Mat

Tips som holder maten frisk på turen

Slik unngår du at kosen blir svett og klam.

BLIR MATEN ULEKKER I VARMEN? Ikke med disse triksene. Det finnes mange triks som sørger for at maten holder seg bedre, enten du skal pakke piknikkurven eller bare smøre matpakke. Foto: karinsasaki - Fotolia
BLIR MATEN ULEKKER I VARMEN? Ikke med disse triksene. Det finnes mange triks som sørger for at maten holder seg bedre, enten du skal pakke piknikkurven eller bare smøre matpakke. Foto: karinsasaki - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Endelig er sommeren her!

Og er det noen som vet å utnytte sommertiden for det den er verdt, så er det nordmenn.

Nå gjelder det å tilbringe mest mulig tid ute, og fremfor å spise hjemme tar vi gjerne med både lunsj og middag på sykkeltur, stranden eller i parken.

Men med varmere temperaturere er det fort gjort at maten kanskje er litt dvask når du kommer frem. Heldigvis finnes det mange triks som sørger for at både maten og drikket holder seg litt lenger.

LES OGSÅ: Får du i deg for lite karbohydrater?

Legg vannflasker i fryseren dagen før

- Et tips er å fylle en vannflaske to tredjedeler full med vann og fryse ned kvelden før. Fyll den med vann før du drar, så har du kaldt vann i parken/på stranden eller på jobb, sier Elisabeth Dalseg, redaktør i Dinside bolig.

Ikke bare vil det sørge for at vannet holder seg kaldt lenger, men ved å pakke slik at den ligger inntil matvarene du skal ha med, vil den også fungere som et kjøleelement.

FRYS NED VANN: Fyll vannflasker halvfulle med vann og legg dem i fryseren over natten. Fyll resten opp med vann før su skal dra, og det holder seg kaldt lenger. Foto: xiaosan - Fotolia
FRYS NED VANN: Fyll vannflasker halvfulle med vann og legg dem i fryseren over natten. Fyll resten opp med vann før su skal dra, og det holder seg kaldt lenger. Foto: xiaosan - Fotolia Vis mer

Hvis du kun skal bruke den som kjøleelement, kan du godt fylle flasken helt opp.

- Men pass på at du ikke fyller den helt full. Vannet vil utvide seg i fryseren, noe som gjør at flasken sprekker, sier Dalseg.

I tillegg til vanlige kjøleelementer, finnes det også en mindre variant (fåes kjøpt i flere butikker - blant annet hos Rafens og Jernia) som får plass i matpakken, som er smart hvis du eller barna skal ha med seg yoghurt.

Lag egne fryseelementer

Et annet alternativ, som Dalseg tidligere har skrevet om på Dinside.no, er å lage dine egne fryseelementer ved hjelp av kjøkkensvamper, vann og brødposer.

Klem svampene sammen og fukt dem i vann, legg dem deretter i brødposer og så i fryseren.

Du kan også få kjøpt mugger, kopper og drikkeflasker med en stang i midten av flasken som egentlig er et kjøleelement. Du trenger bare å legge lokket i fryseren over natten.

LES OGSÅ: Så mye brød er det greit å spise

Pakk maten i aluminumsfolie

Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør, kan fortelle at det også finnes flere andre triks som sørger for fersk og smakfull mat i parken eller på stranden.

- De oppbevaringsboksene med plast rundt kantene er kjempefine. Da holder frukten og grønnsakene seg så mye bedre. Nå finnes det også større varianter til salat med en egen beholder til dressing, sier hun.

PAKK SMART: Hvis du skal ta med deg maten er det naturligvis viktig å pakke riktig. I tillegg til at oppbevaringsbokser med plastkant sørger for at maten holder seg friskere, kan også aliminiumsfolie være et godt alternativ. Foto: Africa Studio - Fotolia
PAKK SMART: Hvis du skal ta med deg maten er det naturligvis viktig å pakke riktig. I tillegg til at oppbevaringsbokser med plastkant sørger for at maten holder seg friskere, kan også aliminiumsfolie være et godt alternativ. Foto: Africa Studio - Fotolia Vis mer

For hvordan du pakker piknikkurven har naturligvis mye å si. 

- Pakk maten i aluminumsfolie, da holder maten seg kald mye lenger er mye ferskere - ikke minst blir den mer innbydende. Det samme gjelder grønnsaker. Legg agurk, tomater og paprika i sølvfolie ved siden av brødskivene, så holder det seg mye bedre, sier Sundfør. 

Hun anbefaler at du alltid gir plass til grønnsaker. En tur i parken trenger nemlig ikke være synonymt med grillpølser og engangsgrill.

- Hvis du synes det tar mye tid å forberede mat, kan du også kjøpe med et fersk brød og pålegg som tubeost og lignende - det holder seg godt i varmen og inneholder like lite fett som mager gulost. Eller kjøp med varme fiskekaker fra fiskedisken, grove rundstykker og cherrytomater.

Du kan også ta med fullkornpita fra frysedisken, la de tine i solen og fylle dem med kalde rester fra gårsdagens middag.

LES OGSÅ: Slik holder du guacomolen grønn

Ikke slurv med hygienen i solsteiken

At du skal spise ut, er imidlertid ingen god grunn til å slurve med hygienen.

IKKE GLEM HYGIENE: I varmen formerer bakteriene seg lett, så her er det god grunn til å være litt ekstra nøye med hygienene. Foto: Photographee.eu - Fotolia
IKKE GLEM HYGIENE: I varmen formerer bakteriene seg lett, så her er det god grunn til å være litt ekstra nøye med hygienene. Foto: Photographee.eu - Fotolia Vis mer

Og dette er spesielt viktig når solen steker. Varme temperaturer gir bakteriene bedre groforhold, som kan føre til matforgiftning. Sørg derfor for å følge disse rådene:

 • Lag det meste på forhånd, og oppbevar i forskjellige bokser. For eksempel: Ikke bland fetaosten inn i pastasalaten før rett før servering.
 • Pakk maten i en kjølebag med kjøleelementer. Har du ikke det, kan du fryse ned vannflasker og putte dem i en bag der du har maten.
 • Skal du kjøre til piknikstedet, så ha maten i passasjersetet. Bagasjerommet blir mye raskere varmt.
 • Skal du ta med ferdiggrillet kylling bør den være skikkelig varm, eller kjølt ned i kjøleskap først.
 • Ta med våtservietter slik at folk kan rense hendene før de tar på maten.
 • Tar du med en grill, så ikke vær utålmodig. Vent med å grille kjøttet til den er blitt skikkelig varm (altså når kullet begynner å bli grått).
   

NB! Mat som har blitt stående ute i sola i mer enn en time bør kastes etterpå, og ikke tilbake i kjøleskapet.

Denne maten er lettest bedervelig: Melkeprodukter, ferskt kjøtt, fersk fisk, skalldyr, annen type kjøtt- og fiskeprodukter, bønnespirer, åpnet hermetikk og kokte eller snittede grønnsaker. (Kilde: Matportalen.no)

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer