Hver dag tar du rundt 250 valg som handler om mat. «Skal jeg ta en kopp kaffe? Skal jeg ha melk i den? Helmelk eller lettmelk? Skal jeg helle jucien i et lavt og bredt glass, eller et høyt og smalt et?»
Du drikker nemlig mer når glasset er lavt og bredt. Faktum er at alle disse små valgene i det lange løp betyr mye for hvor vektnålen stopper.
Den amerikanske professoren og ernæringsspesialisten Brian Wansink har skrevet en rekke bøker om vårt forhold til mat. Han er opptatt av at vi skal bli mer bevisste på hvorfor vi spiser som vi gjør.
Han har bygget et helt konsept rundt begrepet Mindless Eating (bevisstløs spising), der han gir folk råd om hvordan de kan endre sine vaner og sin tankegang rundt mat.
Disse sju tipsene er hentet fra boken Mindless Eating:
Hamstring
Folk som hamstrer mat når det er tilbud i butikkene spiser opp til 48 prosent mer enn de som ikke hamstrer. Selv om du kjøper store kvantum, trenger du ikke å servere maten i samme stil. Har du en økonomipose med potetgull er det lurt å helle snacksen i små skåler før den inntas. Ikke spis rett ut av posen, da får du garantert i deg mer.Samspising
Jo lenger du sitter ved bordet, jo mer spiser du. Inntar du middagen med en venn, spiser du rundt 35 prosent mer enn du ellers ville gjort. Er dere sju til bords, spiser du 96 prosent mer, ifølge Wansink. Så dersom du prøver å gå ned i vekt, er det en god idé å holde antall mennesker rundt bordet så lavt som mulig. Du gjør også lurt i å tilpasse ditt spisemønster til den mest småspiste tilstede.Kjøkkentjeneste
Dersom du legger maten på tallerkenen på kjøkkenet og tar med deg tallerkenen til spisebordet, spiser du 14 prosent mindre enn om du har serveringsfat på spisebordet og forsyner deg flere ganger.To er tingen
Legg bare to ting av gangen på tallerkenen når du forsyner deg ved en buffet. Selv om du henter mat flere ganger vil du likevel ende opp med å spise mindre.Dropp tv-en
Spis alltid på det samme rommet i huset, men ikke spis foran tv-en eller pc-en. Du spiser mindre når du ikke blir distrahert av andre ting under måltidet.
Rydd bordet
Med mindre det utelukkende er grønnsaker på serveringsfatet skal du ikke la det bli stående framme når måltidet er over. Da minsker du risikoen for småspising betraktelig.Psyko-sult
Kake, eller en klem? Hva er det egentlig du trenger? Vær bevisst på at fysisk sult er den som bygger seg opp gradvis. Blir du brått sulten er det sannsynlig du bruker mat til å dekke et følelsesmessig behov. Du bedriver trøstespising, med andre ord.LES OGSÅ:






