Tatovering

Tatoveringen har blitt trendy

Glem sjømenn og bikere - nå er det vi kvinner som tatoverer oss!

<strong>TATOVERINGSTREND:</strong> Ingeborg Heldal tør, tør du? Antall tatoveringssjapper har eksplodert i Norge de siste årene, og det er vi damer som nå oftest biter tenna sammen og lar nåla gjøre sitt.  Foto: Astrid Waller & Privat
TATOVERINGSTREND: Ingeborg Heldal tør, tør du? Antall tatoveringssjapper har eksplodert i Norge de siste årene, og det er vi damer som nå oftest biter tenna sammen og lar nåla gjøre sitt. Foto: Astrid Waller & Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: – De fleste av våre kunder er kvinner. Vi tror også at det er flere kvinner enn menn som tatoverer seg på landsbasis, sier Kari Kjelskau, innehaver av Memento Tattoo studio i Oslo og leder for Norsk Tattoo Union.

Det finnes ingen oversikt over hvor stor andel av den norske befolkning som er tatovert, men ifølge Kjelskau regner man med at det er rundt 10 prosent – blant annet basert på tall fra naboland som Danmark.

Der har 17 prosent av kvinnene og 13 prosent av mennene en tatovering eller flere. I Norge vet vi at antall norske tatoveringsstudio har eksplodert: Fra ti på begynnelsen av 90-tallet til mellom 200 og 250 i 2014.

<strong>ANGELINA JOLIE TATOVERINGER:</strong> Angelina Jolie er en av kjendiskvinnene i Hollywood som er kjent for sine mange tatoveringer.
ANGELINA JOLIE TATOVERINGER: Angelina Jolie er en av kjendiskvinnene i Hollywood som er kjent for sine mange tatoveringer. Vis mer

– Motivasjonen er som regel at man vil markere tilhørighet til en gruppe eller en kjendis, søke helbredelse i form av symboler og sitater, følge en mote eller hedre historie, forteller Kjelskau.

Flere kvinner enn menn

Det hun imidlertid har en enkel forklaring på, er hvorfor norske tatovører plutselig har flere kvinnelige enn mannlige kunder:

– Menn vil ha noe stort og maskulint, og det er fortsatt forbeholdt de få. Kvinner kommer gjerne først og vil ha en liten, symbolsk tatovering. Men etterpå føler de seg så fine og kommer tilbake for noe større.

For tiden går det mye i evighetssymbol, fjær, ugler og drømmefangere. Piler er det siste store, sammen med andre små symboler som trekanter og rundinger.

– Alle vil ha noe unikt og personlig, og vi prøver å si ifra hvis det kunden vil ha er noe vi gjør tre-fire ganger i uken. Men folk er veldig bestemt på hva de vil ha, sier Kjelskau.

LES OGSÅ: Tatoveringstrenden alle kan prøve

<strong>JOMFRUTATTOO:</strong> I slutten av februar fikk Marthe Kveli Valeberg tatovert to M-er som slynger seg sammen på høyre ringfinger, en for Marthe, og en for mannen Magnus. Marthe kaller det en jomfrutattoo, og ser ikke bort fra at det blir flere etter hvert.

 Foto: Astrid Waller & Privat
JOMFRUTATTOO: I slutten av februar fikk Marthe Kveli Valeberg tatovert to M-er som slynger seg sammen på høyre ringfinger, en for Marthe, og en for mannen Magnus. Marthe kaller det en jomfrutattoo, og ser ikke bort fra at det blir flere etter hvert. Foto: Astrid Waller & Privat Vis mer

For Marthe Kveli Valeberg, stylist og innehaver av konseptbutikken MagMaLou på Frogner i Oslo, ble tatoveringen på en måte et dobbelt valg for livet:

Hun har tatovert hennes og mannens initialer på ringfingeren i stedet for giftering.

– Jeg har reagert på alle de tre gifteringene jeg har hatt, og siden jeg hadde lyst på en liten tatovering, ble dette et alternativ, forteller hun.

LES OGSÅ: Facebook vet når du bør gifte deg

Tavoverte seg som belønning etter vektnedgang

Helena Smedsrud (38), fikk tegnet en gigantisk rose på høyre skulder og overarm i fjor høst.

Den ble en slags belønning for en solid vektnedgang, en gave til henne selv fra henne selv.

VIL ALDRI ANGRE – Tatoveringer er som et tidsbilde av hvem du var da du fikk dem. Jeg har to små på ankelen og i nakken som jeg fikk da jeg var yngre, og selv om jeg ikke ville ha tatt dem i dag er de en del av livet. De viser min historie, sier Helena Smedsrud. Foto: Astrid Waller & Privat
VIL ALDRI ANGRE – Tatoveringer er som et tidsbilde av hvem du var da du fikk dem. Jeg har to små på ankelen og i nakken som jeg fikk da jeg var yngre, og selv om jeg ikke ville ha tatt dem i dag er de en del av livet. De viser min historie, sier Helena Smedsrud. Foto: Astrid Waller & Privat Vis mer

– Fra januar til september i fjor gikk jeg ned 30 kilo. Jeg hadde alltid hatt lyst på en stor tatovering, og nå våget jeg – jeg kunne ha gjort det før, men den ville bli finere nå som jeg er blitt slankere, forteller Helena. Når tatoveringen er ferdig, vil den dekke hele Helenas overarm, og hun gleder seg til sommeren kommer og hun kan vise den fram for alvor.

LES OGSÅ: Slik  gikk Ann-Kristin og Guri ned i vekt

Trengte psykisk støtte før en operasjon

Marie Helene Murstad er stylist og en av Norges mest kjente motebloggere på Outandaboutmarie.com. Hun har til sammen ni tatoveringer, noen bare til pynt, andre fordi de betyr mye for henne.

<strong>IKKE FØLG MOTEN:</strong> Marie Helene Murstad er en trendsetter, men når det kommer til tatoveringer er hun opptatt av å velge tidløse motiver og ikke følge motene. – Tatoveringen er noe som skal følge deg resten av livet, så jeg tenker at det viktigste er å velge et motiv som er tidløst for deg. 17 år gammel tatoverte jeg et navn litt sent på natta i Thailand, det ville jeg ikke anbefale noen …

 Foto: Astrid Waller & Privat
IKKE FØLG MOTEN: Marie Helene Murstad er en trendsetter, men når det kommer til tatoveringer er hun opptatt av å velge tidløse motiver og ikke følge motene. – Tatoveringen er noe som skal følge deg resten av livet, så jeg tenker at det viktigste er å velge et motiv som er tidløst for deg. 17 år gammel tatoverte jeg et navn litt sent på natta i Thailand, det ville jeg ikke anbefale noen … Foto: Astrid Waller & Privat Vis mer

– Rundt håndleddet mitt står det «Av hele mitt hjerte Christian & Casper», som er gutta mine - ektemann og bonusbarn. Fatimas hånd på underarmen betyr også veldig mye for meg, jeg tok den dagen før jeg skulle ha en operasjon i brystet, for beskyttelse. Jeg er ikke overtroisk, det var mer for å ruste meg opp psykisk. Og det hjalp!

Rundt det andre håndleddet har Marie et kompass, og mannen har et tilsvarende. Partatoveringene er en påminnelse om at de alltid skal finne veien hjem.

LES OGSÅ: Ville du tatovert deg på underleppa?

Tviholder på litt rock`n roll i hverdagen

For Ingeborg Heldal fungerer det tatoverte leopardmønsteret på skulderen som en påminnelse om hvem hun er.

<strong>HVERDAGS-ROCK`N ROLL:</strong> – Noen synes sikkert den er veldig harry, men jeg mener selv at den er lite støtende. Skulle jeg ha giftet meg nå, ville jeg ha valgt en brudekjole som fremhevet tatoveringen min. Foto: Astrid Waller & Privat
HVERDAGS-ROCK`N ROLL: – Noen synes sikkert den er veldig harry, men jeg mener selv at den er lite støtende. Skulle jeg ha giftet meg nå, ville jeg ha valgt en brudekjole som fremhevet tatoveringen min. Foto: Astrid Waller & Privat Vis mer

– Leopard er blitt min greie, jeg har alltid på meg noe leopardmønstret.

Tatoveringen ble Ingeborgs 40-årsgave til seg selv.

– Når du lever med unger og hverdag er det lett å miste rock’n’roll-delen av deg selv. Med denne tatoveringen tar jeg med meg leoparden inn i fiske­bolle­mandagen. Den gjør at jeg bærer med meg en kultur og livsstil som jeg ikke helt klarer å leve ut.

Om den er ferdig, vet hun ikke ennå. Kanskje mønsteret skal få fortsette litt lenger nedover ryggen etter hvert?

LES OGSÅ: Tatoveringene du angrer på?

Tør du fortsatt ikke merke deg for livet?

Vent med nålene, og skaff deg en trendy midlertidig tatovering, en såkalt flash-tattoo i stedet!

Se hvordan du bruker en flash tattoo her:

Beyonce og Katie Holmes elsker dem, og Tone Damli er fotografert med dem: Midlertidige tatoveringer fra Bohotats by Isabelli. Prisen er under kr 300 for flere ark med tatoveringer, og de varer til du vasker dem av – i opptil et par uker, avhengig av hvor du har den.

Angrer du?

Tatoveringen har blitt trendy

Da har du to muligheter: Skjule motivet med en ny tatovering, eller fjerne den med laser. Begge deler er smertefullt og tidkrevende.

Prisen er ca. kr 2000 per behandling, og en liten tatovering krever gjerne mellom fem og sju behandlinger, ifølge Eraze på Smestad i Oslo.

Vil du ha tatovering? Test ut med  midlertidig tatovering.

Velg tatovør med omhu. Bestill time langt fram i tid, og heng opp motivet.. Elsker du det fortsatt etter et halvt år, kan du bestille time.

Saken kan leses i sin helhet i vårt rikholdige påskemagasin KK 14/15, som er i salg fra tirsdag 7. april!

 

 

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer