BRA FOR HJERTET OG BLODTRYKKET: Fersk forskning viser at svart te kan være med på å senke blodtrykket ditt. For høyt blodtrykk er skadelig både for hjertet, hjernen og nyrene.  Foto: All Over Press
BRA FOR HJERTET OG BLODTRYKKET: Fersk forskning viser at svart te kan være med på å senke blodtrykket ditt. For høyt blodtrykk er skadelig både for hjertet, hjernen og nyrene. Foto: All Over Press Vis mer

Te

Tre kopper svart te daglig er nok

Ny forskning viser at det er bra for blodtrykket og hjertet.

Publisert
Te har lenge vært regnet som en av de beste drikkene du kan innta for å forbedre helsen din, og særlig grønn te er kjent for å være full av viktige næringsstoffer.

Tidligere forskning har for eksempel vist at det å drikke tre kopper med den beroligende tetypen om dagen kan minske risikoen for utvikling av sykdommer, deriblant hjerteproblemer.

LES OGSÅ: Begår du den store te-tabben?

Dette visste vi om te fra før

Det er imidlertid ikke bare grønn te som innehar «superegenskaper».

Svart te kan være minst like bra for helsen, i alle fall når det gjelder vekt og risikoen for kreft.

Studier gjennomført i USA, Tyskland, Kina og Japan tyder på at inntak av grønn og svart te (rundt fem kopper om dagen) kan redusere risikoen for kreft.

En britisk undersøkelse gjennomført ifjor viste at det å drikke svart og grønn te kan være like sunt som å drikke vann, mens en fersk studie ved Penn State University i USA viste at ett av stoffene i disse tetypene kan redusere vektøkning – særlig hos personer som spiser mye fett.

Dette sier de nye funnene

Du trenger kanskje ikke vite så mye mer for å skjønne at te – og da særlig grønn og svart te, er sunt.

En helt ny studie fastslår i tillegg at svart te også innehar en annen fantastisk egenskap – nemlig å senke blodtrykket ditt, skriver Daily Mail på sin helsenettside (ekstern lenke).

Forskere ved The University of Western Australia og Unilever har funnet ut at tre kopper svart te om dagen senker både det systoliske blodtrykket (det høyeste trykket, som måles når hjertet trekker seg sammen) og det diastoliske blodtrykket (det laveste trykket, som måles mellom sammentrekningene i hjertets hvileperiode).

- Det finnes allerede bevis for at det å drikke te er bra for hjertehelsen, men dette er et viktig funn fordi det også viser en forbindelse mellom det å drikke te og minsket risiko for hjertesykdom, sier forskningsleder og professor Jonathan Hodgson.

LES OGSÅ: Te-produsent lanserer supermat

Husk dette i tillegg

Ifølge Tracy Parker, hjertespesialist ithe British Heart Foundation (BHF), er det imidlertid viktig å huske på at det er mer enn te som må til for å få god hjertehelse.

- Det er viktig å skjønne at te ikke vil eliminere dårlig kosthold eller livsstil. Det finnes riktignok bevis for at antioksidantinnholdet i te kan være gunstig for hjertet, men det kreves mer forskning for å skjønne nøyaktig hvordan de kan senke blodtrykket, sier hun til Daily Mail:

- I mellomtiden er det å kutte ned på salt og alkohol, samt spise mer frukt, grønnsaker og holde deg mer fysisk aktiv, de beste måtene du kan senke blodtrykket på.

PS. Dersom du drikker mye te, bør du huske at en del tetyper er vanndrivende. Så sørg for å få i deg nok vann i tillegg!
Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer