Selvbruning

Til skrekk og advarsel

Så galt kan det gå. Dette er grunnene til at du lar selvbruningskremen hvile i år.

Donatella Versace, Victoria Beckham og selveste Valentino går alle hardt inn for å få den solkyssede looken. Med varierende hell.
Donatella Versace, Victoria Beckham og selveste Valentino går alle hardt inn for å få den solkyssede looken. Med varierende hell. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Selv superstjerner kan våkne opp en morgen i februar og føle seg litt blasse og bleke i huden.

Når du har hele verdens blitzlamper rettet mot deg er det ikke så stas å komme på den røde løperen med blåhvite skuldre i stroppekjolen og likbleke kinn.

Hekta på solbrunt

Men vi mistenker at selvbruning er litt som silikon. Har du først anskaffet deg litt, går det ikke lang tid før du får svært lyst på mer. Posh prøvde å slutte med selvbruning, men klarte det ikke. Det er trolig et tegn på den nye skjønnhetslidelsen kalt tanoreksi.

Hvorfor blir de oransje?


Og selv om de har penger til å feriere på Seychellene og tid til å pusle med peeling og selvbruningskrem hver dag, ser de av en eller annen grunn ut til å velge den billigste og mest gulrotfargede brunfargen på sprayboks.

Se bildene og døm selv:


Juksejentene

Å jukse litt med utseendet, er heller ikke noe nytt i Hollywood. Her kan du se de som jukser med både hårfeste, leppestørrelse og høyde. Og disse 10 kjendisene skulle kanskje aldri ha lagt seg under kniven.

 • Han er mest sexy i verden
 • Frisyrene vi vil huske fra 2008
 • Dette har de komplekser for
 • Stjernenes stiveste smil
 • Hysteriske herrefrisyrer

 • Men er det farlig?


  - Det eneste som kan være skadelig er at de kan gi irritasjoner i huden hvis du går ut i solen. Sammen med lys kan de kjemiske stoffene være allergiframkallende for noen, sier Professor og overlege Jørgen Serup ved Dermatologisk Afdeling, Bispebjerg Hospital.

  - Selvbrunere virker kun i hudens aller ytterste cellelag, som jo hele tiden slites av, og kan bare påvirke selve hudoverflaten, forklarer overlegen.

  Og det er nettopp derfor du kan få en brun kant på halslinningen når du bruker selvbrunere. Den brune kanten er fargede, døde hudceller som har falt av.

  Kortvarig effekt

  Selvbruningskremens effekt på kroppen er altså meget kortvarig.

  Cellene som danner pigment, som i sollys gjør huden naturlig brun, ligger nemlig dypere i huden enn kremen rekker. Det er altså ikke kroppen selv, men de kjemiske stoffene i kremen som gjør deg brun.

  Naturlig hud er vakkert

  Hvis du lurte: Det går an å være hvit og vakker: Bare se disse bildene. Uansett hvilken hudfarge du har - det er det naturlige som er vakrest på akkurat deg.

  Hvis du absolutt må ha litt farge i fjeset:

  KK har testet: Hvilken selvbruner bør du velge?

  - Mye bedre enn solarium

  - Alt i alt vil jeg si at det ikke er noe i veien for at du kan bruke selvbrunere. Det er mye bedre enn å gå i solarium, sier Serup til videnskab.dk.

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer