Helse & Livsstil

Test astmaen på nettet

Skal gi svar på om du får god nok behandling.

Test astmaen på nettet
Publisert
Sist oppdatert
Testen www.astmakontrolltest.com er utviklet i samarbeid med Norges astma- og allergiforbund (NAAF), og skal hjelpe astmatikere til å finne ut hvor god kontroll de har over sykdommen sin.

- Testen forutsetter at du er voksen og diagnostisert med astma, sier generalsekretær Tonje Waaktaar Gamst i NAAF til kk.no.

GIR EN PEKEPINN: Så langt har omtrent hundre nordmenn hver dag klikket seg fram til testen for å svare på fem spørsmål. Et samlet poengresultat skal gi en pekepinn på hvorvidt de får tilstrekkelig utredning og behandling for sine astmaplager, melder det oppdragsbaserte nyhetsbyrået Newswire.

- Mange nordmenn lever med ulike symptomer på astma. Denne testen kan vise om brukeren får tilstrekkelig behandling, eller om de lever med unødige plager som for eksempel tungpustethet, hosting, søvnproblemer eller hodepine, sier Waaktaar Gamst.

Nett-testen gir imidlertid ingen medisinske svar, og kan i beste fall brukes som grunnlag for et legebesøk.

- Testen består av noen generelle spørsmål som er vanlige å stille en astmapasient, så den kan nok være et hjelpemiddel for å se om astmaen din blir behandlet tilstrekkelig, sier professor Kai-Håkon Carlsen ved Voksentoppen astma- og allergisenter til kk.no.

UNDERBEHANDLING: Det antas at ti prosent av alle voksne nordmenn lever med astma- og allergiproblemer. En fersk undersøkelse viser imidlertid at hele 20 prosent av alle tiåringer i Oslo lider av astma.

- Dette er en dobling av forekomsten for ti år siden, sier Kai-Håkon Carlsen.

Ifølge professoren sliter mange med sykdommen uten å ha gjennomgått fullstendig utredning, og uten tilstrekkelig behandling. Andre pasienter lar være å følge opp behandlingsopplegget sitt.

- Undersøkelser viser at både underdiagnostisering og underbehandling er vanlig, sier Carlsen.

FOR LITE KUNNSKAP: Ifølge NAAF har mange astmatikere for lite kunnskap om sykdommen.

- Mange lever med unødige plager fordi ingen forteller dem at det kunne vært annerledes. De er blitt så vant til å ha dårlig pust, at de avfinner seg med det, sier Tonje Waaktaar Gamst.

Test astmaen på nettet
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer