LETTBRUS ER IKKE SLANKENDE: En norsk studie fant blant annet at det kunstige søtstoffet aspartam ikke hjelper deg til å ta av – men fører til at du legger på deg. Og fettet legger seg spesielt rundt magen.  Foto: All Over Press
LETTBRUS ER IKKE SLANKENDE: En norsk studie fant blant annet at det kunstige søtstoffet aspartam ikke hjelper deg til å ta av – men fører til at du legger på deg. Og fettet legger seg spesielt rundt magen. Foto: All Over Press Vis mer

Frokost

Tre matvaretyper du bør se opp for

Energibarer, light-brus og frokostblanding er slett ikke det sunneste valget.

Publisert
Noen typer mat er usunn mat i en sunn forkledning. Den framstår gjerne med et lavt kaloriinnhold, sukkerfri og fiberrik. Men stemmer dette alltid?

Lettbrus, frokostblanding og energibarer er tre typer mat du rett og slett bør være litt skepisk til.

1. Energibar, et sunt valg?

Dette burde selvfølgelig ikke bli ditt daglige brød, men å spise en energibar i ny og ne vil neppe gjøre noen skade. Mange av dem inneholder mye proteiner og fiber. Velg energibarer som inneholder mye müsli og nøtter, og mindre sukker.

Fordelen med energibarer er at de er lett tilgjengelige. Du kan ha dem i veska, og dermed ha tilgang til et sunt mellommåltid. Står valget mellom boller, sjokolade eller en energibar, kan du altså trygt tygge i deg sistnevnte. Det kan også være et smart valg etter trening, hvis du ikke har matpakke med grovbrød eller banan tilgjengelig.

Ikke la den erstatte sjokkisen

Spiser du energibar i stedet for sjokolade når du en gang iblant virkelig skal kose deg? Da kan du like gjerne spise det du egentlig har lyst på - nemlig en myk, søt og totalt fiberfri sjokolade med dryppende karamell og myk nougat.

- Det viktig at du gir deg selv lov til å spise det du virkelig liker innimellom - det er helt ufarlig! understreker KK.nos kostekspert Ina Garthe.

2. Sunn brus uten sukker?


Visst inneholder den færre kalorier enn den sukkerholdige varianten. Men harmløs er den ikke. En norsk studie fant blant annet at det kunstige søtstoffet aspartam ikke hjelper deg til å ta av – men fører til at du legger på deg. Og fettet legger seg spesielt rundt magen.

Slik kutter du brusavhengigheten

Er du hekta på brus, så har du sikkert hørt til det kjedsommelige at det er skadelig både for helsa og for tennene. Men det finnes en enkel måte å kutte avhengigheten på, og likevel kose deg med noe deilig og boblende. Det første du gjør, er å gå over til en sukkerfri variant. Den neste uka er det schorle som gjelder. Det er kullsyreholdig vann og juice blandet 50/50. Enten kan du bli her, eller du kan gå over til å drikke rent mineralvann.

Light-brus inneholder kunstige søtningsstoffer som er søtere enn sukker.

-Blodsukkeret stiger også litt når man drikker lettbrus, men ikke så mye som når man drikker brus med sukker. Det er nok derfor det er så «greit» å drikke lettbrus. Det finnes mange meninger om disse søtstoffene er sunne eller ikke, men i store mengder er hverken kunstige søtstoffer eller vanlig sukker sunt, sier Gunn-Karin Sakariassen på Lommelegen.no.

Forskning viser også at lettbrus kan gjøre at sultfølelsen øker, skriver Shine.

3. Får du sukkersjokk av müslien?

Vi har lært at frokost er det viktigste måltidet hvis du vil ha en sunn vekt. Men er det likegyldig hva du spiser til frokost? Velger du grovbrød med agurk er det vanskelig å feile. Men hvis du sverger til frokostblandinger, er det lett at du får i deg for mye sukker hvis du ikke er bevisst. For selv om frokostblandingen har et sunt navn, kan den få blodsukkeret ditt til å nå til himmelen, før du krasjlander lenge før lunsj. DinSide har en oversikt over hvilke frokostblandinger som faktisk inneholder med sukker enn iskrem.

Les også: Slik kan du spise is med god samvittighet.

Ekspertenes frokostråd

Vår kostekspert Ina Garthe har tidligere røpet for oss hva hennes favorittfrokost består av: nemlig havregryn med skummet melk og hjemmelaget rørt syltetøy. Se hva Ina ellers spiser i løpet av en vanlig dag.

Men hvordan unngå å spise sukkerknask til frokost? Lag din egen, så er du sikker på hva du får i deg av sukker.
  • Her er Jeanette Roedes beste oppskrift
  • Denne artikkelen har vært publisert på forsiden av KK.no én gang tidligere.

    Vi bryr oss om ditt personvern

    kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer