FORSIKTIG: Unngå å bruke varmeverktøy for ofte, og sørg for all del for at du bruker varmebeskyttelse når du først føner, krøller eller glatter ut håret. Foto: All Over Press
FORSIKTIG: Unngå å bruke varmeverktøy for ofte, og sørg for all del for at du bruker varmebeskyttelse når du først føner, krøller eller glatter ut håret. Foto: All Over PressVis mer

Hårpleie

Tipsene som redder håret ditt

Det skal ikke så mye til for å få det sunnere og penere.

At håret blir både slitt, matt og flisete, er dessverre noe de fleste av oss opplever. Det er likevel noen grep du kan ta for å minimere skaden du påfører håret ditt.

LES OGSÅ: Hårproduktet du alltid må huske

Unngå «bikkjemetoden»

Lise Holm-Glad har tidligere fortalt KK.no at du bør unngå å gni håndkleet hardt fram og tilbake når du tørker håret.

Å frottere for hardt, den såkalte bikkjemetoden, kan nemlig få håret til å floke seg veldig og i verste fall brekke.

– Klem vannet forsiktig ut med et håndkle eller sett det i en turban rundt håret slik at det trekker til seg vannet på den måten, foreslår Lise Holm-Glad.

LES OGSÅ: Slik får du håret til å vokse fortere

SOV MED DEN I: Påfør hårkur, tull et håndkle rundt hodet og sov mens kuren virker. Så enkelt kan du redde tørt, slitt sommerhår. Foto: All Over Press
SOV MED DEN I: Påfør hårkur, tull et håndkle rundt hodet og sov mens kuren virker. Så enkelt kan du redde tørt, slitt sommerhår. Foto: All Over Press Vis mer

Klem håret tørt

Å la håret lufttørke, er naturligvis bedre for hårets helse og utseende enn å føne det daglig. Selv om du føner det innimellom, vil håret ditt takke deg for hver gang du hopper over varmebehandlingen.

Likevel kan det fortsatt være skadelig å tørke håret med et håndklé, særlig om lokkene dine allerede er skadete og skjøre, skriver Byrdie.com

For å unngå dette neste gang du vil la lokkene lufttørke, kan du klemme vannet ut av håret ditt med et papirhåndklé. Det kommer til å kjennes mykere ut når det tørker, lover nettsiden.

LES OGSÅ: Dette kan skade håret ditt

FORSIKTIG! Vått hår er svært utsatt for skade, så tørk det før du legger deg, og unngå både børsting og «bikkjetørking». Foto: Thinkstock
FORSIKTIG! Vått hår er svært utsatt for skade, så tørk det før du legger deg, og unngå både børsting og «bikkjetørking». Foto: Thinkstock Vis mer

Ikke gre vått hår

Håret ditt er på sitt aller skjøreste når det er vått, og derfor bør du også være ekstra forsiktig med det i denne tilstanden. 

– Vi anbefaler at du børster ut flokene av håret ditt når det er tørt, før du vasker det, forklarer Lise Holm-Glad.

– Bruk en børste med myke tagger når du børster ut flokene, aller helst en myk børste med naturbust. Begynn nederst i spissene når du grer ut floker aldri innerst, sier hun.

Dessuten bør du alltid bruke balsam. Hvis håret virker tungt etter balsambruk, kan du bare påføre produktet i hårtuppene, der håret er mest skadet og trenger mest pleie, sier Lise Holm-Glad.

LES OGSÅ: Ikke ta av hårføner-nebbet

FLETT I VEI: Å sove med flettet hår er ikke bare en beskyttelse for håret. Det kan også gi deg nydelige bølger neste morgen. Ved å gå for en fransk flette, får du bølger som starter høyere opp på hodet. Flett bare håret fra nakken og ned om du vil ha det flatere på toppen.  Foto: Sirena Designs - Fotolia
FLETT I VEI: Å sove med flettet hår er ikke bare en beskyttelse for håret. Det kan også gi deg nydelige bølger neste morgen. Ved å gå for en fransk flette, får du bølger som starter høyere opp på hodet. Flett bare håret fra nakken og ned om du vil ha det flatere på toppen. Foto: Sirena Designs - Fotolia Vis mer

Ikke sov med vått hår

Må du sove med vått hår, er det et par ting du kan gjøre for å minimere skaden:

Velg riktig pute: En pute med trekk i et glatt stoff som silke eller sateng er aller best. Da har håret mindre sjanse til å hekte seg i fibre fra putetrekket.

Flett håret: – Hvis du legger deg med vått hår, er det smart å flette det i en tykk flette og feste med en frottéstrikk, sier Lise Holm-Glad, leder for Defines frisørteam.

LES OGSÅ: Ikke sov med vått hår

IKKE FØN FOR FORT: Du bør faktisk vente til håret er halvtørt før du føner det! Foto: studiovespa - Fotolia
IKKE FØN FOR FORT: Du bør faktisk vente til håret er halvtørt før du føner det! Foto: studiovespa - Fotolia Vis mer

Bruk føneren effektivt 

Det beste er uansett om du tørker håret før du utsetter det for børsting og hodeputegnikking. For at det skal gå raskest mulig å tørke håret, bør du også sørge for å rense føneren med jevne mellomrom.

I tillegg bør du beholde nebbet på føneren, peke den langs hårets lengde – ikke mot hodebunnen. Da får du utnyttet varmen og luften bedre og tørkingen går raskere.

– Behold nebbet på, det går faktisk fortere, sier Mette Boll Petersen.

Du bør aldri føne klissvått hår, så klem ut overflødig vann først og la gjerne håret lufttørke noe før du begynner føningen.

Og bruk alltid varmebeskyttelse!

Bruk alltid varmebeskyttelse

Det siste der er faktisk så viktig at det fortjener et helt eget punkt. 

Enten du foretrekker rettetang, krølltang, føner eller varmruller, anbefaler frisører alltid at du bruker varmebeskyttende produkter.

– Varmebeskyttende produkter er et «must have» om du bruker verktøy som krølltenger, rettetenger og lignende regelmessig, har André Auster, frisør og kreativ leder hos Auster Academy fortalt oss tidligere.

– Håret tar skade av for mye varme, det blir lett frizzy og kan se veldig slitt ut, sier han.

– I verste fall kan håret rett å slett ryke av, det er ikke særlig lekkert å få korte lengder som står opp i bunnen, forklarer han.

LES OGSÅ: Så ofte bør du kure håret

Bruk hårkur

Uansett hvor mange tips og triks du kan for å beskytte håret ditt og påføre det minst mulig skade, vil det alltids blit noe slitt. For å reparere det best mulig, er det viktig å bruke hårkur jevnlig. 

 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: