ROSINER: Sukkeret du finner i tørket frukt som rosiner, dadler, tørkede aprikoser og tørket banan kan gi skade på tennene dine - spesielt i kombinasjon med en tannpuss. Foto: Fotolia
ROSINER: Sukkeret du finner i tørket frukt som rosiner, dadler, tørkede aprikoser og tørket banan kan gi skade på tennene dine - spesielt i kombinasjon med en tannpuss. Foto: Fotolia Vis mer

Tannhelse

Tørket frukt kan gi skade på tennene

Sukkeret gjør at emaljen på tennene går i oppløsningen.

Publisert
Slurver du med tannhygienen? Da er tiden kommet for å skjerpe seg.

Ikke nok med at god tannhygiene sørger for at perleraden din holder seg hvitere, men studier viser at det også kan redusere risikoen for sykdom.

Men det kan til tider være mye å huske på.

I tillegg til regelmessige besøk hos tannlegen, daglig tannpuss og bruk av tanntråd, er det en rekke matvarer som kan påvirke og skade tennene dine.

Blant annet tørket frukt.

LES OGSÅ: Én time ekstra er alt du trenger

TØRKET FRUKT: Sukkeret i den tørkede frukten gjør et emaljen på tennene dine sakte går i oppløsning.  Foto: Kathleen Rekowski - Fotolia
TØRKET FRUKT: Sukkeret i den tørkede frukten gjør et emaljen på tennene dine sakte går i oppløsning. Foto: Kathleen Rekowski - Fotolia Vis mer

Gjør at emaljen går i oppløsning

Mange har fått det inn med morsmelken at tørket frukt - som for eksempel rosiner - er en sunn og god snacks, kanskje spesielt for barna.


Det er det også, men siden tørket frukt inneholder mye sukker, troner ikke rosiner, tørket aprikos og dadler øverst på listen over sunn mat - ei heller for tennene dine, skriver Huffington Post.

– Jeg sier ikke at du ikke skal spise det, men puss tennene ikke så lenge etterpå, sier Joy Dubost.

Dubost er talsperson for American Academy of Nutrition and Dietetics, og forklarer at tørket frukt ikke bare setter seg fast i tennene og gjør mer skade på den måten, men fruktsukkeret gir næring til bakteriene i munnen og gjør at emaljen sakte går i oppløsning.

Selv om fersk frukt også inneholder en del sukker, vil det ikke ha samme effekt siden du produserer mer spytt når du tygge, i tillegg til at frukten ikke fester seg til tennene i like stor grad.

– Spytt er bra fordi det renser munnen og naturlig motvirker syre, sier Dubost.

LES OGSÅ: Har du problemer med tørr munn?

SITRUSFRUKT: Syren i strusfrukter kan fremme tannråte, det er derfor anbefalt at du skyller munnen etter inntak av denne typen frukt. Foto: Thinkstock.com
SITRUSFRUKT: Syren i strusfrukter kan fremme tannråte, det er derfor anbefalt at du skyller munnen etter inntak av denne typen frukt. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Andre matvarer du bør være obs på

Tørket frukt er ikke den eneste matvaren som kan være skadelig for tennene dine.

De fleste av oss er blant annet kjent med at brus ikke er bra for tennene, men visste du at det faktisk er like skadelig som narkotika?

Ifølge en forskningsgruppe ved Yale University bør du også være obs på mat som inneholder mye stivelse - blant annet potegull og hvitt brød. Dette skyldes at denne typen mat ofte samler samler seg opp i munnen og gir næring til bakteriene, som igjen fører til plakk.

Selv om fersk frukt ikke er like skadelig for tennene som tørket frukt, er det likevel enkelte av dem du skal være litt mer forsiktig med - nemlig sitrusfrukt.


Sitrusfrukt, og annen frukt som inneholder mye syre (det inkluderer også tomater), kan nemlig fremme tannråte. Spesielt hvis du spiser de alene. Men ifølge Dubost er det ikke noe problem å spise disse matvarene så lenge du skylder munnen med litt vann etterpå. Da gjenoppretter du nemlig pH-verdien i munnen.

Det er også kjent at kaffe og alkohol kan misfarge tennene dine.

Stort inntak av kaffe og te kan gi flekker på tennene, men drikkene bidrar også til at mer mat fester seg til tennene, som øker risikoen for hull.

Alkohol har en den effekten at det reduserer produksjonen av spytt i munnen, som ikke er spesielt gunstig for munnhelsen din. Spyttet bidrar til å skylle bort matrester, i tillegg til at det opprettholder pH-balansen i munnen.

TANNPUSS: Er ikke alltid løsningen. Hvis emaljen på tennene dine er porøs etter å ha blitt utsatt for syre, vil det gjøre mer skade enn godt.  Foto: Thinkstock
TANNPUSS: Er ikke alltid løsningen. Hvis emaljen på tennene dine er porøs etter å ha blitt utsatt for syre, vil det gjøre mer skade enn godt. Foto: Thinkstock Vis mer

Tannpuss er ikke alltid løsningen

Med tanke på hvor mye som kan være skadelig for tennene dine - også mat som er riktig så bra for kroppen din ellers, er det ikke noen god løsning å kutte ut alt.

Da tenker du kanskje at en tannpuss er løsningen, men det er ikke alltid tilfelle.

– Når du skal lage matt glass, tilfører du syre eller et annet middel og skraper på det - det samme skjer når du drikker brus eller vin, og pusser tennene etterpå, sier tannlegen Jeffrey M. Cole, tidligere president ved Academy of General Dentistry.

Det er fortsatt noen delte meninger på dette, men også ernæringsfysiolog og daglig leder av Somebody.no, Camilla Andersen har tidligere uttalt det samme til KK.no tidligere.

– Du bør helst droppe appelsinjuice eller andre syrlige drikker til kveldsmaten siden det kan føre til at tannpussen etterpå skader emaljen, sier hun.


Problemet skyldes at matvarene forstyrrer pH-verdien i munnen. Den skal vanligvis ligge på 7, mens en brus kan senke den til 2,5 - samme pH-verdi som eddik. Dette svekker emaljen på tennene, og gjør deg mer utsatt for hull.

Fremfor en tannpuss etterpå anbefaler Cole at skyller munnen med vanne eller munnskyll. Det er også anbefalt å tygge sukkerfri tyggegymmi, eller faktisk spise ost - siden det gjenoppretter pH-balansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer