Kostholdsråd

Tomatsausen sofrito kan redde hjertet ditt

Inneholder en superkombinasjon av 40 antioksidanter som reduserer risiko for hjerte- og karsykdom.

SUNN KLASSIKER: En enkel tomatsaus er noe av det beste du kan spise for hjertets skyld. Foto: Thinkstock
SUNN KLASSIKER: En enkel tomatsaus er noe av det beste du kan spise for hjertets skyld. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hørt om tomatsausen sofrito? Det er en veldig enkel pastasaus som viser seg å ha veldig god effekt på hjertehelsa.Forskere ved Universidad de Barcelona fant ut at den hverdagslige pastasausen inneholder en kombinasjon av 40 sterke antioksidanter som reduserer det som kalles oksidativt stress, og minsker sjansen for å få hjerte- og karsykdom.Rapporten ble publisert i fagtidsskriftet Food Chemistry, og omtales på universitetets nettsider.

Fem ingredienser

Sofrito er en veldig enkel tomatsaus som er laget av tomater, løk, olivenolje, maismel og hvitløk.Det er kombinasjonen av disse som gir den gode effekten. Forskerne fant ikke samme effekt om ingrediensene ble spist hver for seg. Det er allerede vist at olivenolje er bra for hjertet, og aller helst bør den være extra virgin:- Sofrito som inneholder extra virgin olivenolje hadde et bedre antioksidantinnhold, kommenterte professor Rosa M. Lamuela, som var en av forskerne bak studien.LES OGSÅ: Derfor er tomat «supermat»

Slik lager du sofrito selv

Studien analyserte sofritos som er å få kjøpt på glass i butikkene i Spania, men det er lekende lett å lage en sofrito selv.Her er ingrediensene (2 personer):
 • 1 boks tomater
 • 1 løk
 • 1-2 fedd hvitløk
 • 1-2 ss maizenna (maismel)
 • Salt og pepperFinhakk løken, og stek den mør i olivenolje på middels varme. Fin hakk hvitløken, og ha den i helt på slutten. Ha i tomatene, og la sausen småkoke i ti minutter. Tykne den med 1-2 ss maismel som du rører ut i en svett kaldt vann før du har den i sausen. Krydre med salt og pepper.Du kan selvsagt jazze opp sofritoen med andre urter, chili, flere grønnsaker osv. Da blir den bare enda sunnere.LES OGSÅ: Ja, pasta kan være sunt

 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer