Selvmordstanker

Tenker du ofte på det å dø?

- Godt over halvparten av befolkningen har hatt selvmordstanker, sier psykolog.

SELVMORDSTANKER: Selv om mange av oss har tenkt tanken, betyr det ikke at like mange faktisk har vurdert å ta sitt eget liv. Foto: Fotolia
SELVMORDSTANKER: Selv om mange av oss har tenkt tanken, betyr det ikke at like mange faktisk har vurdert å ta sitt eget liv. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Angst, depresjonsymptomer og atferdsproblemer på ungdomsskolen disponerer for selvmordstanker sent i tenårene.

Det viser en studie fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), som nylig ble publisert i British Medical Journal, skriver Dagens Medisin.

Én av seks av de spurte i undersøkelsen, rapporterte om selvmordstanker på videregående skole.

Men visste du at i løpet av livet, vil enda flere tenke på det å dø?

LES OGSÅ: Slik vet du om du er deprimert

Vanligere enn det mange tror

Fredrik A. Walby, som er forsker ved Nasjonalt senter for selvmordforskning og -forebygging (NSSF), samt sjefpsykolog ved psykiatrisk avdeling på Diakonhjemmet, forteller at det å ha selvmordstanker i en eller annen grad, er svært vanlig.

- Hvor vanlig det er, avhenger av hvordan man definerer selvmordstanker, men man kan si at godt over halvparten av befolkningen har hatt selvmordstanker på et eller annet tidspunkt i livet.

Ann-Jorid Møller, som er leder i VIVAT selvmordsforebygging, mener i likhet med Walby at det å ha selvmordstanker er mer vanlig enn det mange tror.

- Forskning viser at fem prosent av befolkningen har selvmordstanker i løpet av et år. Det tilsier cirka 255 000 mennersker i Norge, basert på våre folketall.

Bør alle slike tanker tas på alvor?

- Selvmordstanker er farlige i seg selv, og bør tas på alvor. Dersom tanker om å ta sitt eget liv beveger seg fra en flyktig tanke til noe som opptar mer og mer plass, og så videre til en tanke rundt hvordan og planlegging i forhold til det, så er det absolutt ytterligere fare, sier hun.

SELVMORDSTANKER: Det er vanligere å ha selvmordstanker enn det mange tror.  Foto: Antonioguillem - Fotolia
SELVMORDSTANKER: Det er vanligere å ha selvmordstanker enn det mange tror. Foto: Antonioguillem - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Dette skjer med hjernen når du er deprimert

Hva forårsaker tankene?

Møller forteller at det ikke finnes noe fasitsvar på hva som forårsaker selvmordstanker.

- Utfordringer og problemer er det få som er forskånet for, men det vil være individuelle årsaker som gjør at selvmordstanker melder seg. Vi kan tenke at tunge belastninger, gjerne med tap som fellesnevner, ofte ligger til grunn for at selvmord melder seg som en løsning.

- Det er slik at noen ganger oppleves livet så vanskelig at det ikke er til å holde ut og tanken på å ta sitt liv melder seg. Dette handler ofte mer om at tanken på å fortsette slik det er nå ikke er tålelig, enn at man ikke ønsker å leve.

Videre forteller hun at i VIVAT sin opplæring i Førstehjelp ved selvmordsfare, fremholder de at hvem som helst kan tenkes å komme i en selvmordskrise.

- Hvem som helst, fordi vi ikke vet hva livet møter oss med, hvilken styrke vi da har i oss selv, hvilke ressurser vi har rundt oss og hvilken evne vi i den situasjonen vil ha til å involvere andre i vår krise, forklarer hun.

OPPSØK HJELP: Dersom selvmordstankene blir mer intense og du ikke klarer å tenke på noe annet, anbefaler eksperten deg å oppsøke profesjonell hjelp.  Foto: WavebreakmediaMicro - Fotolia
OPPSØK HJELP: Dersom selvmordstankene blir mer intense og du ikke klarer å tenke på noe annet, anbefaler eksperten deg å oppsøke profesjonell hjelp. Foto: WavebreakmediaMicro - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Mistet noen du er glad i?

Viktig å oppsøke hjelp

Dersom du sliter med selvmordstanker, mener Walby det er viktig at du er klar over når du bør oppsøke hjelp.

For selv om det er relativt vanlig å ha hatt en eller annen form for selvmordstanker en gang, bør du være på vakt slik at ikke tankene utvikler seg til å bli mer intense og vedvarende.

- Blir tankene i tillegg mer konkrete og du ikke klarer å tenke på noe annet, anbefaler jeg deg å søke hjelp straks.

Hvem kan man kontakte?

- Det er flere steder du kan søke hjelp. Du kan for eksempel ta kontakt med fastlege, oppsøke legevakten i ditt distrikt, kontakte Distriktspsykiatrisk senter, helsesøster eller skolehelsetjenesten, sier Walby.

Møller forteller i at man også kan oppleve god hjelp ved å snakke med noen man har tillit til.

- En venn, en prest, en lærer eller en arbeidsgiver for eksempel. Mye kan endres dersom man finner noen å snakke med og de aller fleste vil være glade for å kunne hjelpe, sier hun.

Selv om selvmordstanker er relativt utbredt, så er det fremdeles et tabubelagt tema.

- Vi kan likevel ikke fremholde nok, hvor viktig det er å snakke med andre dersom man sliter med selvmordstanker, sier Møller.

Det finnes også flere hjelpetelefoner, for eksempel Røde Kors som har telefonnummer 800 333 21 eller Kirkens SOS som har telefonner 815 33 300.

Har du flere spørsmål om selvmord og selvmordstanker - sjekk NSSFs nettsider (Nasjonalt senter for selvmordsforskning og- forebygging).

Du kan også ta kontakt med Senter for Krisepsykologi eller Landsforeningen for etterlatte ved selvmord (LEVE).

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer