Selvmordstanker

Tenker du ofte på det å dø?

- Godt over halvparten av befolkningen har hatt selvmordstanker, sier psykolog.

SELVMORDSTANKER: Selv om mange av oss har tenkt tanken, betyr det ikke at like mange faktisk har vurdert å ta sitt eget liv. Foto: Fotolia
SELVMORDSTANKER: Selv om mange av oss har tenkt tanken, betyr det ikke at like mange faktisk har vurdert å ta sitt eget liv. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Angst, depresjonsymptomer og atferdsproblemer på ungdomsskolen disponerer for selvmordstanker sent i tenårene.

Det viser en studie fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), som nylig ble publisert i British Medical Journal, skriver Dagens Medisin.

Én av seks av de spurte i undersøkelsen, rapporterte om selvmordstanker på videregående skole.

Men visste du at i løpet av livet, vil enda flere tenke på det å dø?

LES OGSÅ: Slik vet du om du er deprimert

Vanligere enn det mange tror

Fredrik A. Walby, som er forsker ved Nasjonalt senter for selvmordforskning og -forebygging (NSSF), samt sjefpsykolog ved psykiatrisk avdeling på Diakonhjemmet, forteller at det å ha selvmordstanker i en eller annen grad, er svært vanlig.

- Hvor vanlig det er, avhenger av hvordan man definerer selvmordstanker, men man kan si at godt over halvparten av befolkningen har hatt selvmordstanker på et eller annet tidspunkt i livet.

Ann-Jorid Møller, som er leder i VIVAT selvmordsforebygging, mener i likhet med Walby at det å ha selvmordstanker er mer vanlig enn det mange tror.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer