Føtter

Tørk tærne ekstra godt nå

Viktig for å unngå rifter, vorter og fotsopp.

PASS PÅ: Vær ekstra nøye med å ta vare på føttene dine om sommeren.  Foto: koszivu - Fotolia
PASS PÅ: Vær ekstra nøye med å ta vare på føttene dine om sommeren. Foto: koszivu - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Det er svært viktig å tørke kroppen skikkelig etter en dusj eller et bad.

Grunnen til dette, er at fukt som ikke tørkes vekk vil bli liggende igjen i hudfolder - som for eksempel under brystene, i foldene rundt magen, i skrittet og mellom tærne. Og disse luftfattige, tette, varme og ikke minst fuktige kroppskrokene blir da et yndet grosted for bakterier.

Et sted mange av oss glemmer å være nøye nok med tørkingen, er på føttene og mellom tærne. Og som resultat kan man fort utvikle åpne sår under tærne og sprekker, samt kløe, irritasjoner og ikke minst sopp.

Dersom bakteriene i tillegg blandes med svette, så kan lukten bli riktig så ille, og du risikerer også å få utslett og kløe.

LES OGSÅ: Så ofte bør du stelle føttene 

MASSASJE: Smør og plei føttene dine – de blir fort tørre og såre! Foto: arizanko - Fotolia
MASSASJE: Smør og plei føttene dine – de blir fort tørre og såre! Foto: arizanko - Fotolia Vis mer

Husk fotkrem

På denne tiden av året går vi mye barbeint og i løse sandaler, og er derfor mer utsatt for tørre og såre føtter, som igjen lettere utvikler de overnevnte sår og sprekker. Derfor er det ikke bare viktig at du er nøye med tørkingen, du må også huske å smøre deg.

– Både vorter og sopp trenger som regel en inngangsport for å smitte, og en liten rift eller sprekk i huden på føttene er alt som skal til, sier Rikke Albrigtsen, Medisinsk fotterapeut hos Artesia i Oslo, til KK.no. 

– Den beste måten å holde huden hel på, er ved å smøre føttene en gang om dagen, gjerne før du legger deg. 

Smører du deg med bodylotion eller håndkrem hver dag, hender det sikkert at du smører inn føttene med de samme kremene. 

Men visste du at du faktisk bør bruke en egen fotkrem på «tottelottene»?

– Mange håndkremer vil være for lette for føttene, og ikke ha den beskyttende virkningen som føttene trenger, forklarer Albrigtsen.

LES OGSÅ: Så mye forandrer føttene seg 

FUKTIG: Det er deilig å vandre langs stranda om sommeren, men pass på å tørke føttene godt etterpå.  Foto: Pakhnyushchyy - Fotolia
FUKTIG: Det er deilig å vandre langs stranda om sommeren, men pass på å tørke føttene godt etterpå. Foto: Pakhnyushchyy - Fotolia Vis mer

Kan være symptomfritt

Skulle du være så uheldig å utvikle fotsopp, er ikke problemet at det er skadelig, for det er det faktisk ikke. Men, går du i lengre tid uten behandling kan det bli særs ubehagelig.

Noen kan også gå lenge med en soppinfeksjon uten å vite det, da det ikke alltid vises symptomer. Ja, faktisk kan du ha sopp i månedsvis uten at det klør eller merkes på noen som helst måte, og da er det vanskelig å oppdage.

Ifølge Cecilie Arentz-Hansen, lege og ekspert på Lommelegen.no, skyldes fotsopp at vi blir smittet med såkalte «soppsporer» i det ytterste laget av huden.

Den vanligste årsaken til at man blir smittet av soppsporer, er at man går på samme sted som noen med fotsopp har gått tidligere. Våte gulv i offentlige svømmehaller, omkledningsrom, fellesdusjer og treningssentre er steder der du er ekstra utsatt.

Et godt råd er derfor å ha på seg noe på føttene - som flipflopper, hvis du dusjer på slike steder.

Ellers er også varme, tette og fuktige sko en vanlig årsak til utvikling av fotsopp. Går du mye på tur, eller trener i joggesko, er det derfor ekstra lurt å bytte sokker ofte, og huske på å lufte ut av skoene etter bruk.

Personer som er plaget med fotsvette er for eksempel spesielt utsatt for fotsopp.

LES OGSÅ: Derfor lukter føtter så vondt 

VONDT: Dette kan lett unngås. Foto: justyle - Fotolia
VONDT: Dette kan lett unngås. Foto: justyle - Fotolia Vis mer

Forebygging og tidlig behandling

Ifølge Arentz-Hansen starter fotsopp som regel i tåmellomrommet mellom lilletåen og nabotåen med skjellete og rød hud som klør og etter hvert begynner å sprekke opp.

Herfra kan det spre seg, og huden kan se gråhvit og oppbløtt ut. Mange tror ofte at de kanskje bare har tørre føtter, men det kan faktisk være fotsopp, så det er lurt å få sjekket det opp hvis problemet er langvarig.

Dersom du får konstatert fotsopp, er det viktig å starte behandling så fort og tidlig som mulig. Ifølge Lommelege-eksperten forhindrer du da at soppen får spre seg til andre deler av føttene/kroppen, og den blir lettere å bli kvitt.

Det finnes flust av soppmidler på apotek som du kan få tak i uten resept, og disse bør smøres på (husk å lese pakningsvedlegget) selv om det er sprekker i huden. Det kan svi litt, men det er ikke farlig.

KK.no og Lommelegen.no er begge eid av Aller Media AS.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer