<strong>HENDENE BLIR TØRRE:</strong> Å vaske hendene med såpe gjør at huden blir fortere tørr og gufsen. Derfor er det viktig å alltid ha med seg en god håndkrem i veska.  Foto: colourbox.com
HENDENE BLIR TØRRE: Å vaske hendene med såpe gjør at huden blir fortere tørr og gufsen. Derfor er det viktig å alltid ha med seg en god håndkrem i veska. Foto: colourbox.com Vis mer

Håndvask

Tips for å unngå vinterhender

Vær forsiktig med såpe og kald vinterluft, og sørg for å tilføre huden nok fukt.

Publisert
Sist oppdatert
Nå som kuldegradene for alvor har slått inn over landet, er det stadig flere av oss som vil oppleve at huden både ser og føles annerledes ut.

Ja, i disse dager begynner huden, både på kropp og ansikt, rett og slett å gå over i «vintermodus», og som resultatet blir den gråere, mer gusten og ikke minst – tørr.

Særlig hendene våre, som vi vasker svært ofte, gjerne med uttørkende såpe, ser ut til å være spesielt utsatt, og blir fort sprukne og fuktfattige.

Heldigvis finnes det en enkel løsning på problematikken, for tørre hender er ikke bare sårt og ubehagelig, det er heller ikke særlig lekkert.

LES OGSÅ: Aldri mer tørr hud

Smør jevnlig – særlig etter håndvask

Det viktigste på vinterstid er at du sørger for å smøre hendene dine jevnlig, gjerne med en ekstra fet håndkrem. I tillegg er det viktig at du dekker hendene med hansker eller votter når det er kaldt og du skal være ute. Tørr vinterluft er nemlig ikke særlig gunstig, verken for hender eller ansikt.

I disse influensatider er det også svært mange som vasker hendene sine ekstra mye. Og det er veldig bra, siden god håndhygiene er viktig.

Som nevnt lenger oppe i artikkelen kan imidlertid såpen du bruker gjøre at hendene tørker ut fort, særlig hvis du vasker hendene ofte.

Antibak-midler kan være en mulig løsning på dette, og vil ikke ha en fullt så uttørkende effekt på huden på hendene som mye såpe.

Uansett hva du velger lønner det seg altså å ha med en ekstra fet håndkrem i veska, slik at du kan smøre deg rett etter håndvasken. I tillegg er det lurt å vaske hendene i lunkent og ikke glovarmt vann.

For å få ekstra utbytte av en god håndkrem bør du også peele huden på hendene regelmessig. Det finnes håndskrubber med oljer og andre ingredienser som er spesielt beregnet for tørre hender, og det beste er å bruke disse to til tre ganger i uken.

KK.no gjennomførte i vår en stor test av håndkremer. Se resultatene her!

LES OGSÅ: Gi huden gløden tilbake

Flere tips mot tørr hud

KK.no har også tidligere kommet med råd som kan hjelpe deg med å få den myke huden tilbake.

Her er noen av disse:


1. Prøv en olje

Har du vært ute og forfrosset hender eller føtter, er det et godt tips å helle varmt vann
i en balje og dryppe noen dråper mykgjørende eller beroligende eterisk olje i. Gode oljer er for eksempel lavendel eller kamille.

Mandelolje er også supert – gjerne som alternativ til bodylotion.

LES OGSÅ: Flasken som faktisk bør stå på badet

2. Sov på det

Smør hendene inn med en håndkrem eller en fet fuktighetskrem. Ta på et tykt lag, og ta så på deg et par tynne bomullshansker. Behold gjerne hanskene på natten over.

Slike hansker selges gjerne på apotek, eller på parfymeri.

LES OGSÅ: Skriker huden etter fuktighet?

3. Spis sunt, få i deg litt fett

Vi har hørt det før, men det gjelder nå også. Et kosthold som er rikt på vitaminer og kalsium gjør at både negler og hår blir sterkere og ser sunnere ut. Litt fett i kosten er også bra for huden.

Tips til hva du bør spise for å unngå tørr hud finner du her!

4. Tørre negler?

Har du tørre hender, er det ekstra viktig å file neglene riktig. Unngå å file fram og tilbake, da kan du lage rifter. Jo finere fil, desto enklere er det å få den fasongen du ønsker. Husk at negler som er filt mye på sidene lettere kan brekke. Metallfiler er svært effektive, men de har en tendens til å ripe opp neglene. Velg heller en sandpapir-fil.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt tørre og såre vinterlepper

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer