Familie (3-7)

Tid for kylling

Kylling er sunn, lett, enkel og deilig sommermat.

Tid for kylling
Publisert
Sist oppdatert








Sommer er høysesong for kyllingretter. Kvinner og menn har faktisk forskjellige kyllingfavoritter.
  • Helt hekta på kylling

  • Kvinner er spesielt glade i de magreste rettene, som kyllingwok og kald kylling, viser en undersøkelse Synovate MMI har gjort for Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt. Menn er mer begeistret for kyllingvinger, tex-mex-kylling og kylling med pommes frites.

    Fire av fem nordmenn mener kylling er det sunneste kjøttet vi kan grille.
    – Om sommeren skyter salget av kylling i været, sier daglig leder Åse Kringlebotn i Opplysningskontoret.
  • Lett og godt på grillen
  • Grillvettreglene

  • Kylling egner seg ypperlig til å bli marinert og penslet med grillsaus. Det er et mildt kjøtt som passer godt sammen med det meste. Barn er ofte glad i kylling. Kylling er enklest å grille når kjøttet er delt i mindre biter.

    Grillspyd med kylling er enkelt å lage. Du kan marinere kjøttet noen timer på forhånd eller pensle med grillsaus og olje under grilling.

    Dersom du skal steke større stykker av kylling, bør de ikke grilles med for sterk varme. Flytt gjerne kyllingen ofte mellom varme og mindre varme områder av grillen. Da unngår du at kyllingen blir brent på utsiden og rå inni.
    Husk å pensle med olje flere ganger under grillingen. Det kan være lurt å skjære noen snitt i kyllingen, slik at varmen kommer bedre til.

    Og det er også fullt mulig å grille en hel kylling. Legg kyllingen på en skjærefjøl med brystsiden ned. Skjær ut ryggraden og fjern den. Brett ut kyllingen og mariner den over natten. Snu kyllingen ofte på grillen, og dryss på grovt salt etter grillingen.

    Det kan ta opptil en time å grille sommerfuglkylling. Stikk en spiss kniv i kyllingen for å finne ut om den er ferdig. Det er den når det siver ut klar kjøttsaft.

    Store fileter av kylling og kalkun kan pakkes inn i aluminiumsfolie og langtidsgrilles sammen med grønnsaker og urter. Vend ofte på pakken.

    Kyllingfileter kan bankes ut slik at de blir flatere. Legg gjerne på smakfull ost og rull filetene inn i spekeskinke. Fest med en tannstikker.
    Kyllingvinger i en kraftig god marinade, grillet på aluminiumsfolie, er en god variant som også kan spises som snacks senere.

    Prøv disse lette oppskriftene:

    Kyllingvinger med sjøkreps, avokado og spiresalat
    8 porsjoner

    16 rå kyllingvinger
    16 sjøkreps
    2-3 avokado
    diverse spirer, f.eks. alfaalfa og bønnespirer
    4 ss olivenolje
    2 ss vineddik (gjerne Muscatell)
    salt og kvernet pepper
    olje til steking
    Skrap inntil benet på den ene enden av kyllingvingene. Krydre dem og stek i ovnen ved 220 °C i ca. 15 minutter. Rens sjøkrepsen, krydre og stek dem i en panne på middels varme i 3-4 minutter. Skjær tykke skiver av avokadoen og legg den i pannen sammen med sjøkrepsen. Bland spirene, ha over eddik og olje. Anrett som vist på bildet.

    Kremet kyllingsalat
    4 personer

    1 pk. salatkjøtt av kylling / kjøtt av en grillet kylling
    1 dl majones
    1 dl crème fraîche eller rømme
    1 ts karri
    3 ss hakket purre eller vårløk
    3 ringer finhakket hermetisk ananas
    1 rød paprika i biter
    salt og kvernet pepper

    Kutt kyllingkjøttet i mindre biter og bland dem med resten av ingrediensene.
    Smak til med salt og pepper.
    Kyllingsalaten passer godt som fyll i baguetter eller pitabrød, og kan også kombineres med frisk salat som en lunsjrett sammen med ferskt brød. Kyllingsalaten kan oppbevares i kjøleskap i 2-3 dager.
    På bildet er kyllingsalaten servert i ostebakkels.

  • Ostebakkels
  • 2 1/2 dl vann
    125 g smør
    2 1/2 dl hvetemel
    ca. 4 egg
    1 finhakket chili
    100 g revet hvitost

    Kok opp smør og vann og ha i alt melet. Rør godt sammen og avkjøl litt. Spe med ett og ett egg. Rør svært godt mellom hvert egg til en seig røre. Røren skal være så tykk at den holder formen (ikke flyter utover). Tilsett chili og ost og sett røren med skje på plate. Stek ved 200 °C i 15-20 minutter.
    Fyll ostebakkelsen med kyllingsalaten og server gjerne spekesnacks av kalkun til.

    Kylling- og pastasalat
    4 personer
    4 kyllingfileter

  • Marinade
  • 3 hvitløksbåter, hakket
    1/2 potte basilikum, hakket
    1/2 purre, hakket
    1 dl olivenolje
    1/2 dl soyasaus
    saft en av 1 lime
    2 ss brunt sukker

  • Salat
  • ca. 5 dl kokt pasta
    ca. 150 g blandet salat
    10-12 cherrytomater
    2 ss ristede pinjekjerner
    kvernet pepper
    dryss av flaksalt

  • Dressing
  • 1 glass pesto
    1 boks crème fraîche
    salt og kvernet pepper

    Skjær kyllingfiletene i biter og mariner dem noen timer (evt. natten over). Stek kyllingbitene på middels varme i 2-3 minutter til bitene er gjennomstekt. Lag salaten og bland inn dressingen. Legg kyllingbitene over og server med ferskt brød. Fetaost og oliven smaker også godt i salaten.

    Kilde: Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt

    Grillet kylling er sunn sommermat.
    Grillet kylling er sunn sommermat. Vis mer
    Kyllingvinger med sjøkreps, avokado og spiresalat.
    Kyllingvinger med sjøkreps, avokado og spiresalat. Vis mer
    Kremet kyllingsalat.
    Kremet kyllingsalat. Vis mer
    Kylling- og patasalat er en slager.
    Kylling- og patasalat er en slager. Vis mer
    Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer