Helse

Tidspunktet for legesjekken er viktig

Du kan gjøre det enklere for legen og deg selv, hvis du tar legesjekken på det rette tidspunktet.

OPPSØK LEGE TIL RIKTIG TID: Allmennlege Brynjulf Barexstein og spesialist i mammografi, Erika Ekseth, forteller deg når du bør sjekke hva. Se under. Er du akutt syk skal du uansett selvsagt ikke vente. Foto: www.imagesource.com/All Over Press
OPPSØK LEGE TIL RIKTIG TID: Allmennlege Brynjulf Barexstein og spesialist i mammografi, Erika Ekseth, forteller deg når du bør sjekke hva. Se under. Er du akutt syk skal du uansett selvsagt ikke vente. Foto: www.imagesource.com/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er ikke alle legebesøk som er like hyggelige. Langt de fleste ser du faktisk ikke fram til i det hele tatt.

For ofte må du prate om ting du ikke engang ville prate med en god venninne om, eller at du til stadighet blir klemt på og spurt om det gjør vondt, eller du skal undersøke deler av deg selv ikke engang du har sett før.

Det finnes allikevel noen tips om når du helst burde dra til legen slik at det ikke blir like ukomfortabelt for deg, og at det blir veldig mye for legen å gjennomføre undersøkelsen slik at det kanskje også går raskere.

Les også: Opererer inn plaster på tunga

Når du bør ta neste legesjekk?

Men når anbefaler legene selv at du gjør hva? For det er en del undersøkelser kvinner skal gjennom. Her får du vite når det er best å foreta å gjennomføre undersøkelser som koloskopi, mammografi, blodprøver eller gynokolgisk undersøkelser.

Med dette i bakhodet kan det hende at besøket blir litt enklere for deg, og mye enklere for legen din.

Gynekologisk undersøkelse:

Denne undersøkelsen kan det være best å gjennomføre mellom 7 og 14 dager etter første menstruasjonsdag.

Årsak: I denne perioden av menssyklusen din er livmorhalsen mer åpen og myk som gjør at undersøkelsen vil bli mye mindre ubehagelig for deg, samtidig som det er enklere for legen din å få de riktige prøvene som gir mer eksakte svar.

Les også: Ikke ignorer denne smerten

Mammografi:

Selv om det går ann å sjekke seg for brystkreft hjemme, kommer det til et tidspunkt hvor det er bedre å gjøre det på sykehuset. Når det gjelder vanlig mammografi er det ikke noe spesielt tidspunkt for når du burde dra til legen. Det er mest hva som er komfortabelt for pasienten.

Årsak: Mange pasienter kan være noe såre eller ømme rundt menstruasjonsperioden.

- Det er helt forskjellig hvordan hver enkelt opplever mammografi. Noen sier det er helt uproblematisk, mens andre syns det er litt vondt og dette kan komme av syklusen deres. Det er allikevel vanskelig å ta hensyn til dette på alle kvinnene som utfører mammografi i året, sier lege og spesialist på mammografi, Erika Ekseth til KK.no.

Koloskopi:

En slik undersøkelse bør utføres tidlig på morgenen.

Årsak:
Grunnen er rett og slett at det er mye enklere å holde deg til forbredelsene som kreves hvis det er det første du skal, og du vet at du kan fortsette og spise som vanlig etter undersøkelsen.

Les også: Slik stopper du når du er mett

Blodprøver i forbindelse med allergier:

Selv om du ikke skal bekymre deg for mye for allergier, bør slike blodprøver gjøres i begynnelsen av en ny sesong der du bor.

Årsak:
Blodprøver ser etter antistoffer som kroppen kun produserer når den er utsatt for fiendlige stoffer.

- Det er klart at hvis du ikke har vært utsatt for pollen på åtte måneder er det det vanskelig å se om kroppen reagerer på dette, sier Brynjulf Barexstein som er allmennlege og svarsjef i Lommelegen.no.

Blodprøver som krever fasting (kolesterolnivåer/blodsukker):

På slike tester bør du tenke over hvordan kostohldet ditt har vært den siste perioden før du skal gjøre undersøkelsen.

Årsak: - Ofte hvis du har hatt et uregelmessig kosthold med mer mat enn du pleier eller mindre mat vil det påvirke resultatene, sier Barexstein.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer