Student

Tillater professor-sex

Det er slutt på at studenter og veiledere ved universitetene må skrive under på at de ikke skal ha sex med hverandre.

Jusprofessor Jon Bing mener romanser mellom studenter og vitenskapelig ansatte ikke bør forekomme.
Jusprofessor Jon Bing mener romanser mellom studenter og vitenskapelig ansatte ikke bør forekomme. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
I den gamle kontrakten for hovedfag måtte både student og veileder skrive under på at «dersom det oppstår et seksuelt forhold mellom veileder og student, skal det formelle veiledningsforholdet opphøre». Jusprofessor Jon Bing er meget kritisk.

Sexforbudet borte

I den nye masterkontrakten, som inneholder en stor del av punktene fra den gamle hovedfagskontrakten, har sexforbudet falt bort, skriver Studvest.

- Forkastelig

Jusprofessor Jon Bing slår fast at romantiske forhold mellom en vitenskapelig ansatt og en student er forkastelig.

– Vi som har vitenskapelige maktposisjoner må ha erfaring og selvinnsikt nok til å legge bånd på følelsene hvis disse skulle settes i sving. Slike forhold er ytterst besværlige. Det er åpenbart at det er forkastelig, sier Bing.

 • Derfor vil hun skille seg
 • Derfor mister han interessen


 • Habilitet

  Han får ikke støtte av viserektor Berit Rokne Hanestad ved Universitet i Bergen (UiB) som mener at slike forhold kan være av det gode dersom de er gjensidige.
  Hun legger til at eventuelle habilitetsproblemer må tas hånd om dersom hete følelser oppstår og et forhold utvikler seg.

  – Den vitenskapelig ansatte kan selvsagt ikke være veileder eller sensor for den studenten han eller hun har et forhold til. Det er viktig med ryddighet i slike situasjoner, sier Rokne Hanestad.

 • Dumpet? Slik overlever du

 • Ingen meldeplikt

  Likevel opererer ikke ledelsen ved UiB med meldeplikt for vitenskapelige ansatte som innleder forhold til studenter.
  – Vi oppfordrer de vitenskapelig ansatte som er i slike situasjoner til å kontakte sine fagmiljøer i tillegg til lokal ledelse, men vi kan ikke kreve at de skal informere universitetsledelsen sentralt, sier viserektoren.

  Bing mener at det ikke holder:
  – Det er mulig jeg er konservativ, men jeg vil si at dette også gjelder der det ikke er fast følge, men mer flyktige intime forbindelser. Et romantisk forhold er ikke nødvendigvis berøring og gester, men også følelsesmessig engasjement, sier jusprofessoren. (©NTB)

 • Ta testen: Er han noe å samle på?
 • Tillater professor-sex
  Tillater professor-sex
  Tillater professor-sex
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer