TISSE I DUSJEN: Tisser du i dusjen? Det er faktisk ikke så ekkelt som du kanskje skulle tro! Foto: Shutterstock / johnfoto18
TISSE I DUSJEN: Tisser du i dusjen? Det er faktisk ikke så ekkelt som du kanskje skulle tro! Foto: Shutterstock / johnfoto18 Vis mer

Tiss I Dusjen

Tisser du i dusjen?

Det er faktisk ikke så uhygienisk som du skulle tro.

KK.NO: Vi dusjer daglig for å føle oss freshe og rene. Tidligere undersøkelser har vist at 75 prosent av oss har tisset i dusjen, eller gjør det regelmessig. 

Eksperter avfeier imidlertid fort at det er uhygiensk eller helsefarlig, selv om lukten er ekkel der og da. Urin er nemlig sterilt når det kommer ut av kroppen.

LES OGSÅ: Fire hygienetabber du gjør hver dag

Har du dusjforheng på badet?

Det er andre bakteriebomber i dusjen som er langt verre enn urin. Ifølge Stig Ronander, som er fagsjef for renhold i serviceselskapet ISS, kan dusjforhenget være én av dem.

- Er det mulig bør en unngå dusjforheng. Hvis en absolutt trenger dusjforheng kan de vaskes i vaskemaskinen cirka en gang i uken på nitti grader, sier han.

For at bakterier skal trives i dusjen trenger de nemlig riktige vekstbetingelser som næring, fuktighet og riktig temperatur – noe som ofte er tilfelle på et fuktig baderom.

- Ved jevnlig og godt renhold vil en ta bort næringen til bakteriene, og en vil ikke få en oppvekst av bakterier, sier Ronander.

Han mener at renhold av fliser i dusjen avhenger av hvor mange som bruker dusjen og hvilke produkter som brukes. Det kan faktisk gi gode vekstforhold til sopp.

- Dette må vurderes i hver enkelt familie, men en gang i uken bør være nok, sier han.

DUSJFORHENG: Det kan oppstå jordslag i det fuktige området mellom forhenget og badekaret. Ifølge fagsjef i ISS, Stig Ronander, bør vi helst unngå dusjforheng. Foto: Shutterstock / Samuel Plainfield
DUSJFORHENG: Det kan oppstå jordslag i det fuktige området mellom forhenget og badekaret. Ifølge fagsjef i ISS, Stig Ronander, bør vi helst unngå dusjforheng. Foto: Shutterstock / Samuel Plainfield Vis mer

LES OGSÅ: Så ofte bør du vaske badet

Gjør du denne tabben?

Ronander mener imidlertid det ikke bare er dusjforhenget som kan yre av bakterier.

Det er visst anlegg for en del bakteriedannelse i det lille, tilsynelatende uskyldige, hjelpemiddelet vi bruker daglig. Nemlig barberhøvelen.

- I en barberhøvel får bakteriene alle vekstbetingelser de trenger. Det mest fornuftige er å ikke la barberhøvelen ligge i dusjen, da fjerner du fuktigheten, som er en av vekstbetingelsene, forklarer han. 

Så hender det jo vi bruker Venus-høvelen på hele kroppen - og vi har gjerne tydd til kjærestens barberhøvel for å barbere oss under armene, bare for en gangs skyld?

Ifølge Ronander er det rimelig uhygienisk.
 
- Ved å bruke samme barberhøvel over hele kroppen vil vi flytte tarmbakterier til andre steder på kroppen, for eksempel ansiktet, advarer eksperten.

Malin Skaar, leder for forbrukerservice i Lilleborg, anbefaler også å tenke over bruk av høvelen. Bakterier som finnes på huden generelt, vil nemlig kunne overføres til høvelen.

- Dersom denne oppbevares fuktig og ikke skylles godt i varmt vann etter bruk, vil det kunne bli bakterievekst, advarer Skaar.

Høvler bør derfor holdes rene og tørre for å hindre bakterievekst i hud, hår og såperester som samles mellom bladene.

- Dette er også for å unngå korrosjon og for at bladene skal holde seg skarpe og gjøre jobben med minst mulig ubehag, sier eksperten.

BARBERHØVEL: Det beste er å ta høvelen ut fra dusjen mellom bruk. Hvis den blir liggende kan det oppstå korrosjon, ifølge renholds-ekspertene. Foto: Shutterstock / Bryan Solomon
BARBERHØVEL: Det beste er å ta høvelen ut fra dusjen mellom bruk. Hvis den blir liggende kan det oppstå korrosjon, ifølge renholds-ekspertene. Foto: Shutterstock / Bryan Solomon Vis mer

Som vi har skrevet før, kan det føre til både nupper og inngrodde hår.

Ingun Grimstad Klepp, forfatter og forsker ved Statens Institutt for Forbruksforskning, SIFO, har dessuten et viktig tips for å unngå farlig mugg i dusjen.

- Det er viktig at vann og fuktige tekstiler ikke blir liggende. Et eksempel kan være et vanntett dusjforheng som klistrer seg fast i badekaret, da tørker det ikke i mellom, sier eksperten.

Og da kan det faktisk oppstå jordslag.

Så planlegger du en omgang med vaskekosten i dusjen, eller vil du forebygge bakteriedannelse? Da kan du følge et par enkle tips fra ekspertene.

LES OGSÅ: Husker du å vaske dynen din?

Vær obs på dette

 • Ifølge fagsjef Stig Ronander i ISS bør vi bruke en forfuktet mikrofiberklut for rengjøring i dusjen. Da er det i utgangspunktet ikke nødvendig å bruke dyre renholdsmidler.
 • Mikrofiberkluten vil fjerne skitt, smuss og opptil 98-99 prosent av alle mikroorganismene som finnes i dusjen.
 • Vær spesielt oppmerksom på dusjhodet og slangen. Dusjen hjemme er den vanligste kilden til legionellasmitte i Norge. Disse kan rengjøres i en ti-liters bøtte med vann, og to korker husholdningsklor
 • Varmtvannsberederen må settes på minimum 70-800 C.
 • Malin Skaar i Lilleborg mener fliser generelt bør vaskes over cirka en gang i uken.
 • Belegg i dusjen, ofte en kombinasjon av smuss, kalk, såpe og hudceller, sitter ofte godt fast. Her opplever Skaar det trengs forbehandling. Bruk en baderomsspray, la den virke, og skyll godt. Eventuelt bruk en baderomsskrubb.
 • Vær flittig med nalen for å dra vekk vann på rette overflater
 • For å vaske dusjforheng mener Skaar vi kan lage en blanding av vann og klorin, og legge forhenget i bløt.
 • Ingun Grimstad Klepp fra SIFO mener det er viktig å jevnlig vaske det alle tar på, som for eksempel dørhåndtak, for å forebygge sykdom. 
 • SIFO-forskeren mener dessuten sansene er de beste hjelperne.
  - Lukter det vondt kan det enten være for at det er fuktighet eller mugg, eller det kan være urenheter som trenger å vaskes.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: