Hårbørste

Tegn på at du bør bytte ut hårbørsten

Kan bli en skikkelig bakteriebombe.

HÅRBØRSTE: Den bør byttes ut dersom de beskyttende plastuppene har begynt å falle av, eller hvis busten begynner å bli slitt. Uansett, er det en god regel å bytte den ut hvert fjerde år.  Foto: KK
HÅRBØRSTE: Den bør byttes ut dersom de beskyttende plastuppene har begynt å falle av, eller hvis busten begynner å bli slitt. Uansett, er det en god regel å bytte den ut hvert fjerde år. Foto: KK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Du vet sikkert at du må bytte ut tannbørsten din titt og ofte?

Ikke bare blir den etter hvert full av bakterier, men når busten begynner å bli slitt vil den heller ikke ha samme effekt lenger.

Det er imidlertid ikke bare tannbørsten som bør bytte ut på badet - visste du at du også bør holde et øye med hårbørsten din? Og at den også bør renses?

LES OGSÅ: Har du fått en rosa eller hudfarget nupp?

Så ofte bør du bytte ut hårbørsten din

- Hvis du bruker en børste som har beskyttende gummitupper, og disse har begynt å falle av, ville jeg bytte hårbørsten, sier Lise Holm-Glad, som er frisør og make-up artist, samt leder for Defines frisørteam.

- Det samme gjelder når du ser at det har begynt å falle ut bust - den er ikke like god da, selv om det ikke nødvendigvis er skadelig, forteller hun.

HÅRBØRSTE: En generelt god regel er å bytte ut hårbørsten hvert fjerde år. Med tiden vil det samle seg mye produktrester og bakterier fra både håret og hårsekkene. Foto: Fotolia
HÅRBØRSTE: En generelt god regel er å bytte ut hårbørsten hvert fjerde år. Med tiden vil det samle seg mye produktrester og bakterier fra både håret og hårsekkene. Foto: Fotolia Vis mer

Hun anbefaler hårbørstene fra tangle teezer som et godt alternativ, siden disse holder lenger og gjør det lettere å se og merke når børsten er ødelagt. 

Har du en vanlig hårbørste, og ikke ser noe synlig slitasje, har KK.no tidligere skrevet at det uansett kan være lurt å bytte ut hårbørsten hvert fjerde år.

Akkurat som sminkekostene dine - som er i kontakt med huden din hver dag, vil det også samle seg en god del bakterier fra i hårbørsten din fra både håret og hårsekkene - ikke minst en god del rester fra hårprodukter.

Dette er også grunnen til at hårbørsten bør få en god vask en gang i blant.

- Ta med deg børsten i dusjen en gang i uken og bruk litt sjampo for å vaske den med. Jeg syns også det er en god regel å ta ut håret som sitter igjen i børsten hver dag, så slipper du at det samler seg opp masse hår, som gjør effekten av børsten dårligere, forteller Holm-Glad.

- Har du en føner med fastmontert børste på, så pass på å fjerne håret fra børsten også her daglig. Jeg syns det er lettere å fjerne håret fra disse med en naturbørste, sier hun.

LES OGSÅ: Sjekk den sveisen!

Gjør en grundig vask én gang i måneden

Én gang i måneden bør du imidlertid gi hårbørsten en skikkelig god vask.

- Det er viktig å rense børsten regelmessig, da stylingrester, døde hudceller og hårets organiske oljer (talg) legger seg som et tynt, hvitt belegg på børsten. Dette er uhygienisk og ganske ekkelt, har Agnes Marie Gulbrandsen, frisør og eier av frisørsalongen Gevir i Oslo, tidligere uttalt til KK.no.

Renser du ikke hårbørsten regelmessig, vil produktrester og fett fra hodebunnen overføres til håret ditt, noe som raskt kan gjøre det fett.

KAN GI FETT HÅR: Renser du ikke hårbørsten regelmessig, vil produktrester og fett fra hodebunnen overføres til håret ditt, noe som raskt kan gjøre det fett.  Foto: Thinkstock.com
KAN GI FETT HÅR: Renser du ikke hårbørsten regelmessig, vil produktrester og fett fra hodebunnen overføres til håret ditt, noe som raskt kan gjøre det fett. Foto: Thinkstock.com Vis mer

I tillegg gir produktrestene og hodebunnsfettet grobunn til bakterier. Disse trives ekstra godt i varme, fuktige miljøer – som på badet, hvor de fleste av oss har hårbørstene våre.

Til en mer grundig rengjøring, er det derfor lurt å bruke litt sterkere såpe - som Zalo.

- Skyll børsten i varmt vann med sterk såpe, som for eksempel litt Zalo eller sjampoen din. La børsten ligge i denne blandingen litt, så vannet løsner alle produktrestene. Børst deretter lett over den med en ren oppvaskskost/tannbørste, og skyll godt. Legg den deretter til tørk, sier Gulbrandsen.

Hun forteller at du også kan lage et hjemmelaget antiseptisk middel som du kan rense børsten med. For eksempel 50 prosent eddik og 50 prosent vann. La den ligge i dette middelet i 6-8 timer, skyll så godt og la børsten tørke.

- Får du lett fett hår, ville jeg renset ofte med eddik så børsten holder seg bakteriefri.

LES OGSÅ: Har du fått fødselsmerke i ansiktet?

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer