Tips

Tips for grønnsak-hatere

Får du brokkolien i vrangstrupen? Her er tipsene som kan gjøre grønnsakene lettere å svelge.

Foto: All Over PressAll Over Press
Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Mange vegrer seg mot å spise grønnsaker. Barndomsminner om kålrabistappen som vokste i munnen eller berget av erter som aldri ble mindre, sitter sterkt.
  • Ta testen: Hvor sunt er kostholdet ditt?
  • Det skal gjerne litt til for å endre en negativ innstilling til grønnsaker, men det går an. Ikke minst er det fullt mulig å lære dine egne barn å bli glad i grønt.
  • 4 grunner til å gå for grønt
  • Flott og frisk med frukt
  • 1. Gjør favorittmaten grønnere

    Legg skiver av squash, hakket spinat eller dampede gulrøtter i lasagnen. Rør inn brokkolidusker i pastaen, eller ha tomater, sopp, løk eller asparges i omeletten, i suppen eller på pizzaen.
  • Jordbær-gazpacho
  • Gazpacho på bakte tomater og paprika
  • 2. Spis dem rå

    Mange vegrer seg for å spise grønnsaker på grunn av konsistensen og/eller smaken de får når de kokes. Spiser du dem rå får du en frisk og knasende sprø opplevelse, og smaken blir også ofte mildere.
  • Juks deg fibersunn
  • Fiberfantasier
  • 3. Dypp dem

    Lag dip eller saus du er glad i, kutt grønnsakene i skiver eller stenger og gi dem et godt dypp før du inntar dem. Dette kan være fint som et mellommåltid eller som snacks. Peanøttsmør er også et godt dip-alternativ.
  • Slik velger du de beste grønnsakene
  • 4. Ost dem opp

    Smelt ost og dypp grønnsakene i den, eller gratinér grønnsakene med ost i ovnen. Nam!
  • Bakte poteter med ost og spinat
  • 5. Drikk dem

    Kjør frukt og grønnsaker i blenderen og lag herlig juice med de smakene du liker best. Tilsett gjerne litt sukker (eller en søt frukt), yoghurt og isbiter.
  • Smoothies for nybegynnere
  • 6. Grill dem

    Mange grønnsaker egner seg fin-fint på grillen - maiskolber er et godt eksempel. Pensle dem med olje og dryss over krydder og urter du liker.
  • Sunt på grillen
  • Grill deg glad og lett
  • 7. Gi riktig behandling

    Overkokte grønnsaker er aldri godt. Dessverre har nordmenn en tendens til å la dem ligge for lenge i gryta. Kjøper du en damperist til å legge i bunnen av kasserollen vil det bli lettere å ha kontroll på når grønnsakene er ferdige. Du bevarer dessuten smak og næringsstoffer bedre om du damper framfor å koke.
  • Alt om antioksidanter
  • 8. Dropp belønningen

    Ikke belønn deg selv eller barna for å spise grønnsaker, og bruk i hvertfall ikke grønnsakspising som straff under måltidet. Dette bidrar til å gjøre grønnsaker til noe negativt, når det faktisk er noe som er sunt, nødvendig og godt.
  • Ta testen: Hva vet du om hva som er sunt?
  • LES OGSÅ:
  • Bli en mett og glad veggis
  • Stilken du blir smart av
  • Superfrisk med supermat
  • Helsefrikenes nye favoritt
  • Ekstra sunt med øko-frukt
  • Les artikkelen gratis

    Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

    Gå til innlogging med

    Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer