Håvard: Løsningen er i grunnen fryktelig enkel: Snakk sammen! Det høres banalt ut, men den vanligste feilen par gjør, er at de ikke uttrykker sine forventninger tydelig. Det er misforstått å tro at partneren kjenner deg så godt at han burde forstå hva du tenker. Si tydelig fra hva du ønsker deg av ferien, og sjekk ut om forventningene dine er rimelige. Det får du fort en fornemmelse av hvis du lytter til partnerens kommentarer.
Åsa: Jeg vil si at første bud er å unngå å drikke til du blir beruset. Det er utrolig viktig av hensyn til barna. Mange krangler oppstår på grunn av rus.
Håvard: Mange har også for store ambisjoner, og skal oppleve så mye at ferie blir slit og stress. Det kan være lurt å kutte ned på ambisjonene.
Åsa: Om dere er sterkt uenig om hva dere skal gjøre, og du ender med å gå med på partnerens ferieforslag, så gå ikke rundt og furt hele ferien. Enten får du finne på noe selv, eller så får du være hyggelig og grei.
Håvard: Ofte blir par bare enig om hvor de skal, og legger helt ulike ting i hva de skal oppleve der. Derfor bør dere spørre hverandre hvorfor dere skal reise dit og hva som skal skje der.
Åsa: Unngå for all del trange steder hvor dere må gnisse oppå hverandre hvis det blir regnvær. Jeg vil råde deg til å reise på ferie til steder ungene også vil dra. Mugne unger fører ofte til krangling foreldre imellom.
Håvard: Og sett av tid til å være kjærester, til å leie hverandre og gjøre langsomme, hyggelig ting sammen. Det er ikke viktig å oppleve så mye hele tiden. Barna kjeder seg heller ikke hvis de har foreldre som slapper av og har tid til å leke.
Åsa: Hvis dere er avhengig av jevnlig sex, så sørg endelig for å bo på steder med god lydisolasjon og dobbeltseng! I tilfelle dårlig vær er det alltid lurt å ha med nok lesestoff. Og ikke bruk mer penger enn du har råd til. Det svir i etterkant.
Håvard: Er ferien veldig kostbar blir det også ofte tett program og litt krampaktig moro. Ferier er generelt mindre konfliktfylte når de er rimelige og late enn dyre og hektiske.
Åsa: Prøv å bli enig om en ferieform som begge parter har lyst på. Hvis dere har råd til det, så kjøp en hytte. Da blir det lite krangling i framtida. Min mann og jeg kjøpe hytte som ganske unge, og har aldri kranglet om ferier. Ungene vil dit også.
Håvard: En annen vanlig form for feriekonflikt er den utvidede familiekulturkollisjonen. Par kommer ofte fra familier med ulike vaner og ulik livsstil.
Å leve tett på svigerfamilien over tid kan bli en prøvelse. Det er ikke rart mange slike ferier ikke blir noe blinkskudd. Jeg oppfordrer til å respektere partnerens behov for litt distanse. Selv om du lengter hjem til mor og far, er det helt naturlig at partneren ikke gjør det. Bruk fantasien, så finner dere løsninger.