Gravid

Tilbake i toppform - bare 4 uker etter fødselen!

Få programleder og PT Johanna Grønnebergs beste trenings- og kostholdstips for gravide her.

<strong>TILBAKE I FORM:</strong> Det er kun fire uker siden programleder og PT Johanna Grønneberg Mesa ble mor til sin lille datter Savannah. Allerede nå er hun tilbake i form.  Foto: Per Ervland og Frans Nygaard/TLC
TILBAKE I FORM: Det er kun fire uker siden programleder og PT Johanna Grønneberg Mesa ble mor til sin lille datter Savannah. Allerede nå er hun tilbake i form. Foto: Per Ervland og Frans Nygaard/TLC Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
For de av oss som har sett mye på MTV, E!-entertainment og ikke minst - «Ja, vi elsker Hollywood», er tv-profil Johanna Grønneberg Mesa (33) et kjent ansikt.

33-åringen, som har jobbet som programleder i LA i en årrekke, er i disse dager aktuell med sitt helt eget tv-show - «Johanna: Prosjekt baby», som vises torsdager klokken 21.00 på TLC.

Og som navnet tilsier, så er dette en serie som handler om babyer, fødsel, ja, rett og slett hele prosessen rundt Johannas egen, og første, graviditet.

For fire uker siden ble programlederen mor til lille Savannah, men allerede nå er hun tilbake i toppform - mye takket være regelmessig trening i de ni månedene hun gikk gravid.

– Jeg var veldig heldig og kunne trene mye, og da er det jo lettere å komme tilbake igjen. Og så jobber jeg som personlig trener også, og planen er å lansere en trenings-dvd på nyåret. Så da la jeg litt «Hollywoodpress» på meg selv, sier hun til KK.no.


LES OGSÅ: Treningen du bør droppe når du er gravid

Genialt treningsverktøy for gravide

33-åringen har ett godt tips til andre kvinner som ønsker å holde formen under graviditeten, og det er å gå til anskaffelse av en såkalt «foam roller» - en rulle laget av skumgummi.

– Den var uten tvil min beste venn under graviditeten. Det er et helt genialt verktøy når du er gravid, og den gjør det lettere å trene områder du egentlig ikke føler du kan trene, forklarer hun.

I tillegg har den også andre nyttige funksjoner.

– Kroppen vår er dekket av noe som heter fascia - en type bindevev som binder alt i kroppen sammen, som muskler. Dette bindevevet gjør at noe som skjer i foten din kan resultere i at du har vondt i skulderen, for eksempel. Når du er gravid, så blir dette veldig påvirket. Foam rolleren er genialt, for med øvelsene du kan gjøre på den løser du opp fasciaen.

LES OGSÅ: 1 av 3 norske kvinner opplever fødselen som traumatisk

<strong>VÆR FORSIKTIG MED TRENINGEN:</strong> Johanna anbefaler gravide å ta det rolig med treningen både under graviditeten og etter fødsel. Lytt til kroppen din og legens anbefalinger. Foto: Per Ervland
VÆR FORSIKTIG MED TRENINGEN: Johanna anbefaler gravide å ta det rolig med treningen både under graviditeten og etter fødsel. Lytt til kroppen din og legens anbefalinger. Foto: Per Ervland Vis mer

– Ikke press deg selv etter fødsel

I tillegg til «vanlig» PT-utdannelse, er Johanna også spesialutdannet treningsinstruktør for gravide og kvinner som har født. Denne kunnskapen har kommet godt med under hennes egen graviditet.


– Jeg er jo spesialutdannet treningsinstruktør for gravide, så jeg vet ganske godt hva man kan og ikke kan gjøre. Men jeg vil jo selvsagt ikke råde folk til å kjøre hard trening gjennom hele graviditeten. Du bør lytte til kroppen, og eventuelt finne en personlig trener som er spesialutdannet for å trene personer som er gravide eller har født, sier hun.

– Regelen er jo slik at hvis du har hatt en vaginal fødsel, så skal du vente seks uker med å trene. Har du gjennomført keisersnitt, så bør du vente ti uker. Men det er viktig å huske at dette er veldig individuelt. Tar det åtte uker før du føler for å trene, så er det viktig at du lytter til kroppen.

LES OGSÅ: Her er appen du bør ha

Lettere å skade seg

Ifølge Johanna er det flere grunner til at du bør ta det litt med ro etter en fødsel, men den viktigste har med hormonet relaksin å gjøre.

– Grunnen til at du bør ta det med ro, er ikke så lett å oppdage selv. Når vi er gravide produserer vi nemlig et hormon som heter relaksin, og det er et hormon som gjør at alle leddene blir mer bevegelige - som er veldig fint når du skal føde. Det er imidlertid ikke særlig bra for trening, forklarer hun:

– Dette hormonet slutter vi å produsere når vi føder, men det kan ligge i kroppen i opptil seks måneder etter at man har født. Så begynner du å trene for tidlig, kan du fort ende opp med å skade deg.

LES OGSÅ: Ikke tenk på dette når du er gravid

Bygg opp treningen gradvis

33-åringens beste tips for å komme i form igjen etter fødselen, er å starte i det små. Ved å begynne på et rolig nivå kan du også unngå skader og unødvendig belastning på kroppen.

– Følg legens råd, og ta det rolig i begynnelsen er mitt beste tips. Selv om du var i toppform tidligere, bør du starte i det små. Bygg deg opp gradvis. Start med bekkenbunnsøvelser og begynn å gå turer. Gå turer langsomt, gå deretter i oppoverbakker og ta det rolig - bygg opp treningen hele veien. Dette bør du gjøre med hver eneste øvelse, uansett om det er gåing, eller sit-ups, sier hun:

– Tenk deg at du hele tiden skal ta det ned ett hakk. Før du tar en sit-up, kan du for eksempel ligge på ryggen med beina opp i bøy og bare løft én fot opp og én fot ned. Deretter kan du bygge på gradvis. Har du tatt keisersnitt, så er også pelvic-clock Hollywood-øvelse nummer én. Den er helt genial for å bygge opp kroppen igjen.

Se illustrasjonsvideo av pelvic-clock nedenfor:


– Unngå krem, børek og pølse

Når det gjelder kosthold, er det å spise variert ett av Johannas beste tips. Ifølge 33-åringen bør du hverken nekte deg selv ting, men du bør heller ikke tenke at du skal «spise for to».

– Jeg har ikke nektet meg selv noe, men jeg har spist sunt og variert. Jeg er ikke en person som er god på å nekte meg selv ting. Så jeg har selvfølgelig spist sjokoalde hvis jeg har hatt lyst på sjokolade, men jeg har ikke sagt til meg selv at «nå kan du spise ti fordi du er gravid». Jeg har vært sunn, men ikke galsskapssunn, forklarer hun.

Hva er dine beste kostholdsråd for kvinner som vil ned i vekt etter fødsel?

– Ikke spis krem. Krem er en ting du egentlig aldri trenger. Det finnes masse annet godt å spise enn krem. Og unngå de lettvinte måltidene, som pølse og børek. Klarer du å holde deg unna krem, børek og pølse, så ligger du godt an, sier hun og smiler:

– Også synes jeg man skal prøve å ikke fokusere på alt det man skal nekte seg. Prøv heller å legge til ting. Si for eksempel at du vil redusere inntaket av potetgull, så legg til noe annet du kan spise, gjerne noe sunt, men som du liker. Ellers blir det så negativt.

LES OGSÅ: Derfor bør du ikke «spise for to»

<strong>EGEN TRENINGS-DVD:</strong> Johanna skal etter planen prøve å lansere en egen trenings-dvd for gravide etter jul. Da er hun også ferdig med programmet "Johanna: Prosjekt Baby".  Foto: Per Ervland
EGEN TRENINGS-DVD: Johanna skal etter planen prøve å lansere en egen trenings-dvd for gravide etter jul. Da er hun også ferdig med programmet "Johanna: Prosjekt Baby". Foto: Per Ervland Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer