Forkjølelse

Tette bihuler? Slik blir du kvitt problemet

En lei bivirkningen av forkjølelsen som det er best å bli kvitt raskt.

TETT I PAPPEN: Ta grep før du får bihulebetennelse. Foto: Colourbox
TETT I PAPPEN: Ta grep før du får bihulebetennelse. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Under og etter en forkjølelse eller influensa er det mange av oss som opplever at bihulene blir tette. Dette kjennes ved at vi er tette i nesen, produserer mye snørr, og/eller får hodepine.

Du merker fort om den snørrete nesen din skyldes tette bihuler om du bøyer deg framover, og da kjenner et skikkelig trykk bak neseroten og øyebrynene.

LES OGSÅ: Derfor får du buser

Vær forsiktig med nesespray

Når bihulene er tette er det lett å ty til nesesprayen. Vær forsiktig med bruken, for selv om nesespray lindrer der og da, tar den ikke tak i problemet, og den kan også forstyrre slimhinnene slik at du faktisk blir avhengig av å bruke sprayen. Mange opplever dessuten at bruk av nesespray øker sjansen for å plutselig blø neseblod.

Hvis du kan unngå nesespray, så gjør det. Saltvannsspray er et godt alternativ. Synes du ikke det hjelper, så bruk nesespray for barn, som er svakere enn vanlig nesespray.

Triksene som letter trykket

Om ikke saltvannsspray gjør susen, kan du prøve noen av følgende råd:

  • Spis rå hvitløk. Strø det på pizzaen eller pastaen før servering, for eksempel. Hvitløk inneholder en naturlig form for antibiotika.
  • Drikk te laget med fersk ingefær. Dette kan hjelpe til å løsne opp, og ingefær har betennelsesdempende egenskaper som kan minske hevelsene i bihulene.
  • Innhaler over en bolle kokvarmt vann med eukalyptusråper i. Det klarner opp.
Ellers er et generelt råd å sove med hodet høyere enn kroppen. Da kjennes ikke bihulene så tette som om du ligger flatt.

LES OGSÅ: Fem knep som knerter forkjølelsen

Kan bli betennelse

Dersom du ikke tar grep, kan de tette bihulene dine bli betente, og bihulebetennelse er sabla vondt, så det vil du helst unngå. I noen tilfeller skyldes ikke bihulebetennelsen forkjølelses- eller influensavirus, men ekle bakterier. Dette kan være saken om du har vært forkjøla i 14 dager eller mer uten bedring, eller om du etter 5-7 dagers forkjølelse blir akutt verre. Da har du også gjerne feber og føler deg generelt ganske skral. I slike tilfeller kan det hende legen gir deg en antibiotikakur, men ofte går også dette over av seg selv, og du døyver smertene med smertestillende så lenge.

Kronisk bihuletetthet = legebesøk

Dersom du stadig plages av tette bihuler er det på tide å komme seg til legen med problemet. Det kan skyldes polypper i bihulene, at du er allergisk mot noe, eller at du har trange bihuler.

Les mer om bihulebetennelse hos Lommelegen.no.

Merk! KK.no og Lommelegen.no eies begge av Aller Media.

AU AU: Tette bihuler er ikke behagelig, men dessverre en typisk høst- og vinterplage. Foto: Colourbox
AU AU: Tette bihuler er ikke behagelig, men dessverre en typisk høst- og vinterplage. Foto: Colourbox Vis mer
SNUS INN: Inhaler dampen fra varmt vann med eukalyptusolje i. Foto: Erwin Wodicka
SNUS INN: Inhaler dampen fra varmt vann med eukalyptusolje i. Foto: Erwin Wodicka Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer