Sovevaner

Tar han alltid dyna?

Slik blir det lettere å sove sammen med noen.

SOV GODT: En god natts søvn er viktig for både helse og humør, men det er ikke alltid så lett å dele seng med en annen person. Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press
SOV GODT: En god natts søvn er viktig for både helse og humør, men det er ikke alltid så lett å dele seng med en annen person. Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når du er nyforelsket er det ingenting som er så hyggelig som å ligge tett inntil hverandre i senga. Men det er først når den største lykkerusen har dabbet av at du oppdager hans virkelige sovevaner.

Han sover tungt, mens du våkner av den minste lille ting. Du liker å lese litt før du sovner, mens han vil ha lyset skrudd av umiddelbart. Han snorker og du skjærer tenner.

Det er ikke alltid så lett å dele seng med en annen person, uansett hvor mye du elsker ham. Og er dere veldig ulike i senga – og da snakker vi ikke om sex – så kan utfordringen bli ennå større.

En god natts søvn er viktig for både helse og humør. Og hvis hans sovevaner ødelegger for dine, ja da kan det fort bli soveromsdramatikk. Her er noen gode tips til hvordan du løser problemet

LES OGSÅ: Søvnmytene du ikke skal tro på

TRØBBEL I SENGA: Å sove med sin kjære kan være veldig hyggelig, men dersom deres sovevaner er svært forskjellige kan det by på problemer. Særlig når han stjeler hele dyna. Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press
TRØBBEL I SENGA: Å sove med sin kjære kan være veldig hyggelig, men dersom deres sovevaner er svært forskjellige kan det by på problemer. Særlig når han stjeler hele dyna. Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press Vis mer

Han stjeler hele dyna

Som de fleste andre har du sikkert opplevd å våkne midt på natten av at du hutrer og fryser, og oppdager at din bedre halvdel ligger godt inntullet i HELE dyna. Det kan skje den beste. Men for noen har dette kanskje en lei tendens til å skje litt for ofte, og særlig hvis dere deler en dobbeldyne.

Løsning: Med en dobbeldyne er det ikke alltid så lett å vite forskjell på mitt og ditt mens man sover, og før du vet ordet av det, ligger partneren din med rumpa bar. Løsningen kan være å bytte tilbake til to enkle dyner. Da er sjansen langt større for at du får ha den i fred.

VARMT ELLER KALDT? Uansett hvor store sjelevenner dere er – sjansen er stor for at dere har ulike preferanser når det kommer til temperatur. Foto: Radharc Images / Alamy/All Over Press
VARMT ELLER KALDT? Uansett hvor store sjelevenner dere er – sjansen er stor for at dere har ulike preferanser når det kommer til temperatur. Foto: Radharc Images / Alamy/All Over Press Vis mer

Varmt eller kaldt på soverommet?

Liker du å puste inn kald og frisk luft når du skal sove, eller trives du best når det er skikkelig varmt og godt inne på soverommet? Uansett hvor store sjelevenner dere er – sjansen er stor for at dere har ulike preferanser når det kommer til temperatur.

Løsning: Kanskje er det mulig å inngå et kompromiss. For eksempel kan vinduet stå åpent på dagtid slik at luften er frisk på rommet når dere legger dere, men at vinduet holdes lukket på natten slik at frysepinnen også trives.

Men også her kan separate dyner være en idé. Dersom du liker å ha det ekstra varmt kan du bruke en tykk dyne, eller to. Mens den andre parten kan bruke en lettere og tynnere dyne. Det finnes også madrasser som kan løse dette problemet.

– Det finnes madrasser og overmadrasser tilgjengelig som varmer eller kjøler overflaten, sier den amerikanske søvnpedagogen og foreleseren, Terry Cralle, til Huffington Post.

Dere ønsker ulike madrasser

Sengen er kanskje et av de viktigste møblene du har i huset. Her skal du tross alt tilbringe minst en tredjedel av døgnets timer. Og dersom du ligger vondt kan det føre til både dårlig nattesøvn, og vond rygg. Men også her er vi mennesker forskjellige. Mens noen kanskje kunne sovet godt på et hardt steingulv, har andre behov for å føle at de svever på en sky. Og hvis denne andre personen er nettopp han du deler seng med, så er diskusjonen i gang.

Løsning: Vekt, kroppsfasong og favorittsovestillinger kan variere drastisk fra person til person, og det er ofte disse faktorene som spiller inn når det kommer til madrassvalg. Heldigvis er dette noe mange produsenter har tenkt på, og derfor laget madrasser der du kan justere fastheten på hver side.

SNORK: Det gjør ikke akkurat underverker for skjønnhetssøvnen å sove med et menneske som snorker. Ørepropper kan alltids være et godt hjelpemiddel når det durer som verst, men det beste er selvfølgelig å gjøre noe med selve problemet. Foto: REX/Martin Lee/All Over Press
SNORK: Det gjør ikke akkurat underverker for skjønnhetssøvnen å sove med et menneske som snorker. Ørepropper kan alltids være et godt hjelpemiddel når det durer som verst, men det beste er selvfølgelig å gjøre noe med selve problemet. Foto: REX/Martin Lee/All Over Press Vis mer

Han snorker

Føles det som du sover i et sagbruk hver natt? Det gjør ikke akkurat underverker for skjønnhetssøvnen å sove med et menneske som snorker. Ikke er det særlig bra for snorkeren heller. Forskning viser nemlig at snorking har en negativ påvirkning på blodårene dine, og kan være mer skadelig enn å røyke. Heldigvis finnes det noen råd.

Løsning: Ørepropper kan alltids være et godt hjelpemiddel når det durer som verst, men det beste er selvfølgelig å gjøre noe med selve problemet. En varm dusj før leggetid kan bidra til å åpne opp nesegangene og gjøre det lettere å puste i løpet av natten, og dermed også dempe snorkingen.

Og dersom snorkeren har noen kilo for mye kan et lite vekttap også hjelpe på problemet. Hvis disse rådene ikke gjør noen forskjell kan det være lurt å oppsøke legen din for hjelp.

SEPARATE SOVEROM: Å sove hver for seg er gjerne noe vi forbinder med samlivsproblemer, men sannheten er at dårlig søvnkvalitet kan ha en negativ effekt på forholdet. Da kan separate soverom faktisk være løsningen. Foto: PhotoAlto / Alamy/All Over Press
SEPARATE SOVEROM: Å sove hver for seg er gjerne noe vi forbinder med samlivsproblemer, men sannheten er at dårlig søvnkvalitet kan ha en negativ effekt på forholdet. Da kan separate soverom faktisk være løsningen. Foto: PhotoAlto / Alamy/All Over Press Vis mer

En siste utvei

Noen ganger er det dessverre slik at enkle løsninger ikke er tilstrekkelig. Og dersom den ene, eller begge parter sliter med å få en god natts søvn over lengre tid kan det gå på helsa løs. For ikke å snakke om humøret. Forskning viser faktisk at dårlig søvnkvalitet kan ha en negativ effekt på forholdet, så i slike tilfeller kan det være en idé å vurdere separate soverom.

Å sove hver for seg er gjerne noe vi forbinder med samlivsproblemer, og det er fortsatt ansett som tabu. Men store søvnforskjeller kan over tid skape konflikter i forholdet, og å sove i hvert sitt rom kan være løsningen på søvnproblemene, som igjen kan virke positivt på forholdet. I hvert fall dersom dere sørger for å dyrke forholdet i den våkne delen av døgnet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer