Tiltrekning

Tiltrukket av noen av det samme kjønn?

Det trenger ikke nødvendigvis bety at du er homofil.

TILTRUKKET AV EN KVINNE: Du skulle kanskje ikke tro det, men det er faktisk helt normalt at vi fra tid til annen finner personer av samme kjønn som oss selv tiltrekkende.  Foto: Yeko Photo Studio - Fotolia
TILTRUKKET AV EN KVINNE: Du skulle kanskje ikke tro det, men det er faktisk helt normalt at vi fra tid til annen finner personer av samme kjønn som oss selv tiltrekkende. Foto: Yeko Photo Studio - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du i et lykkelig forhold med en mann, men opplever fra tid til annen at du merkelig nok også finner kvinner svært tiltrekkende? Da er du ikke alene.

Ifølge ekspertene er dette helt normalt, og det betyr mest sannsynlig ikke at du er homofil.

LES OGSÅ: Er du usikker på legningen din?

Verken 100 prosent hetero eller homo

Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv, forteller til KK.no at det er helt normalt å synes at en person av samme kjønn er tiltrekkende.

- Vår seksuelle tenning følger ikke alltid like strenge regler som de sosiale kategoriene vi ordner oss etter. Vi er verken 100 prosent hetero eller homo – alle har mulighet til å kunne bli tiltrukket av det samme kjønn, selv om slett ikke alle har seksuelle fantasier eller lyst til å ha sex med en av samme kjønn.

- Tiltrekningen trenger ikke å være det samme som «legningen». Det er også noen mennesker som skifter preferanser flere ganger i løpet av livet, og har langvarige, gode forhold med flere partnere av samme kjønn, sier han.

LES OGSÅ: Får du følelser med én gang?

TILTREKKES AV BEGGE KJØNN: Ifølge eksperten er vi er verken 100 prosent hetero eller homo – alle har mulighet til å kunne bli tiltrukket av det samme kjønn.
TILTREKKES AV BEGGE KJØNN: Ifølge eksperten er vi er verken 100 prosent hetero eller homo – alle har mulighet til å kunne bli tiltrukket av det samme kjønn. Vis mer

Har en tendens til å putte ting i bokser

Ifølge Bianca Schmidt, som er gestaltterapeut og sexolog, har vi mennesker vanskelig for å se at ting nødvendigvis ikke trenger å være sort eller hvitt, og derfor er det for mange problematisk å skjønne at det er mulig å være tiltrukket av begge kjønn.

- Vi mennesker trives med å putte ting i bokser og sette merkelapper. Denne «kategoriseringen» hjelper oss å organisere og forenkle det enorme mangfoldet av inntrykk vi hele tiden blir bombardert av. Så dette er på mange måter bra, men det gjør også at vi blir stående med altfor enkle og altfor kategoriserte bokser.

- Det er nemlig mange ting her i livet som verken er sort eller hvitt. Dette gjelder selvfølgelig også områder som vår seksualitet og tenning.

Videre forteller hun at det nemlig ikke er så enkelt at man kan putte folk i homofil-boksen eller heterofil-boksen.

- The Kinsey Institute sier det er et kontinuum eller et spenn. Det vil si at noen faller mest mot homofili siden, mens andre mest mot den heterofile siden. Det er også veldig mange som faller et sted mellom disse to gruppene, og derfor er det ganske normalt å føle seg tiltrukket av en person av samme kjønn, sier hun.

LES OGSÅ: Slik får du ham til å åpne seg

SNAKK SAMMEN: Om du er sammen med en mann som ofte finner andre menn tiltrekkende og du plages av det, bør du ta det opp med han.  Foto: nyul - Fotolia
SNAKK SAMMEN: Om du er sammen med en mann som ofte finner andre menn tiltrekkende og du plages av det, bør du ta det opp med han. Foto: nyul - Fotolia Vis mer

Kan virke truende for partneren

Selv om det er normalt at vi mennesker tiltrekkes av personer av samme kjønn som oss selv, kan det for mange virke truende om partneren deres finner andre menn eller kvinner tiltrekkende.

Schmidt forteller at dette mest sannsynlig ikke er noe å bekymre seg for, da det er like uskyldig som om partneren din skulle vært tiltrukket av en av det motsatte kjønn.

- Det kan alltid være sårt at partneren tenner på en annen, og for noen kan det også være mer truende om partneren deres tenner på en av samme kjønn. Det kan gi en følelse av at man ikke har noe å stille opp med.

- Sannheten er den at vi mennesker tenner på andre mennesker. Det er følelser vi ikke nødvendigvis klarer å stoppe. Det vi derimot har kontroll over, er hvordan vi handler i forhold til disse følelsene. Å være bifil eller å ha bifile tendenser er ikke så uvanlig, og det er mulig det gjelder partneren din – men nå er han eller hun i et forhold med deg, så jeg ville ikke bekymret meg for de andre menneskene, sier hun.

Kjøs forteller at hvis det plager deg at partneren din stadig finner personer av samme kjønn tiltrekkende, skader det ikke å ta det opp.

- Hvis du bekymrer deg for dette synes jeg absolutt du bør ta det opp med partneren din. Om ikke annet har man da en mulighet til å få en samtale som gjør at man blir bedre kjent med hverandre – også med hverandres bekymringer.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer