Hemoroider

Tørketabbene du bør unngå

Kan gi deg hemoroider, urinveisinfeksjon og skjedekatarr.

TØRK MED OMHU: Gjør du feil kan du få kjipe plager. Foto: Nobilior - Fotolia
TØRK MED OMHU: Gjør du feil kan du få kjipe plager. Foto: Nobilior - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Dette er ikke akkurat noe tema vi gjerne diskuterer rundt kafébordet, eller over en fredagspils - men hvordan du tørker deg etter et toalettbesøk har faktisk mye å si.

Feil tørketeknikk kan nemlig gi deg flere ubehagelige plager - som hemoroider, urinveisinfeksjon eller bakteriell vaginose.

LES OGSÅ: Går du unormalt mye på do?

Plagsomme hemoroider

Hemoroider er ganske enkelt en utvidelse av blodårene i endetarmen, altså en form for åreknuter i endetarmen. Opptil en tredjedel av oss har dem, og for oss kvinner dukker de ofte opp i siste del av svangerskapet på grunn av økt press mot endetarmen. I tillegg kan selve fødselen sprenge blodårene i endetarmen.

Det samme kan faktisk skje om du sitter på do for lenge, eller presser for hardt for å få ut avføringen. Derfor er det aldri lurt å sitte og trykke for lenge. Får du ikke til å gå på do, så vent til senere.Symptomene varierer fra at du ser friskt blod på toalettpapiret, til at du har hemoroider som henger utenfor endetarmen og ikke lar seg dytte inn igjen. Det er ved alvorlige tilfeller at plagene blir store. Det gjør vondt å gå på do, og endetarmen klør.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer