å få i deg nok mat og drikke (uten alkohol) både før og underveis i festen.

Men selv om du ikke kutter dramatisk ned på alkoholinntaket, finnes det håp om å våkne neste morgen uten en dundrende hodepine.

LES OGSÅ: Ta deg et glass vann nå!

– Praktisk sett vil det vel være en stor fordel å drikke rikelig med væske før man legger seg etter en rangel, sier Kleive.

– Dette er ofte tilstrekkelig til å hindre hodepine. Generelt sett, og dersom man ofte har behov for smertestillende etter en drikkekveld, bør man vurdere å korrigere drikkemønsteret noe.

Legen anbefaler deg da å se på hvor mye du drikker og hva du drikker, inkludert hvordan du kombinerer øl, vin og sprit.

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer