<strong>TØYMYKNER:</strong> Er dette egentlig nødvendig? Nei, mener tekstilekspert. Foto: Shutterstock / Ralf Maassen (DTEurope)
TØYMYKNER: Er dette egentlig nødvendig? Nei, mener tekstilekspert. Foto: Shutterstock / Ralf Maassen (DTEurope) Vis mer

Tøymykner

Tøymykner - er det nødvendig?

Det gir ikke bare godlukt til plaggene, det kan også ha helt motsatt effekt.

Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Det er mye du skal tenke på når du skal vaske klær, for gjør du feil her kan du fort ødelegge klærne dine. De må sorteres etter farger for å unngå misfarging, du må sjekke vaskelappen for å se hvilke temperaturer plaggene tåler, og du må velge riktig vaskemiddel for det du skal vaske. 

Så var det denne tøymykneren da – hva er den egentlig godt for?

– Tøymykner bidrar til å bevare farge og fasong lenger, i tillegg til å tilføre god duft og ekstra mykhet, sier Malin Skaar, som er leder for forbrukerservice og ekspert på Lilleborgs kundeprogram Plusstid.no, til KK.no.

Dropp tøymykner her

<strong>IKKE VASK TRENINGSTØY MED TØYMYKNER:</strong> Plagg som er laget for å puste, som mye treningstøy, bør ikke vaskes med tøymykner, ifølge ekspertene.
IKKE VASK TRENINGSTØY MED TØYMYKNER: Plagg som er laget for å puste, som mye treningstøy, bør ikke vaskes med tøymykner, ifølge ekspertene. Vis mer

Skaar mener at tøymykner med fordel kan brukes på de fleste tekstiler, men anbefaler at du unngår å bruke det på :

  • Gore-tex
  • pustende materialer
  • dundyner
  • dunjakker
     

Tekstilekspert og forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), Ingun Grimstad Klepp, er likevel ikke helt enig i at tøymykner er noe du trenger å bruke.

– Nei, det er slett ikke nødvendig. I utgangspunktet er tøymykner laget for å forebygge statisk elektrisitet i syntetiske plagg, sier hun til KK.no.

LES OGSÅ: Har det satt seg svettelukt i blusen?

Kan få syntetisk tøy til å stinke

De fleste av oss bruker nok tøymykner rett og slett fordi vi ønsker at klærne skal lukte godt, men det er altså slett ikke noe du  bruke.

En rapport fra SIFO viser faktisk at tøymykneren kan ha motsatt effekt på enkelte typer klær, spesielt på syntetiske plagg av microfibermaterialer og membranmaterialer. 

– Det er i vertfall ikke lurt å bruke det på syntetisk treningstøy fordi det skaper store problemer med vond lukt. På bomullstøy bidrar det til å gjøre plaggene myke, noen liker dette, andre liker det ikke, forteller hun. 

<strong>VOND LUKT:</strong> Vær obs på at tøymykneren kan føre til vond lukt i enkelte typer plagg. Foto: Shutterstock / Tinatin
VOND LUKT: Vær obs på at tøymykneren kan føre til vond lukt i enkelte typer plagg. Foto: Shutterstock / Tinatin Vis mer

Treningstøy er ofte designet for å kunne transportere svetten mens du trener, slik at du skal holde deg tørr.

Men bruker du tøymykner vil den legge seg mellom fibrene og ødelegge plaggets pusteegenskaper, og resultatet kan altså bli at tøyet lukter vondt konstant.

I tillegg kan enzymene i tøymyknere også løse opp stretchfibre i treningstøy, jeans og lignende plagg med stretch. Etter flere vask vil disse fibrene bli slappere og miste stretcheffekten, og tightsen sitter da plutselig ikke like bra på lenger.

Tøymykner er ikke bra for miljøet eller helsa

Det finnes også andre grunner til at du burde tenke deg om to ganger før du bruker tøymykner. 

– Ja, tøymykner inneholder kjemikalier som kan være skadelige. Dette gjelder jo i prinsippet det meste. Men det som er spesielt for tøymykner er jo at det ikke har noen åpenbar funksjon heller, forteller Klepp.

Overdrevent bruk av tøymykner er derfor ikke å anbefale, både av miljøhensyn og med hensyn til at det kan være allergifremkallende. 

– Tøymyknere kan inneholde parfymestoffer som enkelte personer kan reagere på hvis de er disponert for allergi eller opplever slike stoffer som irriterende. Det stilles for øvrig strenge krav til hvilke kjemikalier slike produkter kan inneholde, sier sjefingeniør ved Miljødirektoratets produktseksjon, Pia Sørensen til KK.no.

LES OGSÅ: Slik bør du rengjøre treningstøyet

INNEHOLDER KJEMIKALIER: Visste du at tøymykner inneholder kjemikalier som kan være skadelige for både helsa og miljøet? Foto: FREDRIK SOLSTAD/VG
INNEHOLDER KJEMIKALIER: Visste du at tøymykner inneholder kjemikalier som kan være skadelige for både helsa og miljøet? Foto: FREDRIK SOLSTAD/VG Vis mer

Viktig hvis du har en hudsykdom

Hun forteller at det tidligere var et problem med tungt nedbrytbare tensider (overflateaktive stoffer) i tøyvaskemidler og tøymyknere, men at situasjonen endret til det bedre etter at det kom strenge regler om dette. Det betyr likevel ikke at de anbefaler bruk av tøymykner.

– Generelt mener vi det er unødvendig å bruke tøymykner. Tøymyknere tilsettes i skyllevannet og vil føre til at det blir rester av kjemikalier og parfymestoffer i tøyet, forklarer Sørensen.

– Det finnes imidlertid noen utsatte grupper som på bakgrunn av hudsykdom, er nødt til å redusere den mekaniske irritasjonen fra klærne sine. I disse tilfellene er tøymyknere anbefalt av Astma- og Allergiforbundet (NAAF), et godt valg, legger hun til.

Dersom du først skal bruke tøymykner anbefaler NAAF på sine hjemmesider at du velger produkter som Blenda Sensitive, Softlan, Neutral og Unik – som alle er parfymefrie.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer