GROVIS: Du trenger ikke kutte alle karbohydrater, men selv om brødet er supergrovt bør du begrense inntaket. Foto: Getty Images
GROVIS: Du trenger ikke kutte alle karbohydrater, men selv om brødet er supergrovt bør du begrense inntaket. Foto: Getty Images Vis mer

Brød

To brødskiver om dagen holder

Og de bør være fulle av «smarte» karbohydrater, sier Fedon Lindberg.

Publisert
Lavkarbo-hysteriet er i ferd med å gå over. Det er ikke lenger om å gjøre å spise bacon og biff dynket i smør hver dag for å bli slank.

For en lettelse, tenker du kanskje. Men hold an litt før du går tilbake til å spise brødblingser til både frokost, lunsj og kvelds. Det er fortsatt lurt å kutte litt ned på karbohydratene.

LES OGSÅ: Dette spiser Hollywood-stjernene til frokost

- Spiser for mye

- Nordmenn spiser for mye brød. 25 prosent av energien vi får i oss kommer fra brød. Det er ikke gunstig, har Fedon Lindberg, eksperten som driver kostholdsklinikker som tilbyr behandling for kosthold- og livsstilsrelaterte sykdommer, tidligere uttalt til KK.no

Lindberg ble tidligere omtalt som en lavkarbo-ekspert i mediene, men han har aldri vært en pådriver for et kosthold der alle karbohydrater skal vekk, og erstattes med mye kjøtt og fett.

- Jeg har aldri ment at vi skal spise så få karbohydrater som mulig, og heller ikke at man skal spise så mye kjøtt og fett som mulig. Jeg mener et sunt kosthold for det meste skal bestå av grønnsaker, og proteinkilder som isk/sjømat og fjærkre, nøtter, frø og belgfrukter. Fett er også bra, men det bør være mest fra planteriket og spesielt fra olivenolje og rapsolje, nøtter, frø, avokado og fet fisk.

- Nordmenns største utfordring er at vi spiser for lite fisk og grønnsaker, og for mye sukker og brød, har Lindberg sagt.

LES OGSÅ: Se opp for ferdigsmurte baguetter og sandwicher

FFEDONBRØD: Fedon Lindbergs smartkarbo-brød bakes av Gunnar Solberg i Baker Hansen. Vi har smakt det, og det er saftig, godt og mettende. Foto: Dr. Fedon Lindbergs klinikk
FFEDONBRØD: Fedon Lindbergs smartkarbo-brød bakes av Gunnar Solberg i Baker Hansen. Vi har smakt det, og det er saftig, godt og mettende. Foto: Dr. Fedon Lindbergs klinikk Vis mer

Brød med smartkarbo

Kostholdseksperten mener altså at vi ikke trenger å kutte ut alle karbohydrater fra kosten. Likevel er han opptatt av at vi begrenser inntaket, og velger det han kaller «smartkarbo» - karbohydrater fra grove korn, frø, grønnsaker og belgfrukter.I fjor lanserte han også et eget smartkarbo-brød, som selges hos Baker Hansen under navnet «Fedonbrød».

- Dette brødet inneholder 65 prosent færre karbohydrater enn vanlig grovbrød, og er rikt på protein og fiber. Faktisk har det 60 prosent mer protein og fiber enn vanlig grovbrød, og inneholder også sunne fettsyrer. Det inneholder blant annet soyabønner, valnøtter, gresskarkjerner og erter.

Brød med mye grove korn, nøtter, frø, belgfrukter og sunne fettyper som olivenolje er ikke bare bra for å holde blodsukkeret stabilt, men disse ingrediensene er også gunstige for hjertet, forklarer Lindberg.

- Men for oss som er glade i brød - hvor mange skiver er det greit å spise?

- Jeg mener at to brødskiver om dagen holder, med mindre man er veldig fysisk aktiv. Og da bør brødet være så grovt og fiberrikt som mulig - altså bør det handle om smarte karbohydrater, sier Lindberg.

LES OGSÅ: Slik kan du spise deg slank

Bak smartkarbo-brød selv

Fedon Lindberg har laget flere oppskrifter til brød med smarte karbohydrater. I boken «Mat for bedre helse» finnes denne oppskriften, et rugbrød med solsikkefrø som er saftig og mettende, og holder seg godt.

Fedons solsikkerugbrød
(1 brød)

Du trenger en brødform på minst 2 ½ liter.

400g grovt sammalt rugmel
200 g siktet hvetemel
65 g hveteflak eller speltflak
50 g rugflak
50 g havreflak
65 g solsikkekjerner
65 g linfrø, knust
20 g salt, gjerne natriumredusert
10 g fruktose (1 ss)
5 g johannesbrødkjernemel (1 ts)
30 g glutenmel

20 g rapsolje eller olivenolje
20 g melasse
25 g gjær
7 dl vann

Bland alle de tørre ingrediensene godt sammen.

Løs opp gjæren i fingervarmt vann. Tilsett olje og melasse, og bland det hele godt.

Bland det tørre og det våte i en stor bolle, eller i eltebollen til kjøkkenmaskinen. Elt deigen i minst 5 minutter. Det er viktig at glutenet får mulighet til å binde seg.

Smør formen med olje og legg i deigen. Glatt ut toppen med en palett eller slikkepott. Dekk formen med plastfolie og sett den til heving ved romtemperatur i ca. 60 minutter.

Pensle brødet med vann og sett det ferdighevede brødet inn i oppvarmet ovn ved 200 grader. Det er viktig at ovnen er forvarmet. Bruker du en varmluftsovn, kan du redusere temperaturen til 190 grader. Stek brødet i ca. 60 minutter. Sjekk at skorpen ikke blir for mørk og dekk eventuelt til med bakepapir, eller reduser temperaturen med 10 grader.

Når brødet er ferdig, tar du det raskt ut av formen og avkjøler det på rist. Brødet egner seg godt til å fryse og det holder seg svært godt i romtemperatur i forhold til vanlig brød.

LES OGSÅ: Slik vet du at brødet er grovt nok

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer