Helse & Livsstil

Transfett øker det farlige magefettet

Transfett gir mer magefett enn enumettet fett.

Transfett øker det farlige magefettet
Publisert
Sist oppdatert
Transfett har lenge vært kjent som den verste av fettsynderne. I følge The New England Journal of Medicine, skal det ikke mer enn 5 gram transfett om dagen til for å øke faren for hjerte- og karsykdommer. Nå viser en amerikansk studie at transfett også gjør vondt verre med hensyn til fettets plassering på kroppen; et forsøk med aper viser at transfett i større grad enn enumettet fett legger seg på magen.Studien, som er utført ved Wake Forest University, viser at transfett legger seg på magen og gjør kroppen epleformet, en kroppsform som er farligere enn den tradisjonelt kvinnelige pæreformen. fettet rundt magen er farligere enn fettet rundt hoftene, og fører til økt risiko for både hejrtesykdommer og diabetes.- Denne studien viser at transfett er verre enn vi trodde, sier professor Lawrence Rudel, som ledet studien.Apene i studien, alle hanner, ble delt inn i to grupper, og i løpet av en seksårsperiode fikk begge gruppene vanlig, vestlig kost med rundt 35% fett. Forskjellen mellom de to gruppene besto i at den ene fikk mat med transfett, og den andre mat med enumettet fett. Den gruppen som fikk transfett, la i snitt på seg 7,2% ekstra kroppsvekt i løpet av forsøket, mens apene som fikk kost med enumettet fett, bare økte kroppsvekten med 1,8%. Den gruppen som fikk transfett, lagret 30% mer fett rundt magen enn den andre gruppen.- Det er nytt at transfett gir en mer epleformet bukfedme, en veldokumentert risikofaktor for diabetes og hjertesykdommer. Vi vet fra før at transfett gir økt risiko for hjertesykdommer, også sammenlignet med samme mengde mettet fett, sier fedmeekspert ved det svenske folkehelseinstituttet, Liselotte Schäfer-Elinder, til Svenska Dagbladet. Hun mener at funnene i studien er interessante, men at man skal være forsiktig med å dra helt sikre konklusjoner på bakgrunn av dyreforsøk. LES OGSÅ:
 • Ikke gå i fettfella
 • De skjulte matfellene
 • Test deg selv: Hva vet du om fett?
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer