Oppvaskmaskin

Tingene du ikke bør vaske i oppvaskmaskinen

Vaskeekspertenes beste tips.

KJØKKENREDSKAPER I TRE: Det er enkelte ting du ikke bør vaske i oppvaskmaskinen, og kjøkkenredskaper i tre er noen av dem.  Foto: karandaev - Fotolia
KJØKKENREDSKAPER I TRE: Det er enkelte ting du ikke bør vaske i oppvaskmaskinen, og kjøkkenredskaper i tre er noen av dem. Foto: karandaev - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Er du en av dem som kaster alt som er skittent rett i oppvaskmaskinen?

Det bør du slutte med.

Selv om det er fristende og lettvint å stable all skitten oppvask inn i oppvaskmaskinen og trykke på knappen, er det dessverre slik at ikke alle ting bør vaskes i maskin.

LES OGSÅ: Så ofte bør du rense filteret i vask- og oppvaskmaskin

Vask trefjøler og pent servise for hånd

Malin Skaar, som er leder for forbrukerservice og ekspert på Lilleborgs kundeprogram, Plusstid.no, forteller at det er enkelte ting du bør være litt forsiktig med å vaske i oppvaskmaskinen, da de ikke tåler høye temperaturer.

- Veldig mye av det som produseres i dag lages for å tåle å bli vasket i oppvaskmaskinen, likevel er det enkelte ting jeg ville vurdert å ta for hånd.

- Jeg ville for eksempel ikke vasket noe jeg er ekstra redd for i oppvaskmaskinen, som for eksempel servise eller glass som er gammelt eller med «gull»-kanter og så videre – ting du er redd for at skal sprekke.

Hun mener også at du bør være forsiktig med deler til ulike kjøkkenmaskiner, og alltid huske å sjekke hva produsentene anbefaler før du vasker dem.

- Ellers det heller ikke helt heldig å kjøre redskaper med trehåndtak eller trefjøler i oppvaskmaskinen.

Årsaken til dette er blant annet at treet ikke tåler høye temperaturer og kan slå sprekker hvor det etter hvert kan vokse frem bakterier – noe som ikke er så deilig med tanke på at vi legger maten vår der.

VANNET MÅ VÆRE VARMT: Vannet du tar oppvasken i bør holde minst 60 grader, da sikrer du at bakterier dør. Foto: V&P Photo Studio - Fotolia
VANNET MÅ VÆRE VARMT: Vannet du tar oppvasken i bør holde minst 60 grader, da sikrer du at bakterier dør. Foto: V&P Photo Studio - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Husker du å vaske dynen din?

Velg riktig temperatur når du vasker opp

Å ta oppvasken for hånd lærte vi på skolekjøkkenet. Husker du hva som skal til for at oppvasken blir ren, og du ikke lager en bakteriesuppe i oppvaskkummen?

Tidligere har vi snakket med Per Einar Granum, professor ved avdeling for mattrygghet og infeksjonsbiologi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, for å finne ut hva vi skal gjøre når vi tar oppvasken.

- Det viktigste når du vasker opp er å bruke skikkelig varmt vann, både for vaskingen og skyllingen. Vannet bør holde minst 60 grader, da sikrer du at bakterier dør. Det betyr at om du kan vaske opp uten å bruke oppvaskhansker, er ikke vannet du bruker varmt nok.

Du sikrer deg skikkelig varmt vann ved å koke opp vann i vannkokeren, dersom kjøkkenkranen bruker irriterende lang tid på å gi varmt vann.

Er oppvaskvannet lunkent, blir det en herlig bakteriesuppe nedi der etterhvert som du putter oppi den skitne oppvasken.

BYTTE OPPVASKBØRSTE: Du trenger ikke bytte oppvaskbørste like ofte dersom du er flink til å skylle den og la den stå slik at den tørker. Foto: helenedevun - Fotolia
BYTTE OPPVASKBØRSTE: Du trenger ikke bytte oppvaskbørste like ofte dersom du er flink til å skylle den og la den stå slik at den tørker. Foto: helenedevun - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Så ofte bør du vaske badet

Hvor ren er oppvaskbørsten din?

En annen ting som er viktig å tenke på når du skal ta oppvask for hånd er hvorvidt oppvaskbørsten din er ren eller ikke.

Ifølge undersøkelsen - som er utført av analysebyrået YouGov blant 1004 nordmenn, har det norske folk lite kunnskap om hygienerutiner, og spesielt på kjøkkenet.

Studien avdekket at fem av ti bytter ut oppvaskbørsten sjeldnere enn én gang i måneden, men er det egentlig så ille?

Ifølge Else Liv Hagesæther, rengjøringsekspert og forfatter av boken «Rent: Enkelt og greit», trenger du nemlig ikke bytte ut oppvaskbørsten så mye oftere hvis du behandler den riktig.

– Hvis den er blitt veldig stygg må den byttes ut, men hvis du er flink til å skylle den og la den stå slik at den tørker, kan den stå lenger. Da vil automatisk bakteriene dø, i motsetning til hvis den ligger under en fuktig klut, har hun tidligere fortalt.  

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer