Boller

Til deg som skal bake fastelavensboller

Er fersk gjær nødvendig? Bør du pensle med egg? Få svarene her!

FASTELAVEN: Søte hveteboller med krem er fast innslag hos de fleste i dag. Foto: Pink Badger - Fotolia
FASTELAVEN: Søte hveteboller med krem er fast innslag hos de fleste i dag. Foto: Pink Badger - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I år som i fjor kommer fastelavenssøndag, og mange av oss feirer med klassiske hveteboller med krem. 

Du, som de fleste andre, har sikkert funnet bolleoppskriften som er svaret på alle dine bønner. Men så var det disse detaljene da. Hvilken type gjær er best å bruke - tørrgjær eller ferskgjær? Hvorfor bør du pensle med egg?

KK tok kontakt med to kvinner som er eksperter innen dette, nemlig Trine Sandberg, som står bak bloggen Trines matblogg, og Kristine Ilstad, som står bak bloggen Det søte liv. Nå skulle bakespørsmålene være besvart en gang for alle!

LES OGSÅ: Ingrediensen bakebloggerne elsker

Tørrgjær er et godt alternativ

- Resultatet blir tilnærmet likt, det er bare fremgangsmåten som er litt forskjellig, sier Kristine Ilstad som svar på gjærspørsmålet.

Den ferske gjæren må, som vi vet, løses opp i lunken væske først, mens tørrgjæren blandes med noe av melet før man tilsetter væsken. Bakebloggerne er likevel samstemte om en ting: de foretrekker fersk gjær

PÅ SØNDAG: Søndag er det nok en gang fastelaven, og da er det vel få ting som passer bedre enn deilige, ferske boller.  Foto: Pink Badger - Fotolia
PÅ SØNDAG: Søndag er det nok en gang fastelaven, og da er det vel få ting som passer bedre enn deilige, ferske boller. Foto: Pink Badger - Fotolia Vis mer


- Min erfaring er at fersk gjær gir det beste resultatet, sier Trine Sandberg. Hun sier samtidig at tørrgjær er et strålende alternativ, og at hun alltid har en pakke på lur. 

- Det du må være oppmerksom på, er at deigen antageligvis må heve lengre ved bruk av tørrgjær, sier hun. 

Det samme må den dersom du bruker kaldt vann i stedet for lunkent.

LES OGSÅ: Redskapene matbloggerne sverger til

Kaldt vann kan være veldig lurt

- Gjæren drepes ved for varm væske, ikke omvendt. Det går derfor fint an å lage såkalt kaldhevede deiger, sier Ilstad. 

Hun gjør oppmerksom på at hevetiden vil øke betraktelig, og at dersom du lager deigen samme dag om du skal steke bollene, er lunkent vann å anbefale. 

- Kaldheving er en populær teknikk for å lage nystekte rundstykker til frokost. Man setter da deigen med kald væske på kvelden, og former baksten uten forheving, for så å la stekeplatene med rundstykkene stå kjølig over natten. På morgenen bør de stå i romtemperatur i 20 minutter før du steker dem, sier Ilstad. 

Trine Sandberg på sin side, har et godt tips når det kommer til temperatur på vannet. 

- Selv pleier jeg å varme væsken til ca. 25 grader. Selve hevingen tar litt lengre tid, men gjæren gis bedre tid til å utvikle seg i sitt eget tempo - og resultatet blir bedre, sier hun.

Noe annet vi bør være oppmerksomme på, er om vi elter for hånd eller med maskin.

HEVE GJÆRDEIG: Baksten blir like godt, selv om du tar snarveien via mikrobølgeovnen. Foto: All Over Press
HEVE GJÆRDEIG: Baksten blir like godt, selv om du tar snarveien via mikrobølgeovnen. Foto: All Over Press Vis mer

- Dersom du elter deigen i maskin, må du også huske på at eltingen tilfører deigen energi, som igjen øker temperaturen i deigen. Starter du med 37 grader, som det anbefales i flere oppskrifter, kan du risikere at temperaturen vil gå forbi 40 grader, og da vil gjærcellene dø, sier Sandberg. 

Bør du pensle bollene?

- Pensling av bollene med egg gjør at bollene blir blanke og får en fin farge på toppen. Videre kan det fungere som «lim» dersom du skal pynte baksten med perlesukker eller lignende. Utover det har det ingen funksjon, og kan fint droppes, sier Sandberg. 

Kristine Ilstad pensler alltid bollene, først og fremst på grunn av utseendet. 

- Smaken blir jo ikke særlig påvirket. Likevel pensler jeg dem alltid. Jeg bruker ett egg sammen med en spiseskje melk. Da jeg jobbet på konditori i min ungdom, sprayet vi i tillegg de nystekte bollene rett etter at de kom ut av ovnen for å gi dem en skinnende overflate, men det gjør jeg aldri hjemme. Det går imidlertid an å pensle over nystekte boller med litt melk for å gi dem en ekstra myk og fin overflate, sier hun. 

Til sist, Trine Sandbergs beste tips som tar søt gjærbakst til nye høyder:

- Elt inn smøret helt til slutt! 

Ha i alle ingrediensene, med unntak av smøret, og la det elte på middels hastighet i ca. 10 minutter. Skjær opp smøret i små terninger og tilsett det i deigen, og la det eltes i ytterligere 5-10 minutter. Så er bolledeigen klar til heving. 

God fastelavenssøndag, alle sammen!
 

 


 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer