Dusj

Tidspunktet det er best å dusje

Kan være gunstig for flere ting.

<strong>POSITIV EFFEKT:</strong> Å ta en dusj på morgenen kan få i gang idéprosessen, mens en kveldsdusj kan hjelpe deg å sove. Foto: esp2k - Fotolia
POSITIV EFFEKT: Å ta en dusj på morgenen kan få i gang idéprosessen, mens en kveldsdusj kan hjelpe deg å sove. Foto: esp2k - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Vi har alle forskjellige rutiner. Noen velger å dusje om kvelden, andre om morgenen.  

Ifølge professor Thomas Ternowitz ved hudavdelingen på Stavanger Universitetssykehus, har vi i Norden for vane å dusje om morgenen - for å være rene, friske og lukte godt før vi går på jobb.

Studier av dusjvaner i andre europeiske land, viser imidlertid at flesteparten velger å dusje om kvelden, slik at de kan legge seg rene. 

Dusj på kvelden

<strong>DUSJ OM KVELDEN:</strong> Flere eksperter anbefaler deg faktisk å ta dusjen din om kvelden.  Foto: www.imagesource.com
DUSJ OM KVELDEN: Flere eksperter anbefaler deg faktisk å ta dusjen din om kvelden. Foto: www.imagesource.com Vis mer

Hvor mye du dusjer avhenger av aktivitetsnivå og hva slags arbeid du har, og ifølge Ternowitz finnes det ingen vitenskapelig dokumentasjon på hvor ofte du bør vaske deg. 

Professoren anbefaler deg derfor å dusje én gang om dagen - og det på et visst tidspunkt.

- Min anbefaling er at du dusjer én gang om dagen, og helst om kvelden. Hvis du foretrekker å dusje om morgenen, anbefaler jeg å vaske underlivet før du legger deg. 

- Små partikkelrester etter toalettbesøk kan medføre analkløe og hudirritasjon dersom du ikke rengjør deg på kveldstid, mens for mye dusjing kan gi tørr hud, som kan føre til både hudkløe og til utvikling av eksem.

Når du vasker underlivet bør du også bruke såper med lav pH-verdi. Det er fordi de uønskede hudbakteriene trives best der det er høy pH-verdi.

LES OGSÅ: Vask nytt undertøy før du bruker det

Fordelene med en kveldsdusj

Er du en av dem som alltid er våken og full av energi sent om kvelden?

Når på dagen dusjer du? (Avsluttet)

Hvis du sliter med å få lagt deg, kan det også være lurt å legge dusjingen til kvelden, ifølge Christopher Winter, lege ved The American Academy of Sleep Medicine og direktør på sykehuset Martha Jefferson Hospital. 

- Etter en varm dusj vil kroppstemperaturen gå fra varmt til kald. Den raske avkjølingen etter dusjen er naturlig søvnfremkaller. Det er en fin måte å lure kroppen til å tro at det er leggetid, sier Winter til Greatist.com.

Men selv om du er en av dem som sovner lett om kvelden, kan det også være lurt for deg å ta en dusj før du legger deg. Og det mest for hudens del.

Ifølge Bethanee Schlosser, lege og direktør ved Women's Skin Health Program for Northwestern Medicine, vil det nemlig forhindre at porene dine tetter seg veldig i løpet av natten, noe som igjen kan gi færre kviser og urenheter. 

<strong>IKKE DUSJ FOR OFTE:</strong> En dusj kan være både oppfriskende og bra, men ikke overdriv. Dusjer du for ofte kan det faktisk føre til ulike hudproblemer. Foto: Scanpix
IKKE DUSJ FOR OFTE: En dusj kan være både oppfriskende og bra, men ikke overdriv. Dusjer du for ofte kan det faktisk føre til ulike hudproblemer. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Hudproblemer er den vanligste grunnen til legebesøket

Noen bør dusje sjeldnere enn andre

– De aller fleste vil tåle å dusje hver dag uten problem, har Kjetil Guldbakke, hudlege ved Oslo Hudlegesenter, tidligere uttalt til KK.no.

Likevel finnes det noen unntak, og noen bør faktisk dusje sjeldnere.

– Personer som er plaget med tørr hud, eksem eller har andre hudlidelser kjennetegnet av tørrhet, kan oppleve forverring ved hyppig dusjing og bruk av såpe, sier Guldbakke.

Hudlegen forklarer at om du befinner deg i denne gruppen, kan du med fordel redusere hyppighet av dusjing.

Dusjer du for ofte kan dette også faktisk forstyrre kroppens naturlige bakterieflora, som hjelper til med å holde oss friske.

– For hyppig dusjing kan gi uttørking av huden. Og bruk av såpe vil vaske bort det beskyttende fettlaget i overhuden og skape en dårligere hudbarriere, har Øystein Grimstad, overlege ved Hudavdelingen på Universitetssykehuset i Nord-Norge, sagt til KK.no.

Uansett hvor ofte du dusjer, kan du oppleve at huden blir tørr. Da bør du smøre den – så enkelt er det, faktisk.

– Bruk av fuktighetskrem etter dusjing er alltid gunstig, og spesielt de som er plaget med tørr hud, har Kjetil Guldbakke, uttalt. 

LES OGSÅ: Derfor bør du tørke deg skikkelig etter dusjing

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer