Grønnsaker

Tomater reduserer risikoen for hjertesykdom

Innholder antioksidantet lykopen - som beskytter hjertet.

SPIS MER TOMATER: En ny studie viser at tomater kan redusere risikoen for hjertesykdom på grunn av det høye innholdet av lykopen - som du også finner i ketsjup og pastasaus.  Foto: Thinkstock.com
SPIS MER TOMATER: En ny studie viser at tomater kan redusere risikoen for hjertesykdom på grunn av det høye innholdet av lykopen - som du også finner i ketsjup og pastasaus. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er mange grunner til å inkludere mer grønnsaker i måltidene dine. Ikke bare har studier vist at grønnsaker kan gjøre at måltidet smaker bedre, men de er også proppfulle av sunne næringsstoffer som gjør godt for kroppen.

Og er det én grønnsak du bør prioritere, så er det tomater.

I tillegg til at tomater beskytter mot depresjoner, viser en ny studie at grønnsaken kan redusere risikoen for hjertesykdom, skriver DailyMail.com.

LES OGSÅ: Ikke kast grønnsaksrestene

Inneholder antioksidantet lykopen

Ifølge forskerne ved Tufts University i Boston, USA, kan det å spise mer tomater redusere risikoen for hjertesykdom med en fjerdedel.

De mener dette i hovedsak skyldes det høye innholdet av lykopen, som blant annet gir grønnsaken den sterke rødfargen, og som også finnes i andre tomatbaserte produkter som tomatjuice, ketsjup og pastasaus.

De hevder at regelmessig inntak av lykopen over flere år, har en beskyttende effekt på hjertet.

– Denne studien gir beviser som støtter opp om at det er en sammenheng mellom lykopen og risikoen for kardiovaskulære sykdommer, står det i rapporten deres.

LES OGSÅ: Måltidet som har mye å si for vekten

Reduserer risikoen for hjertesykdom med 26 prosent

For å komme frem til resultatene sammenlignet forskerne hundrevis av pasienter som deltok i en langtidsstudie i USA innen hjertesykdom kalt «Framingham Offspring Study».

I studien ble også kostholdet til deltakerne registrert, inkludert inntaket deres av tomater, og om de var ferske eller om de kom fra andre produkter. Dermed kunne de koble hjertehelsen med inntak av lykopen.

Resultatene deres viste at ved å spise matvarer som inneholder store mengder lykopen, kan du faktisk redusere risikoen for hjerteproblemer med 26 prosent.

Det så imidlertid ut til at lykopen ikke hadde noen effekt på risikoen for slag.

Videre i rapporten skriver forskerne at det så ut til at det kraftige antioksidantet (lykopen) hadde en beskyttende effekt mot hjertesykdom, men at det fortsatt er behov for flere studier på området.

LES OGSÅ: Ikke glem å ha grønt på pizzaen

SLENG DEM I PANNEN: Oppvarmede tomater inneholder enda mer av det kraftige antioksidantet lykopen.  Foto: Colourbox
SLENG DEM I PANNEN: Oppvarmede tomater inneholder enda mer av det kraftige antioksidantet lykopen. Foto: Colourbox Vis mer

Enda sunnere hvis den er varmet opp

Hvis du virkelige vil nyte godt av helsefordelene til tomaten, kan det i tillegg være god grunn til å varme dem opp.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Tidligere studier har nemlig vist at inneholdet av antioksidantet lykopen blir enda kraftigere når du koker eller steker tomaten.

Derfor bør du ikke begrense bruken til salater, men også bruke tomater i varmretter.

LES OGSÅ: Slik kan sukker øke kreftrisikoen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer