Grønnsaker

Tomater beskytter mot depresjon

Supergrønnsaken kan også redusere risikoen for kreft, osteoporose, slag og hjertesykdom

SUPERMAT: Tomaten regnes som supermat, og ny forskning tyder på at grønnsaken også kan beskytte mot utvikling av depresjon.  Foto: Getty Images
SUPERMAT: Tomaten regnes som supermat, og ny forskning tyder på at grønnsaken også kan beskytte mot utvikling av depresjon. Foto: Getty Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Tomater er regnet som en av grønnsaksverdenens fremste «supermatvarer».

I tillegg til å være ekstremt kalorifattige - og super kost for dem som bør passe vekten, har forskning nemlig vist at et regelmessig inntak av grønnsaken/bærfrukten kan redusere risikoen for osteoporose, høyt kolesterol, visse kreftformer (deriblant prostatakreft hos menn) og hjertesykdom.

LES OGSÅ: «Fem om dagen» holder ikke

ENDA SUNNERE: Studier har vist at lykopenet i tomaten blir enda kraftigere om du varmer opp grønnsaken før du spiser den. Foto: Colourbox
ENDA SUNNERE: Studier har vist at lykopenet i tomaten blir enda kraftigere om du varmer opp grønnsaken før du spiser den. Foto: Colourbox Vis mer

Naturens mest effektive antioksidant

Hovedårsaken til dette er det skyhøye innholdet av lykopen – som er en av naturens mest effektive antioksidanter, og som gir rødfargen til tomatene.

Tidligere studier har også vist at lykopen blir enda kraftigere om du varmer opp tomaten før du spiser den. I kombinasjon med for eksempel olivenolje er den ytterligere sunn - fordi fettet i oljen letter opptaket av alle de sunne stoffene tomaten inneholder.


I tillegg til antioksidanten lykopen, er tomater også rike på en rekke andre helsebringende næringsstoffer.

I fjor fant for eksempel japanske forskere ut at tomater også inneholder «superstoffet» 9-oxo-octadecadienoic, som gjør underverker for blodårene dine.

Stoffet bidrar blant annet til å løse opp fett og kolesterol i årene - som er veldig viktig for å unngå for eksempel åreforkalkning og skrumplever. Spiser du tomater hver dag, kan du ifølge forskerne ha gjort mye for å slippe å bli rammet av disse utrivelige tilstandene.

LES OGSÅ: De beste matvarene for kvinner

Du blir fortere mett

Britisk forskning har også vist at du blir fortere mett om du legger noen tomatskiver på brødskiva.

Forskere ved Reading university i Storbritannia har nemlig avdekket at tomater inneholder stoffer som påvirker appetittregulerende hormoner, som ghrelin, slik at du føler deg mindre sulten..

I tillegg til alt dette har karotenoidene i tomaten en gunstig effekt på synet, huden og immunforsvaret, og en annen studie studie - gjennomført ved University of Eastern Finland i Kuopio , har vist at det å spise tomatbaserte råvarer (som tomatsaus) reduserer risikoen for slag.

LES OGSÅ: Slik vet du om du er deprimert

SPIS HVER DAG: Den nye studien viste at personer som spiste tomater hver eneste dag, hadde 52 prosent mindre risiko for å utvikle depresjon.  Foto: Thinkstiock.com
SPIS HVER DAG: Den nye studien viste at personer som spiste tomater hver eneste dag, hadde 52 prosent mindre risiko for å utvikle depresjon. Foto: Thinkstiock.com Vis mer

Beskytter mot depresjon

Ja, tomat er altså en matvare du definitivt bør spise mer av, og om de ovenfor nevnte «bevisene» ikke var nok, så tyder ny forskning på at grønnsaken også beskytter mot depresjon.


Et team av forskere fra Kina og Japan - ledet av dr. Kaijun Niue fra Tianjin Medical University i Kina, har nemlig funnet ut at det å spise tomater et par ganger i uken, kan halvere risikoen for å utvikle depresjon, skriver Daily Mail.

Forskerne analyserte helsen og vanene til over 1000 menn og kvinner, og resultatene viste at personene som spiste tomater mellom to og seks ganger i uken hadde 46 prosent mindre sjanse for å utvikle depresjon, sammenlignet med dem som spiste grønnsaken én gang i uken.

Funnene viste også at andre frukter og grønnsaker, som kål, gulrøtter, løk og gresskar, ikke hadde samme effekt.

LES OGSÅ: Smådeppa? Dette gjør deg glad igjen

20 prosent blir deprimet

Opp mot 20 prosent av oss opplever å få en depresjon på et eller annet tidspunkt i livet, og kvinner er mer plaget av dette enn menn.

Målet med studien var å se på de psykologiske effektene av lykopen, og resultatene, som er publisert i tidsskriftet Journal of Affective Disorders, viste altså at det å spise tomater flere ganger i uken var svært gunstig.

Og mens personer som spiste tomater mellom to og seks ganger i uken hadde 46 prosent mindre sjanse for å utvikle depresjon, hadde personene som spiste tomater hver dag 52 prosent mindre sjanse.

Forskerne sier at de ikke kan være helt sikre på om lykopenet påvirker hjernen direkte, eller om det hovedsakelig beskytter mot depresjon som kommer i forbindelse med dødelige sykdommer - som kreft.

- Disse resultatene tyder på at et kosthold rikt på tomater kan være gunstig for å forhindre utviklingen av depresjonsrelaterte symptomer. Til sammenligning ble det ikke funnet lignende effekter ved inntak av andre typer grønnsaker, sier forskerne i rapporten.

LES OGSÅ: Spis deg gladere

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer