Kk Reportasje

Tone Maria (56) ble født som gutt

Og for ti år siden ble hun kjønnsoperert. Slik har det påvirket livet hennes!

FØDT SOM MANN: Tone Maria Hansen (56) be kjønnsoperert for ti år siden. Sjekk hvordan det har gått med henne siden.  Foto: Geir Dokken
FØDT SOM MANN: Tone Maria Hansen (56) be kjønnsoperert for ti år siden. Sjekk hvordan det har gått med henne siden. Foto: Geir Dokken Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Da KK traff Tone Maria Hansen (56) for ti år siden, var hun nettopp blitt kjønnsoperert.

Hun fortalte om skammen som fylte henne fra hun var sju og ble avslørt i søsterens klær. Faren som ble rasende. Om angst, selvhat og selvmordstanker. I dag leder hun ressurssenteret Harry Benjamin som gir hjelp og informasjon om kjønns­identitet. Når hun møter oss ti år sener er det på kotoret. Langt lyst hår, diskret sminke, bukser og bluse. Ti år har gått.

I dag må ikke Tone Maria gå i kjole eller skjørt. Hun trenger ikke å understreke kvinneligheten hele tiden. Hun takler fordommene bedre i dag.

LES OGSÅ: Jeg skilte meg ut, og det fikk konsekvenser

Tryggere på seg selv

– Mer trygghet er min viktigste endring gjennom de siste ti årene. Tryggheten til å være den jeg er. For­skjell­en er som natt og dag. Om folk stirrer i dag, tenker jeg at de kanskje synes jeg er pen. Før tenkte jeg på for­dømmelse. Jeg lar meg heller ikke så ofte provosere lenger.

Provoserende situasjoner er det nok av. På restaurant er det damen ved nabobordet som stirrer og sier høyt: «Er ikke du sånn transe?» I selskapet er det professoren som tar en omvei når han forstår at Tone Maria er kjønns­operert. I arbeids­livet vissheten om at hun aldri vil få en toppjobb. Men først og fremst har det vært den egne, tærende skamfølelsen.

LES OGSÅ: Er du usikker på legningen din?

KK40 i salg fra fredag 4. oktober.
KK40 i salg fra fredag 4. oktober. Vis mer

Levde 30 år med hemmeligheten


Først som 30-åring stod hun fram med sin store hemmelighet.

– Å være et respektert menneske er vanskelig nok. Mitt liv har vært preget av en skam og ensomhet så stor at det ga en eksistensiell krise.

Da Tone Maria valgte åpenhet, ble det til slutt en karriere­vei: Ingen andre kunne tenke seg å lede ressurs­senteret for kjønnskorreksjonspasienter og kjønns­identitets-tematikk.

I dag er hun stolt av at pasientgruppen har en helt annen status i helsevesenet enn for ti år siden.

– Men om forståelsen i samfunnet har økt, vet jeg ikke. Mange tror fortsatt at dette er et valg du tar.

Tekst: Juila Schreiner Benito. Foto Geir Dokken.

Les to andre rørende historier om «Livet-ti år etter» i KK nummer 40, som er i salg fredag 4. oktober.

LES OGSÅ: Ble adoptert bort mot morens ønske.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer