Vår

Tegn på at du vil leve lenge

En ganske overraskende liste.

Foto: 6PA/MAXPPP
Foto: 6PA/MAXPPP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Levealderen vår har skutt i været de siste hundre årene. Det er mange årsaker til det. Framskritt innen medisin, kunnskap om helse og forebyggende tiltak har vært viktige.

 • Ha sex ofte - lev lenger

 • Likevel er det mange ting vi selv kan gjøre i hverdagen for å forlenge livet.

  Helsenettstedet Prevention har sett på den nyeste forskningen på området og funnet fram til 14 tiltak og tegn som kanskje vil overraske deg.

  1. Moren din var ung da hun fikk deg

  Dersom moren din var under 25 år da hun fødte deg har du dobbelt så stor sjanse for å leve til du er hundre, sammenliknet med noen som ble født av en kvinne over 25. Det viser en studie gjort ved universitetet i Chicago. Forskerne antar årsaken til dette er at jo yngre en kvinnes egg er når det befruktes, jo friskere blir avkommet.

 • Slik lever du til du blir 100 år

 • 2. Du er glad i te

  Både svart og grønn te inneholder konsenterte doser av en type antioksidanter som er bra for hjertet. I en studie som omfattet mer enn 40 500 japanske menn og kvinner, viste det seg at de som drakk fem eller flere kopper grønn te daglig hadde lavest risiko av alle for å rammes av slag og hjertetrøbbel. Du trenger imidlertid ikke drikke mer enn en til to kopper om dagen for at teen skal ha positiv effekt på hjertehelsen din.

  3. Du tar beina fatt

  Folk som går i 30 minutter hver dag lever lenger enn de som går mindre, viser en ny undersøkelse av 2603 amerikanske menn og kvinner.

  4. Du dropper brusen

  Forskere i Boston har funnet ut at en eller flere flaker brus daglig øker risikoen for å rammes av metabolsk syndrom, som ifølge Folkehelseinstituttet kjennetegnes av fettlagring i magen og forstyrrelser i fett- og sukkerstoffskiftet. Syndromet gir femdoblet risiko for å utvikle type 2 diabetes og også betydelig økt risiko for hjerte-og karsykdom. Risikoen er den samme uansett om du drikker brus med eller uten sukker.

 • Sjekk hvor usunn din favorittdrikk er!

 • 5. Du har sterke bein

  En sterk underkropp gir deg god balanse, fleksibilitet og utholdenhet. Det er fine egenskaper å ha når du blir eldre og risikoen for å falle og pådra deg skader øker. Veldig mange (eldre) som får brudd i hoftebeinet dør innen et år etterpå på grunn av komplikasjoner etter skaden.

 • Se video: 8 øvelser for en stram stuss
 • Slik får du lekre lår

 • 6. Du spiser lilla mat

  Blå druer, blåbær og rødvin inneholder polyfenoler, som er en gruppe kjemiske substanser som reduserer risikoen for hjertesykdom, og muligens også mot Alzheimers, ifølge ny forskning.

  7. Du hadde en sunn vekt som tenåring

  En studie publisert i Journal of Pediatrics fulgte 137 afroamerikanske personer fra fødselen og til de var 28 år. Det kom fram at de som var overvektige i en alder av 14 hadde økt risiko for å utvikle type 2 diabetes som voksne. Voksne med diabetes har to til fire ganger økt risiko for å utvikle hjertesykdom sammenlignet med voksne uten denne lidelsen.

 • Ukeplan for et sunnere liv

 • 8. Du er ikke glad i hamburger

  Et kjøttmåltid i ny og ne skader ikke, men spiser du mer enn en halv kilo rødt kjøtt i uka øker du risikoen for å bli rammet av tarmkreft, ifølge en massiv undersøkelse gjort ved det amerikanske instituttet for kreftforskning.

 • Dette bør du spise

 • 9. Du har høyere utdanning

  Forskning gjort ved Harvard Medical School har avdekket at folk med mer enn 12 års utdanning i gjennomsnitt lever 12 år lenger enn de med kortere utdanning. Årsaken? Jo mer utdanning du har, jo lavere er risikoen for at du røyker.

  10. Du liker vennene dine veldig godt

  Gode og nære forhold til andre mennesker er en buffer mot stress. Å vite at du har folk rundt deg som støtter deg bidrar til å holde deg sunn både fysisk og mentalt. Kronisk stress bryter ned immunforsvaret ditt og gjør at cellene dine eldes raskere.

 • Kyss mer, lev lenger

 • 11. Du har venner som er sunne

  Hvis dine nærmeste venner legger på seg er risikoen for at du gjør det samme hele 57 prosent ifølge en studie publisert i New England of Journal of Medicine. For å ha en sunn livsstil er det derfor lurt å omgås folk som har det.

  12. Du liker nye utfordringer

  Forskning viser at folk som regner seg selv for å være selvdisiplinerte, velorganiserte ytere lever lenger, og har opp til 89 prosent lavere risiko for å utvikle Alzheimers enn de som ikke ser slik på seg selv.

  13. Du har ikke hushjelp

  Vanlig husarbeid i litt mer enn én time daglig gjør at du forbrenner mange kalorier. En studie av 302 personer i 70- og 80-årene viste at de reduserte risikoen for å dø med 30 prosent om de gjorde husarbeid hver dag.

  14. Du er positiv, omgjengelig og fornøyd

  Omtrent 17 prosent av oss passer til denne karakteristikken, viser en studie i American Psychologist. Folk som er tilfredse og opplever mening i tilværelsen er sunnere enn de som syter. Ti prosent av oss er slett ikke fornøyde med oss selv eller livet, og denne gruppen mennesker har ofte dårlig helse. De fleste av oss har det sånn midt på treet.

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer