Shopping

Tissetrengte shopper smartere

Det forbedrer dømmekraften din, og du unngår impulskjøp.

DRIKK MASSE VANN: Hvis du er tissetrengt på shoppingturen forbedres dømmekraften din og du styrer unna bomkjøpene, viser en ny undersøkelse fra Nederland. Foto: Colurbox.com
DRIKK MASSE VANN: Hvis du er tissetrengt på shoppingturen forbedres dømmekraften din og du styrer unna bomkjøpene, viser en ny undersøkelse fra Nederland. Foto: Colurbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
En rask kikk i skapet til en hvilken som helst kvinne vil avsløre at hun har mange klær som fortsatt har prislappen på.

En av de store grunnene til dette er salg, salg og atter salg.

Dømmekraften blir raskt svekket, og det er mye du tror du skal få bruk for en eller annen gang, som blir liggende i skapet.

Men ifølge forskere fra Nederland, finnes det en enkel løsning om du vil unngå bomkjøpene. Du skal rett og slett være tissetrengt når du shopper. Det forbedrer dømmekraften din. Særlig behagelig er det vel imidlertid ikke - så det er kanskje ikke verdt det?

Føler du at du må tisse for ofte? Ta denne testen på Lommelegen.no.

Kontrollerer impulsene dine

Undersøkelsen som ble utført av psykologer ved University of Twente i Nederland, gjorde det klart at mennesker får bedre dømmekraft når de har en full blære.

Forskerne så på sammenhengen mellom blærekontroll og de delene av hjernen som aktiverer følelser som begjær og belønning.

– Mennesker kan i større grad kontrollere impulsene sine når det gjelder kortsiktige gleder, og velger heller alternativer som gir større gevinst over lengre tid, sier Dr Mirjam Tuk, lederen bak studien, til The Telegraph.

Disse nye resultatene motsier tidligere forskningresultater som sier at de som er tvunget til å «holde seg», får et større press på hjernen.

Du velger heller langsiktige goder

I undersøkelsen ble frivillige bedt om å drikke fem glass som inneholdt til sammen omtrent 7,5 desiliter med vann.

Etter 40 minutter skulle vannet ha rukket å komme frem til blæren, og dermed kunne forskerne begynne å vurdere deltakernes vurderingsevne.

Deltakerne fikk åtte valg som hovedsaklig handlet om umiddelbar, men kortsiktig glede eller valg som ville gi dem glede om en stund, men som også var langsiktig.

Resultatene viste at personene med full blære med større sannsynlighet valgte de langsiktige godene.

– Signalene hjernen sender ut aktiveres ikke bare av å kontrollere blæren, men de aktiveres av alle former for kontroll vi utøver, sier Tuk.

Drikk masse vann

Naturlig nok er ikke signalene som hjernen sender når blæren er full, alene om å gjøre dømmekraften bedre. Likevel viste resultatene at disse signalene førte med seg bedre kontroll også til å takle andre oppgaver.

– Kanskje butikker som baserer seg kun på impulsskjøp burde ha et toalett tilgjengelig i butikken, ettersom man er mer villig til å kjøpe en TV med større skjerm hvis man har en tom blære, sier Dr Mirjam Tuk.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer