Tomat

Tomater må ikke legges i kjøleskapet

Da blir de nemlig bløte og dårligere mye raskere.

LEGG DEM PÅ KJØKKENBENKEN: I likhet med bananer og agurk, skal tomater oppbevares i romtemperatur. Altså, kjøleskapet = fy fy! Foto: Getty Images/Image Source
LEGG DEM PÅ KJØKKENBENKEN: I likhet med bananer og agurk, skal tomater oppbevares i romtemperatur. Altså, kjøleskapet = fy fy! Foto: Getty Images/Image Source Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hvordan du oppbevarer og lagrer frukt og grønt har mye å si for modningsprosessen og hvor lenge de holder seg.

- En perfekt tomat skal være fast, glatt og ha en skinnende overflate, sier
Bamas kokk og ekspert Lise Finckenhagen.

LES OGSÅ: Derfor er tomat supermat

Riktig temperatur er viktig

Du vet sikkert at bananer ikke skal lagres i kjøleskap, men visste du at det også gjelder tomater?

Tomater holder seg best om de lagres i romtemperatur. Dersom de lagres i lavere temperatur enn åtte grader, vil de - ifølge Frukt.no, raskere miste smak og aroma. De vil også bli myke/bløte.

Lagringstipset gjelder alle typer tomater, fra de små cherrytomatene til de store bifftomatene.

- Hos oss lagres tomatene ved 12 grader. Det er det optimale. Personlig legger jeg dem alltid ut på terrassen i sommerhalvåret, forteller Frode Ringsevjen, gartner i Wiig Gartneri som er en av Norges fremste tomatprodusenter.

LES OGSÅ: La tomatene ligge alene!

SUNNERE: Små tomater, som for eksempel cherrytomater, skal være enda sunnere enn de større.  Foto: Getty Images/iStockphoto
SUNNERE: Små tomater, som for eksempel cherrytomater, skal være enda sunnere enn de større. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Rik på antioksidanter


Tomater er egentlig en frukt, men regnes gjerne som grønnsak i Norge. Tomater er fulle av antioksidanten lykopen, som er påvist å kunne forebygge kreft. Og jo dypere rødfarge, desto mer lykopen.

Tomater du kjøper på stilk er plukket solmodne og har derfor mest næringsstoffer. Kjøper du lyserøde tomater uten stilk, bør du vente med å spise dem til de har blitt ordentlige røde.

Tomater inneholder nesten ikke kalorier, kun 18 kcal per 100 gram. De røde runde er dessuten svært rike på vitamin A og C.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise mer røde matvarer

De minste er sunnest

Selv om alle tomater er sunne, så varierer innholdet av vitaminer og antioksidanter.

Hemmeligheten ligger i skallet.

- Det er i skallet at det meste av næringsstoffer sitter. Fordi små tomater har mer skall per tomater, er det disse som er de aller sunnest, forteller gartner Frode Ringsevjen.

LES OGSÅ: Slik øker du holdbarheten på grønnsaker

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer